Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Πάμε σε νέες ανατροπές στα Airbnb

Πάμε σε νέες ανατροπές στα Airbnb

Νέες ειδήσεις για το Airbnb αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο καθεστώς λειτουργίας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Με δεδομένη την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση, η κυβέρνηση μετά τις αλλαγές στην Golden Visa, εξετάζει τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στο καθεστώς λειτουργίας βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ενεργοποίηση του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μπορεί για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθορίσει γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση.


Η επίμαχη διάταξη αναφέρει τα εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:


α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.


β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».


Εκτός από περιοριστικές προς τους μισθωτές πολιτικές, εξετάζονται και πολιτικές κινήτρων. Μια από αυτές τις προτάσεις προβλέπει μερική ή ολική φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων από ενοίκια, για περίοδο από ένα έως πέντε έτη , σε όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν στη σύναψη νέων μισθωτηρίων συμβολαίων μακροχρόνιας διάρκειας.


Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί δραστικά το απόθεμα των κατοικιών προς ενοικίαση με τρόπο άμεσο, ενώ η επίπτωση για τα φορολογικά έσοδα θα ήταν μετρημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365