Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Προσοχή στην αλλεργική ρινίτιδα της Άνοιξης - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κρίσεις σε συνδυασμό με άσθμα

Η αλλεργική ρινίτιδα, αποτελεί την πιο συνηθισμένη αλλεργία της Άνοιξης και μπορεί να προκαλέσει από απλές ενοχλήσεις, έως και σοβαρές κρίσεις, σε όσους είναι αλλεργικοί σε ουσίες, αλλεργιογόνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Αν «τρέχει» η μύτη σας, φτερνίζεστε, κοκκινίζουν τα μάτια σας, ή δυσκολεύεστε στην αναπνοή σας, μάλλον θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό αλλεργιολόγο για να κάνετε τον σχετικό έλεγχο.


Μιλήσαμε με την κ. Ε.Στεφανάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αλλεργιολόγων, η οποία και μας ανάλυσε τα συμπτώματα αλλά και την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.


Τα συμπτώματα 


«Η αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζει κυρίως συμπτώματα όπως συμφόρηση, κνησμό της μύτης, πταρμούς και καταρροή. Είναι συνέπεια της φλεγμονής (υπερβολικής αντίδρασης) του ρινικού βλεννογόνου απέναντι σε ειδικά αντιγόνα «αλλεργιογόνα». Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ρινίτιδες που είναι μη αλλεργικές.


Ειδικά την Άνοιξη, υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αλλεργιογόνα που έχουν σχέση κυρίως με γύρεις όπως των αγρωστίδων, της ελιάς, της παριετάριας, αλλά εκτός από αυτά, έξαρση την Άνοιξη έχουμε και στα ακάρεα, που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη», μας λέει η κ. Στεφανάκη.

Όπως υπογραμμίζει, επηρεάζει την υγεία, τον ύπνο, την ποιότητα ζωής, τις σχολικές επιδόσεις την παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση, τις κοινωνικές δραστηριότητες και μπορεί να προκαλέσει σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και τροχαία ατυχήματα.


Η αλλεργική ρινίτιδα όπως επισημαίνει, σε υψηλό ποσοστό έχει αμφίδρομη σχέση με το άσθμα, όταν δηλαδή υπάρχει ρινίτιδα θα πρέπει να αναζητήσουμε και το άσθμα και αντιστρόφως.

«Ειδικά για τα παιδιά τα ποσοστά εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας ποικίλουν στις διάφορες ηλικίες και στις διάφορες χώρες. Στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν και οι περισσότερες μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 13% υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ή εποχική. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι πιο συχνή στα αγόρια πριν από την εφηβεία και μετά την εφηβεία είναι πιο συχνή στις γυναίκες», αναφέρει η κ. Στεφανάκη.


Αλλεργικά τεστ


Ο ασθενής που έχει συμπτώματα, που υποδηλώνουν αλλεργική ρινίτιδα, υποβάλλεται από τους ειδικούς γιατρούς, τους αλλεργιολόγους, σε αλλεργιολογικό έλεγχο, στον οποίον κύρια θέση έχει το αναλυτικό ιστορικό του ασθενούς και αλλεργικά τεστ. Επίσης υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο όπου κριθεί αναγκαίος. Ωστόσο πολύ χρήσιμα είναι ερωτηματολόγια που ο ίδιος ο ασθενείς βαθμολογεί τόσο τα συμπτώματά του, όσο και το πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του. Αυτά βρίσκονται σε ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές μέσω του διαδικτύου.


Κλινική εξέταση


«Στην κλινική εξέταση, βλέπουμε διάφορα σημεία που μπορούν να μας παραπέμψουν στην αλλεργική ρινίτιδα, όπως συσπάσεις του προσώπου, μαύρους κύκλους στα μάτια, κάποιες γραμμές στο κάτω βλέφαρο που μοιάζουν με ρυτίδες, πτυχή στο άνω μέρος της μύτης καθώς και την χαρακτηριστική κίνηση τριβής της μύτης τον αποκαλούμενο «αλλεργικό χαιρετισμό». Κάνουμε λοιπόν αλλεργικά τεστ, που γίνονται σε όλες τις ηλικίες και διαπιστώνουμε σε τι είναι αλλεργικός ο ασθενής συσχετίζοντας πάντα με το εξατομικευμένο ιστορικό του. Παράλληλα εξετάζουμε αν έχει κνησμό στα μάτια, αν έχει δάκρια, αν παρουσιάζει κοκκινίλες, συμπτώματα άσθματος, δύσπνοια, βάρος στο στήθος, ή το γνωστό «βράσιμο». Κυρίως το ιστορικό, η κλινική εξέταση και τα αλλεργικά τεστ θα δώσουν στο γιατρό την τελική απάντηση, αν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα», αναφέρει η κ. Στεφανάκη. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι η ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και το άσθμα ειδικά την Άνοιξη πολλές φορές συνυπάρχουν και χρήζουν αντιμετώπισης.


Πως αντιμετωπίζεται


Σύμφωνα με την κ. Στεφανάκη, θα πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει οτιδήποτε αλλεργιογόνο έχει βρεθεί ότι του προκαλεί ρινίτιδα, κάτι που φυσικά είναι δύσκολο, όπως η γύρη την Άνοιξη. Ο γιατρός όμως θα χορηγήσει στον ασθενή ειδική ανακουφιστική φαρμακευτική αγωγή για την περίοδο των συμπτωμάτων. Είτε ενδορινικά σπρέι στη μύτη, είτε αντισταμινικά φάρμακα, κολλύρια για τα μάτια και εισπνεόμενα αν έχει άσθμα. Στη συνέχεια, ο αλλεργιολόγος , θα προχωρήσει σε ένα δεύτερο στάδιο, στην ανοσοθεραπεία στα αλλεργιογόνα που ο ασθενής είναι αλλεργικός. Είναι η μόνη αιτιολογική θεραπεία αντιμετώπισης των αλλεργιών του αναπνευστικού», επισημαίνει.

Πρόσφατα, είχαμε και την αφρικανική σκόνη και οι ασθενείς που είχαν ήδη αλλεργική ρινίτιδα επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο. Όποιος ασθενής, βιώσει τα συμπτώματα που αναφέραμε θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε έναν αλλεργιολόγο, για να ακολουθήσει ειδική αγωγή.


Ειδικά για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια γιατί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι βασική για την μελλοντική σωστή ανάπτυξη τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365