Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Πέλλα: Ο παγετός «γονάτισε» τα κεράσια - Ελλείψεις, εκτίναξη τιμών και φόβοι για το μέλλον της παραγωγής

Ο παγετός «γονάτισε» τα κεράσια

Η φετινή καλλιεργητική χρονιά στην Πέλλα καταγράφεται ως μία από τις πιο καταστροφικές για τους κερασοπαραγωγούς της περιοχής, με τις συνέπειες να ξεπερνούν ακόμα και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Μετά τον έντονο παγετό του Μαρτίου, η εικόνα στα χωράφια είναι αποκαρδιωτική: σχεδόν καθολική ακαρπία στις μεσοπρώιμες ποικιλίες και ελάχιστη απόδοση ακόμα και στα πιο ανθεκτικά δέντρα.


Η Πέλλα, που αποτελεί την καρδιά της ελληνικής 


κερασοπαραγωγής, καλύπτοντας έως και το 75% της εθνικής παραγωγής, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πλήγμα που επηρεάζει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και την αγορά στο σύνολό της. Οι μετεωρολογικές συνθήκες και ειδικά ο ισχυρός παγετός λίγο πριν την 25η Μαρτίου κατέστρεψαν κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική σχεδόν απώλεια καρπών στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες.


Σύμφωνα με τον γεωπόνο και καλλιεργητή Σάββα Παστόπουλο, η ζημιά στις πεδινές περιοχές φτάνει έως και το 95%. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η συγκομιδή, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διαρκεί εβδομάδες, φέτος ολοκληρώθηκε σε ελάχιστες ώρες ή δεν ξεκίνησε καν, καθώς πολλά κτήματα δεν απέδωσαν ούτε έναν καρπό.


Εκτόξευση τιμών και αβεβαιότητα στην αγορά


Η έλλειψη προϊόντος ήδη έχει προκαλέσει αύξηση στην τιμή παραγωγού, η οποία κυμαίνεται από 8 έως 11 ευρώ το κιλό μια τιμή υπερδιπλάσια από τις συνηθισμένες. Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός καταναλωτής βλέπει στα ράφια τιμές που ξεκινούν από τα 16 ευρώ ανά κιλό, σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να πιέζει τα νοικοκυριά.


Η ελπίδα εξισορρόπησης μέσω εισαγωγών από την Τουρκία φαίνεται επίσης να διαψεύδεται, καθώς και οι γείτονες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα φαινόμενα ακαρπίας λόγω καιρικών συνθηκών, διατηρώντας έτσι υψηλές τις τιμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Τα όψιμα κεράσια ως «ύστατη ελπίδα»


Μοναδική ελπίδα για ανάκτηση μέρους της ζημίας φαίνεται να αποτελούν οι όψιμες ποικιλίες, οι οποίες λόγω της καθυστερημένης ανθοφορίας ενδέχεται να έχουν καλύτερη αν και μειωμένη απόδοση. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απώλεια περίπου 50% σε αυτές τις ποικιλίες, ενώ πιο ασφαλής εικόνα αναμένεται στα μέσα Ιουνίου, όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία στα μεγάλα υψόμετρα της Πέλλας.


Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαγγέλου, Διονύσης Δρένος, η φετινή καταστροφή χαρακτηρίζεται ως «120%», καθώς εκτός από τα άνθη καταστράφηκαν και οι καρποφόροι οφθαλμοί που καθορίζουν την επόμενη παραγωγή. Πρόκειται για πλήγμα διαρκείας, που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το παρόν αλλά και τη δυναμική της επόμενης χρονιάς.


ΠΗΓΗ voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365