Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Τέλος οι ουρολοιμώξεις; Έρχεται εμβόλιο σε σπρέι με γεύση ανανά

Έρχεται εμβόλιο σε σπρέι με γεύση ανανά

Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να προληφθούν για έως και 9 χρόνια σε περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που λαμβάνουν από του στόματος εμβόλιο με βάση το σπρέι, σύμφωνα με έρευνα.

Τα αρχικά αποτελέσματα από την πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη παρακολούθησης σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου MV140 παρουσιάζονται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU) στο Παρίσι.


«Πριν από το εμβόλιο, όλοι οι συμμετέχοντες υπέφεραν από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και για πολλές γυναίκες, αυτές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», σχολίασε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Δρ Μπομπ Γιανγκ, Σύμβουλος Ουρολόγος στο Royal Berkshire NHS Foundation Trust.


«Εννέα χρόνια μετά την πρώτη λήψη αυτού του νέου εμβολίου UTI, το 54% από τους συμμετέχοντες παρέμειναν χωρίς μόλυνση. Συνολικά, αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές μακροπρόθεσμα και οι συμμετέχοντες μας ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες ουρολοιμώξεις που ήταν λιγότερο σοβαρές. Πολλοί από αυτούς που έπαθαν ουρολοίμωξη μας είπαν ότι αρκούσε απλώς να πίνουν άφθονο νερό για να τις αντιμετωπίσουν».


Το εμβόλιο MV140 αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Immunotek με έδρα την Ισπανία, περιέχει αδρανοποιημένα ολόκληρα βακτήρια των τεσσάρων κύριων ειδών που είναι γνωστό ότι προκαλούν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις: Escherichia coli , Klebsiella pneumoniae , Enterococcus faecalis και Proteus vulgaris και είναι διαθέσιμο εκτός άδειας χρήσης σε 26 χώρες.


Τα βακτήρια χορηγούνται με δύο ψεκασμούς ενός εναιωρήματος με γεύση ανανά κάτω από τη γλώσσα κάθε μέρα για 3 μήνες. Στην αρχική δοκιμή 89 ασθενείς (72 γυναίκες και 17 άνδρες) έλαβαν το εμβόλιο στο The Urology Partnership Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Urology το 2017. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν όλοι ηλικίας άνω των 18 ετών και δεν είχαν ουρολοίμωξη όταν τους προσφέρθηκε αρχικά το εμβόλιο, ενώ κανείς τους δεν είχε επίσης, άλλες ανωμαλίες του ουροποιητικού, όπως καθετήρες, όγκους ή πέτρες στα νεφρά. Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέση περίοδος χωρίς μόλυνση σε όλη τη μελέτη κοόρτης ήταν 54,7 μήνες (4,5 έτη) – 56,7 μήνες για τις γυναίκες και 44,3 μήνες για τους άνδρες. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευτούν έως το τέλος του 2024.


«Αυτό είναι ένα πολύ εύκολο εμβόλιο και θα μπορούσε να χορηγηθεί από τους γενικούς ιατρούς ως θεραπεία 3 μηνών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες μας είπαν ότι το εμβόλιο τους έδωσε πίσω την ποιότητα της ζωής τους», λέει ο Yang.


«Ενώ δεν έχουμε ακόμη εξετάσει την επίδραση αυτού του εμβολίου σε διαφορετικές ομάδες ασθενών, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την πρόληψη της ουρολοίμωξης εάν προσφερθεί ευρέως, μειώνοντας την ανάγκη για αντιβιοτικές θεραπείες».


Οι ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή βακτηριακή λοίμωξη. Τη βιώνουν οι μισές γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες και μπορεί να είναι επώδυνη και άβολη. Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, που χρειάζονται βραχύβια αντιβιοτική θεραπεία παρατηρούνται στο 20-30% των περιπτώσεων. Με τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ουρολοιμώξεις τώρα να αυξάνονται και τα φάρμακα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, χρειάζονται νέοι τρόποι πρόληψης και θεραπείας αυτών των λοιμώξεων.


Ο Gernot Bonkat, καθηγητής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Ουρολογίας Alta Uro στην Ελβετία και υπεύθυνος για τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU) για τις ουρολογικές λοιμώξεις, λέει ότι τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα.


«Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις συνοδεύονται από σημαντική οικονομική επιβάρυνση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά», λέει ο Bonkat.


«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ενθαρρυντικά δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου MV140. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε πιο σύνθετες ουρολοιμώξεις, καθώς και έρευνα με διαφορετικές ομάδες ασθενών, ώστε να μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε καλύτερα τον τρόπο χρήσης αυτού του εμβολίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365