Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

«Κακομαθημένα» κύτταρα του εγκεφάλου προκαλούν την λιποθυμία

«Κακομαθημένα» κύτταρα του εγκεφάλου προκαλούν την λιποθυμία

Πειράματα με ποντίκια αποκαλύπτουν συνδέσεις εγκεφάλου-καρδιάς που μας κάνουν να χάνουμε γρήγορα τις αισθήσεις μας και να επανερχόμαστε λίγες στιγμές αργότερα.

Πολλοί άνθρωποι λιποθυμούν στη θέα αίματος, του τσιμπήματος από βελόνα ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή ταλαιπωρία.


Είναι γνωστό στην Ιατρική ότι το φαινόμενο δεν περιλαμβάνει μόνο καρδιακές παραμέτρους, αλλά αγγειακές και εγκεφαλικές.


Ερευνητές ανακάλυψαν τώρα μια νευρική οδό, η οποία περιλαμβάνει μια άγνωστη στο παρελθόν ομάδα αισθητήριων νευρώνων που συνδέουν την καρδιά με το εγκεφαλικό στέλεχος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, κυριολεκτικά η καρδιά μας κυβερνά το κεφάλι μας και όχι το αντίστροφο.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα νευρική οδό που αλλάζει ελαφρώς την κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.


Μέχρι τώρα, πίστευαν ότι ο εγκέφαλός μας έστελνε σήματα στα οποία ανταποκρίνεται το σώμα, αλλά αυτό το μονοπάτι λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την καρδιά να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του να περιορίζει τη ροή του αίματος.


«Υπάρχει μείωση της ροής του αίματος, αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχουν αποκλειστικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που τη χειραγωγούν», δήλωσε στο Nature ο Vineet Augustine, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και συν-συγγραφέας της μελέτης.


Μέχρι πρόσφατα, πιστευόταν ότι ένας μηχανισμός γνωστός ως αντανακλαστικό Bezold-Jarisch (BJR) σχετιζόταν πιθανώς με τη λιποθυμία καθώς συνδέεται με τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστεί επειδή οι νευρικές οδοί που χρησιμοποιεί δεν ήταν απόλυτα κατανοητές.


Η νεα μελέτη εντόπισε ένα σύμπλεγμα νευρώνων στο πνευμονογαστρικό νεύρο που σχετίζονται στενά με το αντανακλαστικό Bezold-Jarisch (BJR). Αυτοί ονομάζονται NPY2R και VSNs και είναι διαφορετικοί από άλλους κλάδους του πνευμονογαστρικού νεύρου που συνδέονται με τους πνεύμονες ή το έντερο.


Σχηματίζουν κλάδους στα κατώτερο μυοκάρδιο και τις κοιλίες, και συνδέονται με μια ξεχωριστή περιοχή στο εγκεφαλικό στέλεχος που ονομάζεται postrema. Όταν αυτοί οι νευρώνες διεγέρθηκαν σε ποντίκια εργαστηρίου, τα ποντίκια λιποθύμησαν όπως και οι άνθρωποι.


Ο Jan Gert van Dijk, κλινικός νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι «αυτοί οι νευρώνες στον εγκέφαλο μοιάζουν πολύ με εξαιρετικά κακομαθημένα παιδιά. Χρειάζονται οξυγόνο και ζάχαρη, και τα χρειάζονται τώρα», συμπλήρωσε.


Οι νευρώνες σταματούν να λειτουργούν πολύ γρήγορα εάν τους στερήσουμε οξυγόνο ή τη γλυκόζη, πρόσθεσε. Αυτά τα νευρικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε 2-5 λεπτά χωρίς οξυγόνο, αλλά μια λιποθυμία διαρκεί συνήθως 60 δευτερόλεπτα.


«Από κλινική άποψη, όλα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά», είπε στο Nature και ο Richard Sutton, κλινικός καρδιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.


Η ανακάλυψη αυτών των νευρώνων «δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα αμέσως, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να απαντήσει, με μελλοντική έρευνα, σχεδόν σε όλα», κατέληξε.


Ο Kalyanam Shivkumar, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, και ένας άλλος συνεργάτης στη μελέτη, πρόσθεσε: «Η μελέτη αυτών των μονοπατιών θα μπορούσε να εμπνεύσει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα καρδιακά αίτια της συγκοπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365