Επί ποδός τίθενται όλοι οι αρμόδιοι φορείς και στην Κεντρική Μακεδονία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, προκειμένου να αποφευχθούν όσο είναι εφικτό οι ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσώπους της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων και φορέων.
«Να μην ξεγελούν οι καιρικές συνθήκες» – 60 χιλιάδες καμένα στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία το 2024
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τονίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν με την αυξημένη υγρασία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν παράγοντα εφησυχασμού. «Μόλις η θερμοκρασία αυξήθηκε τον Μάρτιο σημειώθηκαν 1365 ενάρξεις πυρκαγιών ενώ μέχρι στιγμής κάηκαν 4 χιλιάδες στρέμματα», υπογράμμισε για τα δεδομένα του Μαρτίου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στην Κεντρική Μακεδονία -σύμφωνα με τον ίδιο- το 2024 εκδηλώθηκαν 888 πυρκαγιές με αποτέλεσμα να κάνουν 60 χιλιάδες στρέμματα, ενώ στάθηκε στις φωτιές που έκαιγαν για αρκετές ημέρες στο Παγγαίο αλλά και στο όρος Όρβηλος το περσινό καλοκαίρι.
3000 πυροσβέστες και εθελοντές στην Κεντρική Μακεδονία – 11 drones για επιτήρηση
Για φέτος στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να υπάρχει ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων περιοχές με πιο υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών αλλά και των τεχνολογικών μέσων πρόληψης, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη.
Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία θα υπάρχουν 1806 μόνιμοι πυροσβέστες, 600 ενεργοί εθελοντές και 486 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ στους νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας αναμένεται να είναι ενισχυμένη η παρουσία του πυροσβεστικού προσωπικού.
Επιπλέον ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι πάνω από διπλάσια τα drones που περιπολούν και συμβάλλουν στον εντοπισμό της φωτιάς σε πρώτο χρόνο. Ειδικότερα, από 5 που ήταν πέρυσι θα αυξηθούν σε 11.
«Αν κάνεις προσθέσει τους αριθμούς θα διαπιστώσει ότι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία ανέχεται σε 3000 άτομα όπου ο καθένας όπως είπε θα έχει το ρόλο του και αυξημένη προσφορά επί του πεδίου», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
18.000 πυροσβέστες πανελλαδικά
Σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα με τον υπουργό, η Πυροσβεστική θα έχει στη διάθεσή της 18 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που όπως είπε είναι ο υψηλότερος αριθμός που είχε ποτέ το Πυροσβεστικό Σώμα.
Από αυτούς οι 15,5 χιλιάδες είναι μόνιμοι και 2,5 χιλιάδες οι εποχικοί που σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη για πρώτη φορά θα πιάσουν δουλειά ένα μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και θα μείνουν στην εργασία τους και ένα μήνα επιπλέον του 6μηνου. Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, αναμένεται να προστεθούν άλλοι 400 εθελοντές.
Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει να προχωρήσει ο καθαρισμός των οικοπέδων από τους ιδιώτες ενώ τόνισε πως το ΥΠΕΣ στους Δήμους για να καθαρίσουν τα δικά τους οικόπεδα, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιείται για αντιπυρικές ζώνες και τους καθαρισμούς δασών.
«Λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, άμεση οριοθέτηση αυτών και ολιστική αντιμετώπιση αν η κατάσταση ξεφύγει», υπογράμμισε πως είναι το τρίπτυχο ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Αναγκαία η συνεργασία των φορέων
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των φορέων. «Αν κάποιος δήμος έχει μέσα που μπορούν να διατεθούν σε μια γειτονική περιοχή, βυτιοφόρα, κλπ σε μια περίπτωση πυρκαγιάς, αυτόν τον σκοπό έχει η σύσκεψη, να συντονίσουμε καλύτερα τις δυνάμεις μας, να μπορέσουμε να προλάβουμε το οπουδήποτε ενδεχόμενο».
«Να μην υποτιμάται η προετοιμασία»
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου και συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται η προετοιμασία», ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
«Ανάγκη για χρηματοδότηση των ιδιωτών που επιχειρούν με μηχανήματα στις πυρκαγιές- Πρόβλημα τα ογκώδη»
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτικας υπογράμμισε και εκείνος την ανάγκη για πρόληψη ενώ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση για τη χρηματοδότηση εργοληπτών που συνδράμουν με τα σκαπτικά τους μηχανήματα στις μεγάλες φωτιές, αφού όπως είπε οι Δήμοι δεν διαθέτουν τέτοια μηχανήματα. Ανέφερε μάλιστα πως στην ΠΚΜ υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό 11 εκατ. ευρώ για τις χρονιές 2023 και 2024, αφού πληρώθηκαν από άλλους πόρους οι εργολήπτες.
Στάθηκε επίσης στο ζήτημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών, τονίζοντας ότι Δήμοι και Περιφέρεια δεν έχουν τα χρήματα να τα μαζέψουν και ζήτησε να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με την εναπόθεση των ογκωδών, αφού μέχρι και σήμερα πρέπει να πιαστεί κάποιος επ’ αυτοφώρω να τα πετάει για να τιμωρηθεί.
Ο κ. Γιουτικας τόνισε επίσης πως γίνεται πολύ σημαντικό το έργο από τα δασαρχεία ενώ προχωρά και η υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ στην Κεντρική Μακεδονία κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο- θα περιορίσει τις πυρκαγιές
«Η συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών έχει αλλάξει»
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας τόνισε ότι η συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών πλέον έχει αλλάξει, «είναι πιο επιθετικές, έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και χρειάζονται περισσότερες επίγειες εναέριες δυνάμεις για την αντιμετώπισή τους».
Όπως τόνισε, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην επιτήρηση την ετοιμότητα αλλά και την αντιμετώπιση ενώ για την Κεντρική Μακεδονία ανέφερε ότι η δύναμη της έχει ενισχυθεί κατά 23 πυροσβέστες. Υπογράμμισε πως ακόμη θα υπάρχουν περιπολίες από δασοκομαντος κατά την αντιπυρική περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365