Άδειες από καρπούς οι κερασιές της Πέλλας
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στα χωράφια με κερασιές τόσο στις ορεινές όσο και στις πεδινές περιοχές της χώρας, καθώς δεν υπάρχουν φρούτα στα δέντρα, για να συγκομιστούν. Όπως όλα δείχνουν, η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κερασοπαραγωγούς και το εισόδημά τους, καθώς η απώλεια στην παραγωγή, ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεται σε ποσοστό από 70% έως 100%.
Οι παραγωγοί αποδίδουν το φαινόμενο της μη καρποφορίας των δέντρων στις καιρικές συνθήκες και στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που έπληξαν σε προανθικό στάδιο τα δέντρα, αλλά και στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
«Φέτος, ψάχνουμε να βρούμε κεράσι στα δέντρα και δεν βρίσκουμε», λένε χαρακτηριστικά οι κερασοπαραγωγοί στους ανταποκριτές της «ΥΧ» και εξηγούν ότι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στα χωράφια τους από τους παγετούς του Μάρτη και από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν μέσα στον Απρίλιο. Τη χαριστική βολή στο κεράσι δίνει τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ο άστατος καιρός με την πτώση της θερμοκρασίας και τις απανωτές βροχές και το χαλάζι που πλήττουν τα εναπομείναντα φρούτα στα δέντρα (σκίσιμο και σάπισμα καρπών).
Μεγάλο το πλήγμα στις κερασιές της Κεντρικής Μακεδονίας
Άδεια από καρπούς είναι τα περισσότερα δέντρα στα χωράφια με κερασιές σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ υπάρχουν αγροκτήματα που η απώλεια στην αναμενόμενη παραγωγή φτάνει και στο 100%.
«Οι παγετοί προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην περιοχή μας τόσο στις πρώιμες ποικιλίες σε προανθικό στάδιο όσο και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στο στάδιο μετά την ανθοφορία. Δεν βρίσκουμε κεράσι πάνω στα δέντρα να μαζέψουμε. Η απώλεια στην παραγωγή είναι μεγάλη στις ποικιλίες Grace Star, Early Lory, Early Bomba και Sabrina», αναφέρει ο Πέτρος Παλαμούσκας, κερασοπαραγωγός από την κοινότητα Πλατάνη Έδεσσας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι, παρά το γεγονός πως οι κερασοπαραγωγοί δεν περιμένουν εισόδημα φέτος, τα έξοδα για κόψιμο χόρτων, ραντίσματα, ποτίσματα κ.λπ. θα πρέπει να γίνουν κανονικά, προκειμένου να συντηρηθούν οι καλλιέργειες. «Πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσουν έγκαιρα προκαταβολές αποζημιώσεων, γιατί τα έξοδα ‘‘τρέχουν’’ για τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις εργασίες στα χωράφια μας», τονίζει.
Τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να φαίνεται ακόμη περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής στον Αρχάγγελο της Αλμωπίας, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Πέλλας. Αντί για φορτωμένα από φρούτα δέντρα, οι αγρότες αντικρίζουν άδειες τις κερασιές, σε αντίθεση με τα δεδομένα παλαιότερων ετών που τα δέντρα αυτή την περίοδο ήταν γεμάτα.
Ανάλογες εικόνες αντικρίζουν και οι αγρότες τόσο στις ορεινές όσο και στις πεδινές περιοχές της Ημαθίας. «Η απώλεια στην παραγωγή είναι ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν αρχικά. Στην περιοχή μας, δεν υπάρχει κεράσι στα δέντρα και οι ζημιές στα χωράφια, δυστυχώς, αγγίζουν το 100%», λέει ο Ραφαήλ Πουλτίδης, αγρότης και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ροδοχωρίου Νάουσας, μιας περιοχής που φημίζεται για την παραγωγή τραγανών κερασιών.
Στο 70% η καταστροφή στα κερασοχώρια της Ροδόπης
Στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ο παγετός του Απριλίου προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στα κερασοχώρια της Ροδόπης, τη λεγόμενη περιοχή του Γιακά, όπως σημειώνει ο παραγωγός Γκαλήπ Χουσεΐν. «Στα χαμηλά, η παραγωγή είναι μηδενική, γιατί η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταστροφή είναι στο 100%. Όσο ανεβαίνει το υψόμετρο, η καταστροφή είναι μικρότερη», εξηγεί. Τα προβλήματα αφορούν τόσο τις πρώιμες όσο και τις μεσοπρώιμες ποικιλίες.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η ζημιά αφορά 2.500-3.000 στρέμματα. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προβληματίζουν πολλούς παραγωγούς για τις πιθανές συνέπειες, αλλά, όπως διευκρινίζει, λόγω του αέρα μάλλον δεν θα προκαλέσουν επιπρόσθετα προβλήματα σε όσες κερασιές απέμειναν. Μετά την εκδήλωση του εαρινού παγετού, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από τον ΕΛΓΑ, φωτογραφίζοντας τις ζημιές, ακολούθησε αναγγελία ζημιάς και αυτές τις μέρες συνεργεία εξετάζουν επισταμένως και κάνουν εκτίμηση.
Ο κ. Χουσεΐν υπολογίζει ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 70% και προσθέτει ότι τα κεράσια αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ενώ λόγω έλλειψης η τιμή παραγωγού «σκαρφάλωσε». «Πρώτη φορά πουλάμε κεράσια με 3,5 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι πουλάνε μέχρι 8 ευρώ το κιλό», σημειώνει.
