Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Εισβολή ψυχρής μάζας φέρνει χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα – Ποιες περιοχές θα “ντυθούν” στα λευκά

Ποιες περιοχές θα “ντυθούν” στα λευκά

Αλλάξει το σκηνικό του καιρού από την Κυριακή, καθώς ψυχρή μάζα αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας φέρνοντας ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, και χιόνια στα ορεινά. Η μεταβολή του καιρού αναμένεται δεν αποκλείεται να φέρει χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καιρός θα χειμωνιάσει με πολική ψυχρή μάζα να φτάνει στη χώρα μας με χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας ίσως και πιο χαμηλά σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Ο ίδιος καθησύχασε για φυσιολογικό χειμωνιάτικο μοτίβο που τον χρειαζόμαστε για να τροφοδοτηθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας.


Κολυδάς: Θα πέσει χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα


Σύμφωνος με την γενική εκτίμηση των μετεωρολόγων για τον καιρό ότι από την Κυριακή θα υπάρξουν χιονοπτώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζεται ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.


Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Χ «τα κριτήρια της ανώτερης ατμόσφαιρας (Θερμοκρασίες στα 500 και 850 hPa) πληρούνται -έστω και οριακά- και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα».


Ωστόσο όσον αφορά τις προβλέψεις για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, ο κ. Κολυδάς ζητά «να περιμένουμε ένα διήμερο ακόμη».


Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του, αναφέρει τις πόλεις που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να χιονιστούν από την Κυριακή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι.


Οι πόλεις είναι:


Βέροια

Έδεσσα

Καβάλα

Κομοτηνή

Κιλκίς

Θεσσαλονίκη

Γκρουπ δυτικής Μακεδονίας: ( Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα).


Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γιάννης Καλλιάνος, αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς βοριάδες έως 6-8 μποφόρ, χιονοπτώσεις αλλά και πτώση θερμοκρασίας κατά 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Μάλιστα, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά μέχρι και 14 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα (13/1) και την Τρίτη (14/1) χιόνια θα πέσουν – σύμφωνα με τα προγνωστικά – και σε πεδινά σημεία στη Μακεδονία, Θράκη και στη Θεσσαλία, αλλά και μέσα σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, όπως Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Γρεβενά, όπως και σε δυτικά τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης και στο Κιλκίς. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να χιονίσει και μέσα στη Θεσσαλονίκη ή αν δεν χιονίσει, το πιθανότερο είναι να ρίξει χιονόνερο.


Σε επιφυλακή οι δήμοι της Θεσσαλονίκης για ενδεχόμενο χιονιά


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης για το ενδεχόμενο χιονιά, ακόμη και μέσα στην πόλη, την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.


Με 21 εκχιονιστικά μηχανήματα και επάρκεια αλατιού 2.000 τόνων ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο, καθώς ο Χορτιάτης είναι το πρώτο σημείο που «ασπρίζει» στην πόλη. Στην περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα αποσταλεί και sms στους δημότες, ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα προστασίας και τους δημοτικούς χώρους που θα παραμείνουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση του κοινού στο πλαίσιο της επιφυλακής.


Τα μηχανήματα του κεντρικού δήμου είναι έτοιμα, όπως επίσης και το αλάτι για κάθε ενδεχόμενο, ενώ εάν κριθεί απαραίτητο, με βάση το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός, θα υπάρξουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια αποκομιδής του πράσινου και μπλε κάδου.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365