Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ποια χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν απαλλάσσονται του ΦΠΑ

Ποια χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν απαλλάσσονται του ΦΠΑ

ΦΠΑ με συντελεστή 24% επιβάλλεται στα έσοδα που προκύπτουν από τα συμβόλαια επί διαφοράς (Contract For Differences - CFDs).

Τα συμβόλαια επί διαφοράς είναι παράγωγα επενδυτικά προϊόντα τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επί της κίνησης της τιμής διαφόρων χρηματοοικονομικών αγορών όπως ένας μετοχικός δείκτης, ή τα παράγωγα εμπορευμάτων. Δεν διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακή αγορά και χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου.


Σύμφωνα με τα συμβόλαια αυτά, το κάθε εμπλεκόμενο μέρος αποδέχεται να καταβάλλει στο άλλο τη διαφορά που προκύπτει λόγω της κίνησης στην τιμή κάποιου υποκείμενου αγαθού όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο δείκτης του χρηματιστηρίου, η τιμή μιας μετοχής, η τιμή ενός εμπορεύματος.


Ανοίγοντας μία θέση CFD, ο επενδυτής πληρώνει το spread, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς (bid) και της τιμής πώλησης (ask). Το spread είναι το βασικό μικτό κέρδος του χρηματιστηριακής εταιρίας που παρέχει την υπηρεσία.

Στο κλείσιμο της θέσης, η εκκαθάριση γίνεται σε μετρητά βάσει της διαφοράς στις τιμές ανοίγματος και κλεισίματος, επί των αριθμό των συμβολαίων που είχε ο επενδυτής.


Σε επίπεδο κοινοτικής νομοθεσίας, η πώληση δικαιώματος προαίρεσης συνιστά παροχή υπηρεσιών και οι συναλλαγές που αφορούν δικαιώματα προαίρεσης (options) που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.


Στην ελληνική νομοθεσία, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ αναγνωρίζεται μόνο σε περιπτώσεις προϊόντων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακή αγορά. Αντιθέτως, η απαλλαγή δεν καταλαμβάνει ρητά και τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (Over The Counter), όπως είναι τα συμβόλαια επί διαφορών. Επομένως, τα έσοδα που ενδεχομένως να προκύψουν από τα συμβόλαια επί διαφοράς επιβαρύνονται με ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365