Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η AstraZeneca αποσύρει όλα τα εμβόλιά της παγκοσμίως, μετά την παραδοχή ότι προκαλούν παρενέργειες

Την απόσυρση του εμβολίου της για την COVID-19 ξεκίνησε η AstraZeneca

Η Αstrazeneca δήλωσε ότι θα προχωρήσει και στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης.

Την απόσυρση του εμβολίου της για την COVID-19 ξεκίνησε η AstraZeneca, λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» μετά την πανδημία. Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της παραδοχής του φαρμακευτικού κολοσσού ότι το εμβόλιό της «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS)».


Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης.


«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η προσφορά οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.


Η αίτηση της εταιρείας για απόσυρση του εμβολίου της υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ χθες 7 Μαΐου, σύμφωνα με την Telegraph. Η εταιρεία, ωστόσο, επισήμως, δεν συνδέει την απόφαση αυτή με την πρόσφατη παραδοχή της ότι το εμβόλιο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. 


Πέρυσι, η AstraZeneca εστίασε σε εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς είδε τα «νούμερα» να πέφτουν λόγω μειωμένων πωλήσεων των εμβολίων για την COVID-19.


Δικαστικές περιπέτειες

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας (SII), τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων παγκοσμίως, για την παροχή του εμβολίου- με την εμπορική ονομασία Covishield - στην ινδική κυβέρνηση.


Οικογένειες ατόμων που αντυιμετώπισαν τις παρενέργειες του εμβολίου, πήγαν στα δικαστήρια την AstraZeneca και το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας, καθώς σύμφωνα με τους ενάγοντες, το εμβόλιό της εταιρείας προκάλεσε θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.


Με πληροφορίες από Reuters

2 σχόλια:

  1. Τρέξανε όλοι να εμβολιαστούν....κρίμα τον κοσμακη που τσιμπηθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σώζει 9 στους 10 ,έχει παρενέργειες 1 στους 10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365