Τρίτη 23 Απριλίου 2024

AIDS: Ερευνητές εξάλειψαν επιτυχώς τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα

Σύμφωνα με τους ερευνητές

Χρησιμοποιώντας τη βραβευμένη με Νόμπελ τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων, Crispr, οι ερευνητές κατάφεραν να εξαλείψουν επιτυχώς σε εργαστηριακό επίπεδο, τον ιό HIV από μολυσμένα κύτταρα.


Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαδικασία εξάλειψης του ιού HIV λειτουργεί σαν «ψαλίδι», αλλά σε μοριακό επίπεδο, «κόβοντας» το DNA έτσι ώστε τα «κακά» τμήματα να μπορούν να αφαιρεθούν ή να απενεργοποιηθούν.


Η ελπίδα για τους ερευνητές είναι να μπορέσουν τελικά να απαλλάξουν τελείως τα κύτταρα από τον ιό, αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά μέχρι να είναι ασφαλής και αποτελεσματική η όλη διαδικασία. Τα υπάρχοντα φάρμακα για τον HIV μπορούν να «σταματήσουν» τον ιό του HIV αλλά όχι να τον εξαλείψουν. Ωστόσο ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, παρουσίασαν μία πρώτη σύνοψη των ευρημάτων της σε ιατρικό συνέδριο αυτή την εβδομάδα, όπου σημείωσαν ότι η δουλειά τους παραμένει απλώς «απόδειξη της ιδέας» ότι μπορεί να εξαλειφθεί ο ιός.


Διευκρίνισαν ωστόσο, ότι απέχουν πολύ ακόμα από τη θεραπεία του. Ο δρ Τζέιμς Ντίξον, αναπληρωτής καθηγητής τεχνολογιών βλαστοκυττάρων και γονιδιακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, συμφώνησε με τους ερευνητές, λέγοντας ότι τα πλήρη ευρήματα εξακολουθούν να απαιτούν περαιτέρω έλεγχο.


«Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα σε αυτές τις κυτταρικές αναλύσεις μπορούν να συμβούν σε ολόκληρο το σώμα για μια μελλοντική θεραπεία», είπε. «Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ανάπτυξη προτού αυτό να έχει αντίκτυπο σε όσους έχουν HIV».


Οι ερευνητές είπαν ότι στόχος τους είναι να αναπτύξουν ένα ισχυρό και ασφαλές σχήμα Crispr-Cas, «επιχειρώντας μια περιεκτική «θεραπεία για τον HIV για όλους», η οποία μπορεί να αδρανοποιήσει διάφορα στελέχη HIV σε διάφορα κυτταρικά πλαίσια».


Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρ. Έλενα Χερέρα-Καρίγιο, του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, δήλωσαν πως «αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια καθοριστική πρόοδο προς τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής θεραπείας».


Ο HIV μπορεί να μολύνει διαφορετικούς τύπους κυττάρων και ιστών στο σώμ και έτσι οι ερευνητές αναζητούν έναν τρόπο να στοχεύσουν τον ιό όπου κι αν εμφανίζεται. Στη νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, οι ερευνητές εστίασαν σε μέρη του ιού που παραμένουν ίδια σε όλα τα γνωστά στελέχη του HIV.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσέγγισή τους στοχεύει στην παροχή μιας θεραπείας ευρέος φάσματος, η οποία θα είναι ικανή να καταπολεμήσει αποτελεσματικά πολλαπλές παραλλαγές του HIV. «Αν και αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι υπάρχει μια λειτουργική θεραπεία του HIV στον ορίζοντα» σημείωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365