Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Εφορία: «Ανενόχλητοι» έως το 2025 όσοι συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα

«Ανενόχλητοι» έως το 2025 όσοι συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα
Ανενόχλητοι από το βλέμμα της εφορία θα παραμείνουν έως το 2025, όσοι συναλλάσσονται με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Μπορεί η οδηγία για τη διοικητική συνεργασία των φορολογικών αρχών της ΕΕ αναφορικά με τις συναλλαγές κρυπτοστοιχείων (DAC 8) να έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ωστόσο οι νέοι κανόνες θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2026.

Μέχρι τότε οι φορολογικές αρχές σε Ελλάδα και ΕΕ δεν θα διαθέτουν τις αναγκαίες πληροφορίες που απαιτούνται για την παρακολούθηση των εσόδων που προκύπτουν με τη χρήση κρυπτοστοιχείων.

Με τη νέα οδηγία, θα δημιουργηθούν ενιαίοι κανόνες, αντικαθιστώντας τους εθνικούς κανόνες που διέπουν επί του παρόντος την έκδοση, τη διαπραγμάτευση και τη φύλαξη των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.

Επιγραμματικά, οι πάροχοι κρυπτοστοιχείων που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις συναλλαγές πελατών που διαμένουν στην ΕΕ, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών.


Ακόμη προβλέπεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε διασυνοριακές αποφάσεις που χρησιμοποιούνται από φυσικά πρόσωπα και η καθιέρωση ενός κοινού συστήματος επιβολής ελάχιστων προστίμων για τη μη συμμόρφωση.

Οι φορολογικές αρχές θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν αυτόματα μεταξύ τους πληροφορίες που θα πρέπει να παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Μέχρι τώρα, ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των κρυπτοστοιχείων καθιστά δύσκολο για τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών να διασφαλίζουν τη φορολογική συμμόρφωση.

Η επέκταση της διοικητικής συνεργασίας σε αυτόν τον νέο τομέα έχει ως στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Οι διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας, τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων και άλλους κανόνες που εφαρμόζονται στην υποβολή στοιχείων από τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων αντανακλούν το πλαίσιο αναφοράς κρυπτοστοιχείων (CARF) και μια σειρά τροποποιήσεων του κοινού προτύπου αναφοράς, που καταρτίστηκαν από τον ΟΟΣΑ βάσει της εντολής της G20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365