Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Μαύρο Δάσος Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3

Το θέμα της εβδομάδας

Ένα ακόμα αφιέρωμα για την πανέμορφη περιοχή μας έγινε από την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ και την Ροζαλία Γιαβριηλίδου στον life 106,3. Η άγρια ομορφιά της φύσης μας καλεί κοντά της για να την απολαύσουμε, να την χαρούμε, να την προστατέψουμε από αλόγιστες συμπεριφορές.


ΜΑΥΡΟ ΔΑΣΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Πολύ κοντά στα Λουτρά Πόζαρ, στην ανατολική πλευρά και σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιόμετρο, δεσπόζουν τα πανύψηλα δέντρα ενός πυκνού δάσους οξιάς στα χαμηλότερα και δασικής πεύκης στο πάνω μέρος, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Ελλάδας. 

Τα δέντρα του είναι τόσο ψηλά και πυκνοφυτεμένα, ώστε δεν επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να περάσουν ανάμεσα στις φυλλωσιές τους και δημιουργούν την αίσθηση, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, ότι έχει ήδη σκοτεινιάσει. Αυτός είναι και ο λόγος που του έδωσαν το όνομα Μαύρο Δάσος. 

Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για ένα δάσος προστατευόμενο, όπου οι έλεγχοι είναι συχνοί. Νερά και φαράγγια διασχίζουν το επιβλητικό δάσος, ενώ μέσα στις διαδρομές του θα βρούμε διάσπαρτα καταφύγια για όσους θέλουν να το επισκεφτούν και να απολαύσουν το μεγαλείο του. Ποτάμια με πεντακάθαρο πόσιμο νερό, κάνουν το τοπίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το νερό είναι  παγωμένο, αφού προέρχεται από τα χιόνια του Καϊμάκτσαλαν που λιώνουν, και ικανό να ξεδιψάσει κάθε επισκέπτη ή να «παγώσει» σε λίγα μόνο λεπτά τα αναψυκτικά ή τα ποτά του. Η περιοχή είναι γεμάτη από φαράγγια, χαράδρες και υπόγεια ρεύματα, ενώ πολλοί φυσικοί καταρράκτες κάνουν την εμφάνισή τους, με υδροηλεκτρικούς σταθμούς που εκμεταλλεύονται την ορμή των νερών.
Ένα δάσος πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης. Διάφορες διαδρομές ιδανικές για όλα τα μέσα που επιθυμεί ο επισκέπτης, πεζοπορία, ποδήλατα ή μηχανές βουνού, τζιπ, ή άλογα για τους λάτρεις της ιππασίας. 
Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, εφοδίαζε τον στρατό του με Σάρισες που κατασκευάζονταν με ξύλα από το Μαύρο Δάσος, αφού πρώτα το περνούσαν από ένα είδος επεξεργασίας, βράζοντάς το στα νερά των Λουτρών Πόζαρ για να γίνουν πιο ανθεκτικές. Για τα Λουτρά Πόζαρ μιλήσαμε σε προηγούμενη εκπομπή μας όπου και αναφερθήκαμε σ αυτόν τον θρύλο.

Μέσα στο δάσος υπάρχουν πολλά διάσπαρτα φυλάκια του δασαρχείου και μερικά εγκαταλελειμμένα του στρατού. 
Άξιο αναφοράς και επίσκεψης είναι το φαράγγι "ράμνο μπόρ" ή «ίσιο πεύκο», όπου συναντάει κανείς αμέτρητες πηγές που γίνονται μικροί καταρράκτες ανάμεσα σε ογκώδη βράχια. Ένα μαγευτικό τοπίο με πανύψηλα πεύκα, ίσια σαν λαμπάδες, που μοιάζουν να αγγίζουν τον καταγάλανο ουρανό. Σημαντικής χλωρικής σημασίας, στολίζει τον κάμπο της Αλμωπίας και την πλαγιά του Καϊμάκτσαλαν. Επίσης η κορυφογραμμή Μπουρίκα που εκτείνεται πάνω από τα Λουτρά είναι μια φανταστική διαδρομή, που ανταμείβει τον επισκέπτη γνωρίζοντάς του τις ομορφιές της φύσης. Σε υψόμετρο 1.750 μ. και στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται και ο ψηλότερος ορεινός τυρφώνας στην Ελλάδα «η καλή κοιλάδα» ή Ντόμπρο Πόλε όπως λέγεται στην ντοπιολαλιά. Είναι ένα οροπέδιο με υγρά λιβάδια και τεράστιο βοτανικό ενδιαφέρον.
Η περιοχή, για την διευκόλυνση των επισκεπτών,  περιλαμβάνεται σε μια  νέα εφαρμογή για κινητά, με χάρτη και οδηγίες για τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας. 

Είναι η εφαρμογή lhi lna. 

Η εκπομπή μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας, κύριο Αλέξανδρο Μυλωνά, ο οποίος μας έδωσε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Είναι ένας Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2002, από ανθρώπους που αγαπούσαν τη φύση και ήθελαν να βρίσκονται κοντά της, με δράσεις ορειβατικές ή εξορμήσεις περιπατητικές. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.  Σήμερα έχει μέλη από όλο τον Νομό Πέλλας και πραγματοποιεί κάθε Κυριακή οργανωμένες εξορμήσεις στο βουνό και το δάσος. Εάν ενδιαφέρεστε λοιπόν να απολαύσετε διαδρομές στο δάσος, ανάλογα με τις δυνατότητές σας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με μέλη του  και να συμμετάσχετε στις εκδρομές που γίνονται στα γύρω βουνά και στα μονοπάτια. Οργανωμένος και με κοινωνική ευθύνη, διαθέτει ομάδα αιμοδοσίας και μετά την ίδρυση του τμήματος οδηγών ορειβατικών ομάδων στα ΙΕΚ Ν. Πέλλας, το ανθρώπινο δυναμικό επανδρώθηκε με πτυχιούχους.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365