Ούτε για δείγμα στον κάμπο της Θεσσαλίας
Έντονα απογοητευμένος και προβληματισμένος για τη βιωσιμότητα του ξακουστού κερασιού της Αγιάς εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, με δηλώσεις του στην «ΥΧ» αναφορικά με τη φετινή χρονιά στο κεράσι. «Κάποιοι δεν θα μπουν καν στον κόπο να συγκομίσουν, αφού δεν συμφέρει για τόσα λίγα κεράσια να πληρώσουν τα εργατικά. Ίσως κάποιες οικογένειες να τα μαζέψουν μόνες τους, για να τα καταναλώσουν οι ίδιες και οι φίλοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέικο, «η ζημιά που έχει γίνει είναι ολοκληρωτική στις πρώιμες ποικιλίες. Εκεί που κάποιος ανέμενε να μαζέψει 20 τόνους, μετά βίας θα συγκομίσει 200 κιλά! Δηλαδή, ούτε τα εργατικά ημερομίσθια θα μπορέσει να καλύψει. Δυστυχώς, και φέτος ο καιρός μάς τα χάλασε, κυρίως ο ανοιξιάτικος παγετός και, στη συνέχεια, οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν κατέστρεψαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες ποικιλίες, η ζημιά μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά και πάλι δεν προκύπτει κέρδος».
Οι κερασοπαραγωγοί είναι έντονα προβληματισμένοι, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ φέτος δεν συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο ενίσχυσης από το Μέτρο 23 και ας αγγίζει το 100% η ζημιά στην παραγωγή.
«Αυτή την περίοδο, γίνονται οι εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, αλλά θα αργήσουν πολύ να βγουν τα πορίσματα και σίγουρα η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι ψίχουλα, μπροστά στο αυξημένο εργατικό κόστος που έχουμε δαπανήσει», δηλώνει ο κ. Ζέικος.
Αντίστοιχα δύσκολη κατάσταση περιγράφει και για τα χωριά της Μαγνησίας ο γεωπόνος Γιάννης Σαρρής. «Στα πεδινά, από 500 μέτρα και κάτω η ζημιά είναι καθολική και κάπως μικρότερη στα ορεινά και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, στις οποίες οι ποσότητες που υπάρχουν στα δέντρα είναι ελάχιστες. Εάν η πολιτεία δεν προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των παραγωγών, ο καταναλωτής θα ψάχνει να βρει κεράσι και δεν θα βρίσκει σε λίγο καιρό», καταλήγει ο Γ. Σαρρής.
Δύσκολη η χρονιά για τους παραγωγούς της Φολόης στην Ηλεία
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς κερασιών στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου της Φολόης. Οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, με συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση, επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των καρπών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή. Σύμφωνα με τους ίδιους τους καλλιεργητές, τα άνθη, λόγω της αυξημένης υγρασίας, υπέστησαν σήψη, γεγονός που εμπόδισε την επικονίαση και, κατ’ επέκταση, την παραγωγή καρπών.
Από την άλλη πλευρά, το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει κάλυψη ζημιών που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αφήνοντας ακάλυπτες πολλές περιπτώσεις. Ακόμα και όταν υπάρχουν απώλειες σε καρπό, η καθυστέρηση στις εκτιμήσεις δυσχεραίνει την τεκμηρίωση της ζημιάς, καθώς συχνά τα κεράσια έχουν ήδη καταναλωθεί από άγρια ζώα ή έχουν καλυφθεί από τη βλάστηση, καθιστώντας δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής έκτασης της καταστροφής.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός από το Λάλα Τάσος Καραμέρος, η κερασιά δεν κατάφερε να καρπίσει, καθώς την περίοδο που βρισκόταν στο στάδιο της ανθοφορίας, έβρεχε σχεδόν καθημερινά, ενώ σημειώθηκε και χαλαζόπτωση δύο φορές, με αποτέλεσμα να μη γίνει γονιμοποίηση.
«Η καταστροφή είναι μεγάλη, τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες ποικιλίες», τονίζει ο κ. Καραμέρος, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την κερασιά και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ώστε να διατηρηθούν στον τόπο του, στο Λάλα, οι παλιές, παραδοσιακές ποικιλίες που έχουν χαρίσει στο οροπέδιο της Φολόης τη φήμη ως περιοχή εξαιρετικής ποιότητας παραγωγής.
«Φέτος, κεντρώσαμε 30 κερασιές, με σκοπό να διατηρήσουμε τις ποικιλίες της περιοχής μας και να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Το κεράσι είναι ένα ευπαθές προϊόν που χρειάζεται φροντίδα. Δυστυχώς, όλο και περισσότερο κυριαρχούν τα ελαιόδεντρα και σιγά-σιγά φθίνει η καλλιέργεια κερασιού. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, γιατί οι κερασιές είναι η παράδοσή μας. Το ‘‘λαλέικο κεράσι’’ ακολουθεί την Ελλάδα πριν από την Επανάσταση του 1821, έχει συνδεθεί με αυτήν, υπάρχει εκατοντάδες χρόνια και πασχίζουμε να το διατηρήσουμε εν ζωή», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Καραμέρος.
Πηγή: ypaithros.gr
ουτε στην Ουγκάντα δεν κανουν έτσι τις αποκαταστάσεις, Παρούτογλου είστε 50 χρόνια πίσω
ΑπάντησηΔιαγραφή