Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη σε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Φέρνετε ανούσια νομοσχέδια αντί για ουσιαστικές ρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα»

Δελτίο Τύπου

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της σήμερα (2-6-2020) στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του  νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά σε «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», αφού αναφέρθηκε στην προχειρότητα του, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μνημείο κακής και πρόχειρης  νομοθέτησης» και ουσιαστικά για ένα «μωσαϊκό τροπολογιών», επικεντρώθηκε στα προβλήματα του αγροτικού τομέα και στις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την επίλυσή τους. Ειδικότερα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων



- στην ανάγκη για ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς πέρα από την πενιχρή στήριξη των τομέων της ανθοκομίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας, άλλα 200 εκ περιμένουν να δοθούν στους αγρότες ως στοχευμένες, άμεσες ενισχύσεις πριν καταρρεύσει τελείως ο αγροτικός κόσμος.
- Στην πλημμελή στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας με μόλις 23 εκ ευρώ άλλως με 4 ευρώ ανά ζώο (αν δοθούν κι αυτά) ενός τομέα που συμβάλει στην εθνική μας οικονομία με την παραγωγή σημαντικών προϊόντων όπως το γάλα,  κρέας, το γιαούρτι και η φέτα που είναι και προϊον ΠΟΠ, ενός τομέα που επλήγη σωρευτικά και κατά την περίοδο του Πάσχα.
- Την αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», σύμφωνα με την οποία  ένας κτηνοτρόφος με 2 παιδιά και περσινό καθαρό εισόδημα 9000  θα πάρει  3.200 ευρώ εισόδημα έκτακτης ανάγκης και 1800 ευρώ ενίσχυση με βάση το μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 5000 ευρώ, ενώ με βάση τις  ανακοινώσεις της ΝΔ  θα πάρει 720 ευρώ κατά μέσο όρο ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
- στην επιστροφή των προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 450 εκ € απειθείας στον αγροτικό τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του
- στην άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες ως ένα μέσο για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουν
- στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου 
- στο θέμα της άρσης του ρωσικού εμπάργκο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάθεσης σημαντικών αγροτικών προϊόντων όπως είναι τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα κεράσια, τα οπωροκηπευτιά κλπ
- στη διοικητική προετοιμασία για την ΚΑΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Τζάκρη

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τους συντάκτες του έχει σκοπό τη συνολική διευθέτηση μιας σειράς θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, τα οποία χρονίζουν και δυσκολεύουν την εφαρμογή των πολιτικών του. Και διαβάζοντάς το πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω από πού αντλείται αυτή η αισιοδοξία. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα «μωσαϊκό τροπολογιών», οι οποίες μάλλον είχαν ξεχαστεί σε κάποια συρτάρια και ανασύρθηκαν προκειμένου να συμπληρωθούν οι αναγκαίες σελίδες για να συντεθεί αυτό το νομοσχέδιο.

Προσπαθεί να ρυθμίσει πολλά και διαφορετικά θέματα από το Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής (διγελπ), τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), την επιτροπή ΤΕΓΕΛ για τα λιπάσματα, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, θέματα αλιείας, κτηνιατρικά θέματα, ρύθμιση οικονομικών θεμάτων, προβλήματα των ελληνοποιήσεων,  κλπ.

Όσον αφορά δε το τελευταίο και πιο συγκεκριμένα τον Κανονισμό 625 για τους επίσημους ελέγχους στα τρόφιμα,  αναρωτιέμαι κύριε Υπουργέ μήπως χρειάζεται μια πιο προσεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι ένα πρώτο βήμα, όπως είπατε καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο της η ενωσιακή νομοθεσία. Κι επειδή έγινε πολύ συζήτηση για την προάσπιση των ελληνικών προϊόντων και τον περιορισμό των ελληνοποίησεων θα πρέπει να επιμείνετε στην πιστή  εφαρμογή της  νομοθετικής ρύθμισης η οποία ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εθνικά μέτρα στον τομέα του γάλακτος για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας καταγωγής σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και της χώρας καταγωγής στο κρέας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό πρόβλημα. Εσείς αντίθετα αυστηροποιείτε προσχηματικά τις κυρώσεις, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα αστρονομικά πρόστιμα δεν πληρώνονται ποτέ, και αντί να ενισχύσετε την μία και μόνη αρχή για τους επίσημους ελέγχους, εσείς διατηρείται την πολυδιάσπασή τους και άρα την αναποτελεσματικότητά τους.

