Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Γιατί τα αγόρια δυσκολεύονται περισσότερο στο σχολείο: Η πανδημία άνοιξε το «κουτί της πανδώρας»

Η WSJ εξηγεί το γιατί

Η πανδημία επηρέασε σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών παγκοσμίως και ειδίκα... των αγοριών: Η WSJ εξηγεί το γιατί.

«Τα αγόρια ζορίζονται στο σχολείο»: Με αυτόν τον τίτλο άρθρο στη Wall Street Journal επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στον γρίφο για τις σχολικές επιδόσεις των δύο φύλων.


Ως  βασική πηγή του προβλήματος παρουσιάζεται εκτόξευση του gaming, το γεγονός ότι η έμφαση λόγω ισότητας δίνεται τις τελευταίες δεκαετίες περισσότερο στα κορίτσια - με αποτέλεσμα να παραμελούνται τα αγόρια - και φυσικά στην πανδημία.


Η αμερικανική εφημερίδα θεωρεί ότι οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου είναι πολύ σημαντικές, καθώς όσοι μαθητές έχουν μείνει πίσω έως τη Β΄  Γυμνασίου έχουν λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν και να αποφοιτήσουν στην ώρα τους. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα αγόρια αγωνίζονται να ξαναβρούν τον ρυθμό τους στο σχολείο μετά την πανδημία και το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη διαρκή παρουσία υπολογιστών και άλλων συσκευών στο σπίτι και στην τάξη, που αποσπούν την προσοχή τους.


Αν πριν από την πανδημία τα παιδιά που χρειάζονταν βοήθεια στο σπίτι ήταν ως προς το φύλο 50-50, τώρα 70% όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες είναι αγόρια.


Τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στις σχολικές επιδόσεις από τη δεκαετία του 1950. Τα πανεπιστήμια στο παρελθόν δέχονταν περισσότερους άνδρες φοιτητές, πλέον όμως οι φοιτήτριες πλειοψηφούν στα κολεγιακά campus. 


Κάποια από τα πράγματα που κάποτε ευνοούσαν τα αγόρια στο σχολείο, όπως άνδρες εκπαιδευτικοί, τα διαλείμματα και τα εργαστήρια, έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.


Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση συσκευών και κινητών τηλεφώνων.


«Αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ ενός βαρετού μαθήματος χημείας και ενός βιντεοπαιχνιδιού, θα διάλεγες να κάνεις χημεία;» είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά αυτά. Η απάντηση είναι σαφής. Με δεδομένο ότι πολλά μαθήματα στο σχολείο προϋποθέτουν την ύπαρξη υπολογιστή, τα αγόρια αποκτούν πρόσβαση σε παιχνίδια και στο YouTube ακόμη και την ώρα του μαθήματος.


Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα κορίτσια είναι θωρακισμένα από τις παγίδες της τεχνολογίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365