Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Πρόσω ολοταχώς για διακρατικές συμφωνίες στον τουρισμό

Όλο και πιο απίθανη φαντάζει το τελευταίο διάστημα, η υιοθέτηση μιας «κοινής ευρωπαϊκής λύσης»

Σε διακρατικές συμφωνές για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στρέφεται το υπουργείο μιας και η «κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση» αποδεικνύεται χρονοβόρα και πολύπλοκη.


Όλο και πιο απίθανη φαντάζει το τελευταίο διάστημα, η υιοθέτηση μιας «κοινής ευρωπαϊκής λύσης» για την επανεκκίνηση του τουρισμού δεδομένου ότι όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται προς εθνικές λύσεις «περιχαράκωσης» των ταξιδιωτικών επιλογών.

H ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική αντί διακρατικών συμφωνιών για την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας - επιλογή που υποστηρίζει ένθερμα και η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών τουρισμού της ΕΕ στις 27 Απριλίου -  αποδεικνύεται δύσκολο στοίχημα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να περιλαμβάνει κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς, εστίαση κλπ την ώρα που κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της υγειονομικό μοντέλο προάσπισης της δημόσιας υγείας διαγράφοντας διαφορετική καμπύλη και αριθμό κρουσμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανεξάρτητα από τις διεργασίες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Βρυξελλών, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας καταρτίζοντας ένα εθνικό πλάνο βάσει του οποίου θα μπορέσουν να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες που θα βελτιώσουν την φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα λεγόμενα του κ. Θεοχάρη, ο οποίος απαντώντας σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση επεσήμανε πως «παρά τις προθέσεις της Ελλάδας δεν μπορεί να υποχρεώσει κανείς χώρες που έχουν υγειονομικές φοβίες να ανοίξουν σύνορα». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε μάλιστα πως δυο χώρες ήδη ενδιαφέρονται να έλθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να προωθηθούν τουρίστες.

Στόχος το «άνοιγμα» την 1η Ιουλίου

Η ζύμωση με τα κράτη που επιθυμούν να διατηρήσουν την διασύνδεσή τους με τη χώρα μας θα γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας που θα συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές και μπορεί να αφορά και άλλες χώρες εκτός ΕΕ αναφέρουν πηγές του υπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο διακρατικών συμφωνιών με χώρες που έχουν καλές επιδόσεις στον έλεγχο της πανδημίας, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, ενώ και η σύνδεση Ελλάδας – Ρωσίας φέρεται να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου. Το αρχικό σχέδιο πάντως φαίνεται να περιλαμβάνει επαφές με χώρες με μικρή γεωγραφική απόσταση, ώστε η έκθεση εντός αεροπλάνου να είναι μικρότερη και με θετικό υγειονομικό πρόσημο.

Να υπενθυμίσουμε ότι την λύση των διακρατικών συμφωνιών έχουν υποστηρίξει κι άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η οποία ήδη από τον προηγούμενο μήνα δήλωνε πως «εάν κάποιες χώρες βρίσκονται σε πολύ καλό και θετικό δρόμο, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, τότε υπάρχει ασφαλώς η δυνατότητα να συμφωνήσουμε διμερώς».

Μια συντονισμένη προσέγγιση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών θα ενίσχυε σημαντικά και τον ρυθμό ανάκαμψης των αερομεταφορών, μιας βιομηχανίας η οποία έχει υποστεί ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ από την επιβεβλημένη καθήλωση του στόλου της. Δεδομένου όμως ότι μια τέτοια λύση απαιτεί πολύ χρόνο και η θερινή σεζόν είναι προ των πυλών, οι διακρατικές συμφωνίες αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις και για την αεροπορική βιομηχανία αφού θα μπορούσαν να αναθερμάνουν μερικώς το ανύπαρκτο μέχρι σήμερα πτητικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των πυλών της χώρας μας σε ξένους επισκέπτες αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση πάντα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, «στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365