Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αραβησσός - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Το θέμα της εκπομπής ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ Της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3, του αγαπημένου σας ραδιοφωνικού σταθμού, γι αυτή την εβδομάδα είναι η Αραβησσός Πέλλας.



ΑΡΑΒΗΣΣΟΣ

Το χωριό Αραβησσός  βρίσκεται στο νομό Πέλλας της Μακεδονίας και είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Πάικου ενώ απέχει  12 χιλιόμετρα από τα  Γιαννιτσά. Η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι πρόσφυγες και προέρχεται από μέρη της Καππαδοκίας και συγκεκριμένα από τα χωριά Ενεχίλ και Αραβησσός, απ όπου πήρε και το όνομά του το χωριό, καθώς και από χωριά της Καλλίπολης Ταϊφίρ και Γαλατά ενώ υπάρχουν και Βλάχοι από τα μεγάλα Λιβάδια. 

Η Αραβησσός είναι ένα από τα πιο προικισμένα χωριά της περιοχής με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, χτισμένη σε ένα σημείο όπου τα νερά από το Πάϊκο ποτίζουν τον διψασμένο κάμπο της Πέλλας. Βρίσκεται ανάμεσα στην Λάκκα και τον Μυλότοπο, και  ξεχωρίζει όχι μόνο για τον χαρακτηρισμό που έχει ως υδροβολώνας του Πάικου αλλά και για τους μαχητικούς κατοίκους της.

Η Αραβησσός ήταν έδρα κοινότητας από το 1926 αφού ήταν  ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής. Οι κάτοικοι είναι κυρίως Καραμανλήδες, Θρακιώτες και Βλάχοι. Μια μείξη Ελληνικών φυλών που αποδείχθηκε ότι τα κατάφεραν καταπληκτικά με την συνύπαρξη και τη δημιουργικότητα. Το παλαιό όνομα του χωριού προδίδει την σχέση του χώρου με το νερό. Ονομαζόταν  Όμπαρ που σημαίνει δέκα μπάρες νερό. Οι Πηγές Αραβησσού υδροδοτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το νερό αποθηκεύεται την περίοδο των βροχών από τα πλούσια δάση οξιάς και τροφοδοτεί τις πηγές στις περιοχές Τσιμτσίρι και Γάβρος. 

Οι πηγές Αραβησσού έχουν χαρακτηριστεί ως υγρότοπος και απέχουν μισό χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του χωριού. Έχουν εμβαδόν 50 στρέμματα και βρίσκονται σε υψόμετρο 43 μέτρων. Εκεί βρίσκονται εστιατόρια και καφέ, ώστε ο επισκέπτης να χαλαρώσει και να απολαύσει το τοπίο. Από τα Γιαννιτσά και κινούμενος προς το Πάϊκο ο επισκέπτης  θα φθάσει στις νότιες παρυφές του όπου αναβλύζουν οι Πηγές της Αραβησσού. Εκεί λειτουργεί αντλιοστάσιο, το οποίο τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι 11 γεωτρήσεις παροχετεύουν 4.700 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Το νερό συγκεντρώνεται σε τρία φρεάτια στράγγισης και στη συνέχεια οδηγείται στο φρεάτιο υδροληψίας. Από εκεί μέσω αγωγού μεταφέρεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τον υδάτινο πλούτο των Πηγών συμπληρώνουν η Πηγή του Πλατάνου, άλλες μικρότερες αναβλύσεις και το ποτάμι που όλα μαζί ορίζουν μια φύση γόνιμη, φιλόξενη, σκιερή. 

Τα πλεονεκτήματα των Πηγών της Αραβησσού, η ευλογία του νερού και ο εύφορος κάμπος, έγιναν αντιληπτά ήδη από τα νεολιθικά χρόνια. Στη θέση «Τούμπα» εντοπίσθηκε νεολιθικός οικισμός της 4ης χιλιετίας π.Χ., που η έκτασή του  ξεπερνά τα 100 στρέμματα. Βόρεια του προϊστορικού οικισμού στο ύψωμα που φέρει την ονομασία Παλαιόκαστρο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ελληνιστικής πόλης, η οποία είναι γνωστή από το Θουκυδίδη με το όνομα Κύρρος. 

Η περιοχή  κατοικήθηκε και κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Μια συνεχής κατοίκηση που αποδεικνύεται από τα ιστορικά ευρήματα, όπως το αγαλμάτιο κιθαρωδού Απόλλωνα, οι μαρμάρινες ρωμαϊκές επιγραφές και το σωζόμενο μεσαιωνικό τείχος.

Σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Παλαιόκαστρο η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ρωμαϊκό οικοδόμημα με εσωτερική αυλή. Από την τοιχοδομία, τα δάπεδα και τα κινητά ευρήματα, κυρίως τα νομίσματα χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. το οποίο  θα μπορούσε να ταυτιστεί με το σταθμό της Εγνατίας Οδού ανάμεσα στην Πέλλα και την Έδεσσα, όπου στάθμευαν οι ταξιδιώτες για ολιγόωρη ξεκούραση. 

Ροζαλία Γαβριηλίδου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365