Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Ερώτηση Λάκη Βασιλειάδη για τα φοιτητικά ενοίκια πληγεισών οικογενειών

Δελτίο Τύπου

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση σε 4 Υπουργούς της Κυβέρνησης αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του μισθώματος φοιτητικών κατοικιών με παράλληλες διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.


Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αναφέρει πως με σειρά αποφάσεων η Κυβέρνηση στηρίζει τις πληγείσες οικογένειες με σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η μείωση του μισθώματος κύριας κατοικίας. 

Επίσης, η Κυβέρνηση έχει, ορθώς, προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας για διάστημα που ξεπερνά τον ένα μήνα και με σημερινή απόφαση αναμένεται η παράταση της αναστολής τουλάχιστον έως τις 10 Μαΐου. Με αυτά τα δεδομένα, ο Βουλευτής ρωτά εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των μισθωμάτων και των φοιτητικών κατοικιών στο σύνολό τους ή έστω των τέκνων οικογενειών που έχουν πληγεί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«10 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, την Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπ.-Α. Γεωργιάδη

Θέμα: Μείωση μισθώματος φοιτητικών κατοικιών με παράλληλες διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων

Στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλεπόταν αρχικά, μεταξύ άλλων, η μείωση του μισθώματος κύριας κατοικίας κατά 40% εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Η μείωση αυτή έχει ήδη επεκταθεί και πλέον αφορά και σε μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Παράλληλα, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.
Ωστόσο, πολλοί συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ενοίκια για φοιτητικά διαμερίσματα για τη διαμονή των παιδιών τους σε πόλεις μακριά από την κύρια κατοικία τους. Το κόστος αυτό βαρύνει τους εργαζόμενους γονείς μιας και στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι φοιτητές δεν εργάζονται, όπως και επιτάσσει η εκπαιδευτική διαδικασία.

Με την ΚΥΑ - ΦΕΚ 956/21-3-2020 αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών έως σήμερα 10 Απριλίου, ενώ με νέα σημερινή ΚΥΑ αναμένεται η παράταση της αναστολής έως και τις 10 Μαΐου 2020. Με δεδομένο ότι με αποφάσεις της Κυβέρνησης η εκπαιδευτική δραστηριότητα φοιτητριών και φοιτητών έχει ανασταλεί ήδη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί: 
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει, ως μέτρο στήριξης, σε μείωση του μισθώματος φοιτητικών κατοικιών στο σύνολό τους με παράλληλες διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων;
2. Εάν όχι στο σύνολό τους, προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει, ως μέτρο στήριξης, σε μείωση του μισθώματος φοιτητικών κατοικιών τέκνων εργαζόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί, με παράλληλες διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365