Αν κάποιος διαβάσει το συζητούμενο Σχέδιο Νόμου σε πρώτη ανάγνωση  θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα μνημείο κακής και πρόχειρης νομοθέτησης. Οι πολλές παραπομπές σε άρθρα και παραγράφους άλλων διατάξεων δυσχεραίνουν ακόμη και την ανάγνωση του, πολλώ δε μάλλον την κατανόησή του. Επιπλέον η υποχρέωση  για έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας  χωρίς να προβλέπονται ορισμένες προθεσμίες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν αυτές οι ΥΑ ή ΚΥΑ δεν εκδοθούν στην ώρα τους, αρκετές από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου θα μείνουν ανενεργές ή θα ρυθμιστούν ανεπίκαιρα.

Ο αγροτικός χώρος σήμερα κ. Υπουργέ ταλανίζεται από χρόνια προβλήματα τα οποία για να λυθούν απαιτείται αποφασιστικότητα.  Από τη θέση σας γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι πρόκειται για ένα τομέα με μεγάλη αξία. Διατηρεί ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. Φροντίζει για την επισιτιστική μας ασφάλεια. Έχει συγκρατήσει την καθίζηση του ΑΕΠ  στις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Απασχολείται σε αυτόν ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της Χώρας. Πρόκειται για έναν παραγωγικό τομέα στον οποίο εισρέουν κοινοτικές ενισχύσεις πάνω από 2,5 δις € κάθε χρόνο.
Οι ανείπωτες συνθήκες που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τον έχουν επηρεάσει αρνητικά.
Πέρα όμως από μια αποσπασματική διαχείριση του θέματος από την πλευρά σας,  δεν έχουμε δει ακόμη ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.  Πέρα από τα 48 εκ. € που ανακοινώσατε [για την ανθοκομία, την αλιεία και την κτηνοτροφία] κατά τα λοιπά τηρείτε «σιγήν ιχθύος». Άλλα 200 εκ. € περιμένουν να δοθούν ως στοχευμένες, άμεσες ενισχύσεις σε παραγωγούς (150 εκ από τον κρατικό προϋπολογισμό και 50 εκ από την ΕΕ). Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τις αξιολογήσεις που συνεχώς αναφέρετε προκειμένου να χορηγήσετε αυτές τις ενισχύσεις στους παραγωγούς κύριε Βορίδη,  όταν καταστραφεί τελείως ο αγροτικός τομέας;
Να σας θυμίσω τα πρόσθετα προβλήματα που προκλήθηκαν στην εγχώρια κτηνοτροφία κατά την περίοδο του Πάσχα.  Θεωρείτε ότι τα 23 εκ €, 4 ευρώ / ζώο   που ανακοινώσατε, αν τα δώσετε και αυτά,  είναι αρκετά για έναν τομέα που συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων όπως το κρέας, η φέτα, το γιαούρτι;

Γνωρίζετε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που αναγκαστικά ελήφθησαν, η διάθεση των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζει προβλήματα. Τι θα γίνει με τα καλοκαιρινά οπωροκηπευτικά σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση του τουρισμού; Ξέρετε πολύ καλά ότι οι πρώτοι που θα πληγούν είναι οι παραγωγοί.
Πρόσφατα επεστράφησαν πρόστιμα, ύψους περίπου 450 εκ ευρώ,   τα οποία είχε πληρώσει η Χώρα για τη μη σύννομη εφαρμογή των κανονισμών για τους βοσκότοπους. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στον αγροτικό τομέα για να βελτιώσουν την  ανταγωνιστικότητά του και εσείς δεν κάνετε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ διαβάζουμε  για την εσωκομματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού. Ωστόσο εξακολουθεί από την πλευρά σας να προκρίνεται η ανεξέλεγκτη και χωρίς τεκμηρίωση διείσδυση ιδιωτικών εταιρειών και «πάει περίπατο» η βελτίωση αυτής της δημόσιας δομής που τόσα έχει προσφέρει στον τομέα. Ποιό είναι το σχέδιο σας τελικά κύριε Υπουργέ; Ακόμη περιμένουμε τις αναλογιστικές μελέτες. Και εκεί που οι βουλευτές της ΝΔ στην Πέλλα και την Ημαθία ξεσήκωναν τους αγρότες περί δήθεν συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών με μελλοντικές αποζημιώσεις για ζημίες, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μείνουν απλήρωτοι κατά τις τελευταίες πληρωμές καθώς δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, ενημερωθήκαμε ότι ο ΕΛΓΑ επεξεργάζεται το εξωφρενικό σενάριο συμψηφισμού του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων με μελλοντικές εισφορές. Δεν νομίζετε κύριε Υπουργέ ότι πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ο εμπαιγμός του αγροτικού κόσμου.

