Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Ένα από τα πιο «υγιεινά» πρωινά ενοχοποιείται για διαβήτη στα παιδιά

Ένα από τα πιο «υγιεινά» πρωινά ενοχοποιείται για διαβήτη στα παιδιά

Νέα έρευνα που παρουσιάζει ο Guardian ανατρέπει τα δεδομένα για αυτό που παραδοσιακά χαρακτηρίζαμε... υγιεινό πρωινό.

Τα παιδιά που είναι επιρρεπή στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

Το σιτάρι αναδείχθηκε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση.

Η καθηγήτρια που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα δήλωσε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα από αυτά αυξάνουν, ενώ άλλα μειώνουν, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών από τη Φινλανδία που ήταν γενετικά επιρρεπή στη νόσο, παρακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών. Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία αυτή και άλλα 206 είχαν αναπτύξει αυτοανοσία, πράγμα που σήμαινε ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.


Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Το εύρημα αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς επειδή, όπως πρόσθεσε η Virtanen, «πολλά από τα τρόφιμα που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και της διαδικασίας της νόσου θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.


«Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1.

«Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», δήλωσε η Virtanen.

«Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του Τ1D».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365