Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ομιλία Θ. Τζάκρη την 4η ημέρα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δελτίο Τύπου 

Θεοδώρα Τζάκρη: Ομιλία στη Βουλή την τέταρτη ημέρα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση


Βουλευτική Ασυλία, Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών, Εκλογικός Νόμος και ψήφος ομογενών στο προσκήνιο

Ομιλία παρέθεσε η Βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Βουλευτής στην ομιλία της καταπιάστηκε με την αναθεώρηση των άρθρων για τη βουλευτική ασυλία, το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, αλλά και τις αλλαγές στον Εκλογικό Νόμο και την ψήφο των ομογενών. Στην τοποθέτησή της για την αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τη βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών, η Βουλευτής τόνισε:

«Η βουλευτική ασυλία υπαγορεύεται από την πραγματική ανάγκη να έχει ο βουλευτής ελευθερία γνώμης, λόγου και πολιτικής δράσης προκειμένου απερίσπαστος και χωρίς το φόβο δίωξης να ανταποκρίνεται στον δημόσιο ρόλο του. Από την άλλη όμως θα πρέπει ο βουλευτής να μην καταχράται την βουλευτική του θέση για να διαπράττει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Για αυτό τον λόγο προτείνεται να αναθεωρηθεί η διάταξη του άρθρου 62 του ισχύοντος Συντάγματος, η οποία έτσι όπως είναι διατυπωμένη σήμερα, γίνεται αντικείμενο καταχρηστικής επίκλησης και εφαρμογής (π.χ. βουλευτές που διαπράττουν αδικήματα υπό την επήρεια αλκοόλ, ή βουλευτές που ασκούν παράνομη σωματική βία δεν πρέκππει να τυγχάνουν προστασίας και οι βουλευτές αυτοί να μην διώκονται επειδή έχουν ασυλία.

Ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών, σήμερα μετά από 10 χρόνια πτώχευσης και χρηματοοικονομικής κατάρρευσης αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, η οποία έχει εμπεδωμένη πεποίθηση ότι οι Υπουργοί μπορούν να εγκληματούν χωρίς να υπάρχουν ποινικές κυρώσεις σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την σύντομη αποσβεστική προθεσμία προβλέποντας ότι για τα εγκλήματα του Υπουργού (που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του) ισχύει ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος που ισχύει για όλους τους πολίτες και παραπέμπονται οι Υπουργοί στο δικαστικό συμβούλιο με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Έπειτα διασαφηνίζει ότι στην ειδική ποινική διαδικασία του άρθρου 86 υπάγονται μόνο τα αδικήματα των Υπουργών που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία αυτών, τα οποία διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία».

Σχετικά με τον Εκλογικό Νόμο και την ψήφο των ομογενών, η κ. Τζάκρη δήλωσε:

«Το αναλογικό εκλογικό σύστημα δηλαδή η αντιπροσωπευτικότερη μετάφραση ψήφων σε βουλευτικές έδρες, αποτελεί την βασική αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και υπήρξε ιστορικά, πάγιο και διαρκές αίτημα του προοδευτικού κόσμου στην Ελλάδα και την Δύση. Καθίσταται αναγκαία η διασφάλιση σε επίπεδο συνταγματικής αρχής της μέγιστης αναλογικότητας, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε αφενός μεν να διευκολύνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης αφετέρου δε να μην δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μικρές μειοψηφίες να υπερεκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού στις εθνικές εκλογές και άνοιξε πρώτος το θέμα στην παρούσα συνταγματική αναθεώρηση. Όσοι έχουν ήδη το δικαίωμα θα πρέπει επιτέλους να το ασκήσουν από τους τόπους της μόνιμης εγκατάστασής τους, εφόσον τεθούν προϋποθέσεις και εχέγγυα που να διασφαλίζουν ισχυρά στοιχεία σύνδεσης του Έλληνα του εξωτερικού με την εσωτερική πολιτική, δημόσια και οικονομική ζωή. Τέλος το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας διασφαλίζεται μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία στις προξενικές αρχές».

Ολόκληρη η ομιλία: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365