Βιοκλιματική κατοικία με θέρμανση και ψύξη μέσω γεωθερμίας
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα κτίρια είναι από τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές στην αγορά ενέργειας. Για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση της εκμετάλλευσης των συμβατικών πηγών ενέργειας στις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει πρώτα η προσπάθεια να εστιαστεί στην ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων. Γεγονός είναι ότι ιδιαίτερα τα παλαιότερα κτίρια δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη μόνωση, και συνήθως τα συστήματα κλιματισμού που διαθέτουν είναι υπερδιαστασιολογημένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση πολύ μεγαλύτερων ποσών ενέργειας από την πραγματικά απαιτούμενη. Γίνεται λοιπόν φανερό το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική σχεδίαση του κτιρίου και φυσικά η λεπτομερής μελέτη θερμικών και ψυκτικών φορτίων.
Στην Ελλάδα έχει ενταχθεί εδώ και καιρό ο όρος «Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων» που ουσιαστικά αποτελεί το κλειδί στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Ουσιαστικά, με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές ιδέες σχεδιάζεται πρώτα θεωρητικά ένα κτίριο, και στη συνέχεια η ιδέα αυτή υλοποιείται και μεταφέρεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια και στις Η/Μ εγκαταστάσεις του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται οι συνθήκες άνεσης στον εσωτερικό χώρο μέσω της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.
Στην κατηγορία του Βιοκλιματικού σχεδιασμού, εντάσσονται πολλές συγκεκριμένες επεμβάσεις οι οποίες γίνονται στα αρχιτεκτονικά σχέδια και βοηθούν στην ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας. Δηλαδή θα επιτυγχάνεται στο κτίριο το φαινόμενο της θέρμανσης και δροσισμού με απόλυτα φυσικό τρόπο, και κατά συνέπεια θα μειώνεται η χρήση των τεχνητών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης. Μερικές από αυτές τις επεμβάσεις είναι τα παθητικά συστήματα θέρμανσης και δροσισμού (προσανατολισμός κτιρίου, χρωματισμός τοίχου κ.α.), φυσικός φωτισμός (φωτοδιαπερατά στοιχεία, φωταγωγοί κ.α.), πράσινες στέγες, μόνωση, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, και φυσικά πολλές άλλες.
Μια τεχνική εταιρεία που ασχολείται με την γεωθερμία https://nikolaospsarras.com/, σε συνεργασία με ένα αρχιτεκτονικό γραφείο εφάρμοσαν πολλές από τις παραπάνω επεμβάσεις σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στη Βουλιαγμένη. Οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν σε οικοδομικά υλικά, στις θέσεις παραθύρων και το πάχος των υαλοστασίων, και φυσικά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Έλαβαν χώρα αναλυτικές μελέτες φορτίων πριν και μετά την εφαρμογή των παρεμβάσεων και διαπιστώθηκε σημαντική πτώση των καταναλισκόμενων φορτίων, της τάξεως των 25%. Συγκεκριμένα, το αρχιτεκτονικό γραφείο αναλαμβάνει τις επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου, ενώ η τεχνική εταιρεία αναλαμβάνει τη μελέτη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος θέρμανσης και ψύξης στην κατοικία μέσω γεωθερμίας.
Το γεωθερμικό σύστημα που εφαρμόστηκε είναι κλειστό κάθετο, με γεωσυλλέκτη τοποθετημένο σε έξι οπές των 75 μέτρων. Στο εσωτερικό του κτιρίου εγκαταστάθηκε ενδοδαπέδια θέρμανση για τη χειμερινή λειτουργία του συστήματος, και μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα (Fan Coil Units) κρυφού τύπου οροφής για τη θερινή λειτουργία του συστήματος δηλαδή την ψύξη του χώρου. Έτσι το σύστημα παρουσιάζει περίπου 55 % εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας κατά τη θέρμανση και 45 % εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας κατά τη ψύξη του κτιρίου. Κατά συνέπεια αντίστοιχη εξοικονόμηση παρουσιάζεται και στα ετήσια δαπανώμενα χρήματα για τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού.
Για να έχουμε βελτιστοποίηση ολόκληρου του συστήματος και να μειώσουμε περαιτέρω την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα συνδυάστηκε με ηλιακούς συλλέκτες. Ο εξοπλισμός των ηλιακών πλαισίων συνδέεται με τον αυτοματισμό του γεωθερμικού συστήματος ώστε να δέχεται αυτόματα εντολές ως προς το που θα διοχετευθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια. Η παραγόμενη θερμική ενέργεια οδηγείται είτε στο Δοχείο Αδρανείας προσαγωγής προς τον κλιματισμό του σπιτιού, είτε στο Δοχείο Αδρανείας του γεωσυλλέκτη κατά τη χειμερινή περίοδο, είτε στο boiler προς ζεστό νερό χρήσης. Όταν ζεσταίνεται το νερό που θα οδηγηθεί στο γεωσυλλέκτη, τότε ελαχιστοποιείται η χρήση του κυκλοφορητή και αυξάνεται ο συντελεστής απόδοσης του συστήματος. Αντίστοιχα όταν ζεσταίνεται το νερό που οδηγείται προς τη θέρμανση του σπιτιού, μειώνονται οι επενεργοποιήσεις της Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας και ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ρεύματος.
Μέσω της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης μεθόδων ελαχιστοποίησης κατανάλωσης ενέργειας θα βαδίζουμε στο δρόμο των «πράσινων κτιρίων», με στόχο κάποια στιγμή αυτά να είναι πολύ περισσότερα από τα συμβατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365