Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν αντίγραφο ενός ανθρώπινου αυτιού, δεν διαφέρει από το φυσικό

Δεν διαφέρει από το φυσικό

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν αντίγραφο του αυτιού ενός ενήλικα που φαίνεται φυσικό και έχει την ίδια αίσθηση, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές μηχανικής ιστών και έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

«Η αναδόμηση του αυτιού απαιτεί πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και απίστευτη τέχνη και φινέτσα», λέει ο Δρ Jason Spector, επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center και καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο Weill Cornell Medicine. «Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί τελικά να προσφέρει μια αληθινή επιλογή για χιλιάδες ‘ατομα που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση παραμορφώσεων του εξωτερικού αυτιού».


Επί του παρόντος, αρκετοί χειρουργοί δημιουργούν μοσχεύματα ανθρώπινου αυτιού χρησιμοποιώντας χόνδρο που αφαιρείται από τα πλευρά ενός παιδιού, με μια επέμβαση που μπορεί να είναι επώδυνη και που αφήνει ουλή. Αυτό το μόσχευμα μπορεί να μοιάζει με το άλλο αυτί του δέκτη γενικά αλλά δεν έχει την ίδια ευελιξία.


Τώρα, οι ερευνητές στο Weill Cornell Medicine και Cornell Engineering στις ΗΠΑ δημιούργησαν μοσχεύματα αυτιού για όσους γεννιούνται με συγγενή δυσπλασία ή χάνουν ένα αυτί αργότερα στη ζωή τους, τα οποία προσφέρουν «καλά καθορισμένη ανατομία και τις σωστές εμβιομηχανικές ιδιότητες».


Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Biomaterialia, ο Δρ Spector και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αποστειρωμένο χόνδρο που προέρχεται από ζώα που υποβλήθηκαν σε αγωγή για να καταργηθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσοαπόκριση και απόρριψη του μοσχεύματος. Τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, η δομή εξελίχθηκε σε χόνδρο που περιείχε ιστό που αναπαρήγαγε στενά τα ανατομικά χαρακτηριστικά του αυτιού.


»Το αντίγραφο είχε ευελιξία και ελαστικότητα παρόμοια με τον χόνδρο του ανθρώπινου αυτιού, ωστόσο, το κατασκευασμένο υλικό δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο ο φυσικός χόνδρος και μπορούσε να σκιστεί. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, ο Dr Spector σχεδιάζει να προσθέσει «χονδροκύτταρα» στο μείγμα.


«Αυτά τα κύτταρα θα προσδώσουν τις ελαστικές πρωτεΐνες που κάνουν τον χόνδρο του αυτιού τόσο εύρωστο, δημιουργώντας ένα μόσχευμα που θα είναι εμβιομηχανικά πολύ πιο παρόμοιο με το φυσιολογικό αυτί», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365