Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Διπλάσια κρούσματα καρκίνου του προστάτη μέχρι το 2040, ο «σωτήριος» έλεγχος

Διπλάσια κρούσματα καρκίνου του προστάτη μέχρι το 2040, ο «σωτήριος» έλεγχος

Ο αριθμός των ανδρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη παγκοσμίως προβλέπεται να διπλασιαστεί σε 2,9 εκατομμύρια ετησίως έως το 2040, με τους ετήσιους να αυξηθούν κατά 85%.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ήδη μία από τις αιτίες θανάτου και η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες σε περισσότερες από 100 χώρες.


Καθώς ο πληθυσμός γερνάει και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως, μια νέα μελέτη προβλέπει δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τα επόμενα 15 χρόνια.


Οι διαγνώσεις προβλέπεται να αυξηθούν από 1,4 εκατομμύρια ετησίως το 2020 σε 2,9 εκατομμύρια έως το 2040, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 330 άνδρες θα διαγιγνώσκονται με την νόσο κάθε ώρα.


Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί κατά 85% κατά την περίοδο των 20 ετών, από 375.000 το 2020 σε σχεδόν 700.000 έως το 2040.


Ο πραγματικός αριθμός θανάτων θα είναι πιθανώς υψηλότερος, λένε οι ειδικοί, λόγω της υποδιάγνωσης και της έλλειψης στοιχείων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.


Τα ευρήματα δημοσίευσε η Lancet για τον καρκίνο του προστάτη και θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Παρίσι το Σάββατο.


Η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σημαίνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ανδρών παγκοσμίως που ζουν περισσότερο αυξάνεται.


Καθώς οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη – όπως το να είσαι 50 ετών και άνω και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου – είναι αναπόφευκτοι, οι ειδικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων.


Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Ωστόσο, η ευρύτερη γνώση των συμπτωμάτων της νόσου η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος της επιστήμης και των θεραπειών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.


Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάγκη για συχνότερη ούρηση, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η δυσκολία έναρξης στην ούρηση, η αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει πλήρως αλλά και αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.


Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντα ότι κάποιος έχει καρκίνο του προστάτη.


Οι προστάτες πολλών ανδρών γίνονται μεγαλύτεροι καθώς μεγαλώνουν λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται καλοήθης διόγκωση του προστάτη.


Τα σημάδια ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να έχει εξαπλωθεί περιλαμβάνουν πόνο στους όρχεις, στην πλάτη ή στα οστά, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους.


Η μελέτη τόνισε επίσης την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου του προστάτη στους έγχρωμους άνδρες, καθώς οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στους λευκούς άνδρες.


Πώς o Alfred κατάφερε να νικήσει τον μεταστατικο καρκίνο του προστάτη

Ο Alfred Samuels ήταν 54 ετών όταν έμαθε ότι είχε προχωρημένο καρκίνο του προστάτη το 2012.


Εργάστηκε στη βιομηχανία του θεάματος για τρεις δεκαετίες αλλά η διάγνωση του τελείωσε την καριέρα του σε μια νύχτα.


Οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης όταν οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο καρκίνος του είχε εξαπλωθεί και ο πατέρας έξι παιδιών άρχισε να χάνει την ελπίδα του.


Ωστόσο, στη συνέχεια συμμετείχε σε μια κλινική δοκιμή και ξεκίνησε θεραπεία με ένα φάρμακο που τώρα δίνεται σε χιλιάδες άνδρες ανά τον κόσμο.


Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Samuels, είναι πλέον παππούς 6 εγγονών και στράφηκε σε δεύτερη καριέρα ευαισθητοποιώντας τον κόσμο την έρευνα για τον καρκίνο.


«Λόγω του καθυστερημένου σταδίου που διαγνώστηκε ο καρκίνος του προστάτη μου, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα αν δεν είχα πρόσβαση σε μια κλινική δοκιμή. Ήταν η σωτηρία μου», είπε ο Samuels, 66 χρονών σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365