Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Στην Πέλλα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Δελτίο Τύπου

Την Πέλλα και το Διοικητήριο Πέλλας  επισκέφτηκε την Τετάρτη 24/6 στις 11 πμ,  ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή. 



Ακολούθως  πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,  με την συμμετοχή των Δημάρχων  Χρήστου Μπάτση, Γρηγόρη Στάμκου , Δημήτρη Γιάννου και Κατερίνας Ιγνατιάδου αλλά και των Προέδρων των  αγροτικών συλλογών και του ΣΕΑΣ,  καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ και της ΠΕ Πέλλας. 
Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρθηκε στον φίλο καρδιάς από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ και συνάδελφο αργότερα  Βουλευτή επί πολλά έτη, τους οποίους συνδέουν αγώνες  που δυνάμωσαν και σφυρηλάτησαν την φιλία τους. 
Κατά την εισήγηση του  ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και τις ζημιές που υπέστησαν και στην ανάγκη στήριξης των αγροτών,  αλλά και του οργανισμού,  υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και ζητώντας αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αναφερόμενος στα εξής:
Α. Στην έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ τονίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η κινητικότητα στον φορέα, προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν τις πληρωμές των αγροτών, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ενισχυθεί το υποκατάστημα Πέλλας-Ημαθίας με προσωπικό. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα ενισχυθεί το Υποκατάστημα ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα τις διαδικασίες.

Β) Στην ανάγκη άμεσης καταβολής του 35% που οφείλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες. Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στις απαντήσεις του, τόνισε ότι θα πληρωθεί το 35%, δηλαδή το σύνολο της οφειλές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τον Αύγουστο.

Γ) Ιδιαίτερα στάθηκε στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, στην εξαίρεση προιμανθών ποικιλιών κερασιών και ροδάκινων, ιδιαίτερα συμπύρηνων , από τις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε στις ζημιές που προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 16/3 έως τις 17/4, την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σε ροδάκινα βερίκοκα δαμάσκηνα και κεράσια, καταθέτοντας για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τις επιστολές του και ημερομηνίες και θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς κλωβούς τόσο του κράτους, όσο και ιδιωτών γεωπόνων που αποδεικνύουν τον παγετό που έπληξε τα προϊόντα αυτά, ζητώντας να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες που επλήγησαν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Ανέφερε μάλιστα και τις εξαιρέσεις που έγιναν όπως την περίπτωση του Άνω και Κάτω Γραμματικού που ενώ έγιναν μεγάλες ζημιές από τον παγετό, άλλες περιοχές εντάχτηκαν ενώ αυτές όχι.

Δ) Στις αλλαγές που επιβάλλετε να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε 
α) Στην ανάγκη συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών και των αποζημιώσεων β) Στην αλλαγή στην περίοδο πληρωμών. Αυτοί που πληρώνουν άμεσα, να αποζημιώνονται και γρήγορα   γ) Στην αποζημίωση των μελισσοκόμων για την απώλεια μελισσοσμηνών από το κρύο τον χειμώνα και την νοζεμίαση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις ζημιάς πρέπει να γίνονται λόγω του χειμώνα , όταν ο μελισσοκόμος ανακαλύψει την ζημία και όχι όταν αυτή συμβεί διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο της απώλειας  δ) Στην καταβολή του 20% που οφείλει βάσει νόμου, το κράτος, στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ  ε)  Στα 50 εκατ. του ΕΛΓΑ που είναι στην τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι ζητά την καταβολή του 20% από το κράτος στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.
Ε) Ακολούθως ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε  α) στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους ορισμούς των οριοδεικτών και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, κάτι που συμφώνησε αμέσως ο κ. Λυκουρέντζος 

β) Στα προβλήματα με τις εκκρεμότητες χαμένων δηλώσεων αλλά και αδυναμίας κατάθεσης δήλωσης λόγω κορονοιού και ζήτησε από την παριστάμενη Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά να δώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων 5 εργάσιμες μέρες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

ΣΤ) Ακόμη ο κ. Τζαμτζής αναφερόμενος στην αντιχαλαζική και αντιπαγετική προστασία, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει την τοποθέτηση αντιχαλαζικών κανονιών στις οροσειρές Καιμάκτσαλαν και Τζένας ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα χαλαζοφόρα νέφη (πρόβλημα χαλαζόπτωσης σε Αρχάγγελο, Περίκλεια Νότια Λαγκαδιά), καθώς και την τοποθέτηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα παγετού. 

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ο  ΕΛΓΑ θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις.

Ζ) Ο κ. Τζαμτζής  αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες ζημιές από το χαλάζι  στις περιοχές των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, τις οποίες επισκέφτηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών, ζητώντας από την κ. Παππά να προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, εις ανάμνηση της επίσκεψης του κ. Λυκουρέντζου στην ΠΕ Πέλλας, κατά την συνάντηση τους στο γραφείο του, του επίδωσε αναμνηστικό λεύκωμα της Πέλλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365