Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Τι είναι τα τικ και πώς θα τα αντιμετωπίσεις

Τα πιο συχνά τικ και πώς τα αντιμετωπίζουμε.

Έντονο ανοιγοκλείσιμο ματιών, τίναγμα κεφαλιού, ανασήκωμα των ώμων.

Ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες, χωρίς νόημα κινήσεις ή αναφωνήσεις, τα γνωστά ως «τικ», μπορούν να είναι απλά ή σύνθετα, φωνητικά ή κινητικά, και συχνά μιμούνται κάποια πτυχή της τυπικής συμπεριφοράς και ποικίλλουν σε συχνότητα και ένταση.


Τα απλά κινητικά τικ είναι σύντομες κινήσεις, όπως το ανοιγοκλείσιμο ματιών, οι μορφασμοί, το τίναγμα κεφαλιού ή το ανασήκωμα του ώμου και οι συσπάσεις κοιλιάς, ενώ τα σύνθετα είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο σκόπιμα, για παράδειγμα αυτοτραυματικές πράξεις και άσεμνες χειρονομίες.

Τα απλά φωνητικά τικ είναι ξαφνικοί, χωρίς νόημα ήχοι ή θόρυβοι, όπως βήχας, καθάρισμα του λαιμού ή ρούφηγμα της μύτης, ενώ τα περίπλοκα φωνητικά τικ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, επανάληψη φράσης ή λέξης, και άσεμνες και ανάρμοστες επιθετικές λέξεις ή δηλώσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Όπως αναφέρει στο Iatronet η Ψυχολόγος Κιλαμπέρια Βαλέρια, τα τικ αντιμετωπίζονται με ψυχοεκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ασθενούς και των φροντιστών. Στην περίπτωση των νέων αυτό συνήθως θα εμπλέκει και τους γονείς και τους δασκάλους.

Οι συμπεριφορικές θεραπείες επίσης είναι από τις πρώτες προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση τους. Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα των τικ. Ένας από τους κύριους τύπους συμπεριφοριστικής θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των τικ είναι η αντιστροφή συνήθειας, η οποία εκπαιδεύει σχετικά με την κατάσταση του πάσχοντα, αυξάνει την επίγνωση των τικ και διδάσκει μια αντίστροφη μέθοδο αντιμετώπισης.

Τέλος, η θεραπεία έκθεσης και η θεραπεία πρόληψης υποτροπών έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα άτομα με τικ να μάθουν να καταστέλλουν την αυξανόμενη αίσθηση για τικ μέχρι να υποχωρήσει αυτό το συναίσθημα. Η ιδέα είναι ότι με τον καιρό τα άτομα θα συνηθίσουν την αίσθηση αυτής της πρόδρομης παρόρμησης (εξοικείωση) και η ανάγκη για τικ σε απόκριση θα μειωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365