Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Μπαίνουν τα αυγά στην κατάψυξη;

Μπαίνουν τα αυγά στην κατάψυξη;

Κι όμως! Αν έχετε περισσότερα αυγά από όσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, μια καλή λύση είναι να τα βγάλετε από το κέλυφός τους και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του American Egg Board, τα αυγά όχι μόνο μπορούν να μπουν στην κατάψυξη αλλά άνετα διατηρούνται εκεί ακόμη και για ένα χρόνο!


Χρειάζεται ωστόσο μια μικρή προεργασία. Πιο συγκεκριμένα, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα ασπράδια, πρέπει αφού σπάσουμε τα αυγά να φροντίσουμε να μην αναμειχθούν με τον κρόκο κι έπειτα να τα αποθηκεύσουμε σε ένα καθαρό και αεροστεγές δοχείο.


Αφού το σφραγίσουμε καλά, αναγράφουμε στην ετικέτα τον αριθμό των ασπραδιών και την ημερομηνία και τα αποθηκεύουμε.


Ένα καλό τιπ για ταχύτερη απόψυξη και ευκολότερη μέτρηση είναι να τα καταψύξουμε σε μια παγοθήκη!


Σε ό,τι αφορά τον κρόκο πάλι, η ιδιότητα ζελατινοποίησης τον κάνει να πήζει όταν καταψύχεται, γι' αυτό χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Αν τους καταψύξετε ως έχουν, οι κρόκοι αυγών θα γίνουν τελικά τόσο ζελατινώδεις που θα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν σε μια συνταγή.


Για να καθυστερήσετε αυτή τη ζελατινοποίηση, χτυπήστε είτε 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι είτε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού ανά 1/4 φλιτζανιού κρόκους αυγών (περίπου 4 κρόκους). Σημειώστε στο δοχείο τον αριθμό των κρόκων, την ημερομηνία και αν έχετε προσθέσει αλάτι (για κύρια πιάτα) ή γλυκαντικό (για επιδόρπια) και καταψύξτε.


Μπορείτε να καταψύξετε όμως κι ολόκληρα αυγά: Χτυπήστε τα μέχρι να αναμειχθούν, αδειάστε τα σε δοχεία κατάψυξης, σφραγίστε τα καλά, αναγράψτε στην ετικέτα τον αριθμό των αυγών και την ημερομηνία και καταψύξτε.


Πώς γίνεται η σωστή απόψυξη

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA (FSIS), μπορείτε να καταψύξετε τα αυγά για διάστημα έως και ενός έτους. Όταν είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε, ξεπαγώστε τα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ψυγείο ή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.


Χρησιμοποιήστε τους κρόκους ή ολόκληρα αυγά μόλις αποψυχθούν. Τα αποψυγμένα ασπράδια αυγών θα χτυπηθούν καλύτερα αν τα αφήσετε να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά. Προσοχή! Χρησιμοποιήστε τα αποψυγμένα αυγά μόνο σε πιάτα που έχουν μαγειρευτεί καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365