Αυτό που πραγματικά  θα ήταν χρήσιμο είναι η  άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% στους αγρότες ως ένα μέτρο άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς τους στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουν.

Θα αναμέναμε ακόμη την λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών αναφορικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, καθώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την έξοδό μας από το μνημόνια, επαναφέραμε στον προϋπολογισμό του 2019 την σχετική πρόβλεψη.

Θέλω όμως κύριε Υπουργέ να θέσω υπόψη σας και ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό για  την επίλυση των προβλημάτων  στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Και αναφέρομαι στο άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για αυτά.  Δεν κάνατε καμιά ενέργεια, παρά το γεγονός ότι σας κατάθεσα σχετική ερώτηση, για το θέμα της άρσης του ρωσικού εμπάργκο, ώστε να ξανανοίξει  αυτός ο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα;  Γιατί δεν εκμεταλλευτήκατε το άνοιγμα «πράσινων διαδρόμων» για εξαγωγή προϊόντων στη Ρωσία με μηδενικούς μάλιστα δασμούς; Γιατί δεν πήρατε μια τέτοια πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για το θέμα αυτό; Αν δεν ανοίξει αυτή η αγορά τα προβλήματα διάθεσης θα συνεχίζουν για μια σειρά σημαντικών ελληνικών προϊόντων όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα πορτοκάλια κλπ.

Για την ΚΑΠ της επόμενης περιόδου οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος. Μιλάμε για πλέον των 18 δις ευρώ την επόμενη 7ετία για τη Χώρα και δεν ξέρουμε ακόμη αν θα διατηρηθεί ο προϋπολογισμός στα υφιστάμενα επίπεδα.

Πως εξελίσσεται η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων; Όλα τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες είτε για να κερδίσουν περισσότερα είτε για να χάσουν λιγότερα. Και εσείς δεν κάνετε απολύτως τίποτα.

Και όχι μόνο δεν κάνετε τίποτα αλλά και δεν ξέρουμε πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα επηρεάσει την περιβαλλοντική διάσταση της ΚΑΠ. Ποια θα είναι δηλαδή  τα ισχυρά περιβαλλοντικά και κλιματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

Θεωρώ επίσης ότι Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει, είναι  εξ ολοκλήρου ανέτοιμο για τη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου μέσα από το οποίο θα δοθούν όλες οι ενισχύσεις της  ΚΑΠ στην νέα περίοδο.   Η εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της ΚΑΠ είναι πολύ σημαντική,  διότι μέσα από ένα ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο και τεκμηριωμένο στρατηγικό σχέδιο  θα δίνονται στους αγρότες μας εφεξής και οι άμεσες ενισχύσεις, αλλά και ενισχύσεις για  επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, ύψους άνω των 2,5 δις € ετησίως.

Βλέπετε πόσα ερωτηματικά υπάρχουν. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και να επικεντρωθούν τόσο οι Υπηρεσίες όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όχι σε άσκοπα νομοσχέδια – κουρελού που δεν λύνουν τίποτα.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και  οι αποφάσεις μας μετά από τόσους μνημονιακούς περιορισμούς πρέπει να είναι  στοχευμένες και γενναίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμά «Μένουμε όρθιοι » που αφορά και τον αγροτικό τομέα. Για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος με 2 παιδιά και περσινό καθαρό εισόδημα 9000 Ε με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει  3.200 ευρώ εισόδημα έκτακτης ανάγκης και 1800 ευρώ ενίσχυση με βάση το μέσο ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 5000 ευρώ, ενώ με βάση τις δικές σας ανακοινώσεις θα πάρει 720 ευρώ κατά μέσο όρο ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Θα μπορούσατε να κάνετε δεκτά, έστω κάποια από αυτά που προτείνονται.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365