Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Λουτροχώρι Πέλλας: Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου και η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ του αγαπημένου σας ραδιοσταθμού life 106.3, μας γνώρισε μ ένα  όμορφο χωριό του Δήμου Σκύδρας, με μεγάλη ιστορία… που η φύση το προίκισε με ένα θησαυρό, ο οποίος όμως για χρόνια μένει ανεκμετάλλευτος… το Λουτροχώρι του Δήμου Σκύδρας.



ΛΟΥΤΡΟΧΩΡΙ ΠΕΛΛΑΣ

Το Λουτροχώρι, παλιά ονομασία Μπάνια,  είναι οικισμός του Δήμoυ Σκύδρας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Πετριάς, μαζί με το Πλεύρωμα. Είναι χτισμένο στα όρια των νομών Πέλλας και Ημαθίας  και έχει μέσο υψόμετρο περίπου 90 μέτρα. Στα βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει λόφος, με ένα εκπληκτικό πευκώνα/πνεύμονα της περιοχής, και στην κορυφή του λόφου δεσπόζει, στα 358μ. η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, ονομασία που έλαβε απ΄ το ομώνυμο παλαιό εξωκλήσι, στα ερείπια του οποίου οι κάτοικοι έχτισαν πριν από μερικά χρόνια, νέο μεγαλοπρεπή ναό.

Το Λουτροχώρι ιδρύθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε δύο φάσεις στην κοιλάδα της Μπάνιας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Την δεκαετία του 1930, η πολιτεία παραχώρησε εκτάσεις στους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες που επανίδρυσαν μερικά χρόνια νωρίτερα το χωριό  Μπάνια, να μπορέσουν να μετακινηθούν βορειοδυτικά και σε απόσταση 500μ. να χτίσουν το σημερινό χωριό, που από το 1926 μετονομάστηκε σε Λουτροχώρι. 
Η ευρύτερη περιοχή του Λουτροχωρίου ήταν κατοικημένη από την αρχαιότητα. Όπως αναφέρουν αρχαίοι ιστορικοί,  η περιοχή ήταν γνωστή κυρίως για τα νερά και τα λουτρά της.
Τα αρχαία Λουτρά αποτελούσαν γεωγραφικά, τα κεντρικά Λουτρά της Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλεξάνδρου και βρισκόντουσαν στο κέντρο του τριγώνου Αιγών - Βεργίνας - Πέλλας, των τριών τελευταίων κατά σειρά πρωτευουσών του βόρειου αρχαίου Ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας.

Αργότερα, η περιοχή υπήρξε υπό Ρωμαϊκή, Βυζαντινή  και Οθωμανική, κυριαρχία.
Τυχαία ευρήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως επιγραφές και γλυπτά, έδειξαν ότι στη περιοχή υπήρχαν και κάποιοι τάφοι από την αρχαιότητα.

Κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 το Λουτροχώρι υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ως εκδίκηση του Τουρκικού στρατού, όταν οι κάτοικοί του με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Στόλιο Δήμου, προσπάθησαν το 1822, να φυλάξουν το πέρασμα του Λουδία από βορρά, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα Οθωμανικά στρατεύματα να επέμβουν στην πολιορκούμενη Νάουσα. Από τότε το χωριό Μπάνια, σχεδόν ερήμωσε και κατοικούνταν μόνο από ελάχιστους Μακεδόνες Έλληνες κολίγους. 

Μετά τον Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποχώρησαν και οι λιγοστοί αυτοί κάτοικοι από το χωριό και εγκαταστάθηκαν σ αυτό Πόντοι πρόσφυγες η εγκατάσταση των οποίων έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, με την απελευθέρωση το 1912/13, ήρθαν από την περιοχή του Καρς και ακολούθησε τα επόμενα χρόνια μια δεύτερη και μεγαλύτερη σε όγκο εγκατάσταση, μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατι¬κής καταστροφής. Η σημαντική αύξηση του πληθυσμού δημιούργησε την ανάγκη το 1926 να γίνει η πρώτη επέκταση του σχεδίου του χωριού και η αλλαγή της επίσημης ονομασίας σε Λουτροχώρι. 

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετοί κάτοικοι επιστρατεύτηκαν από τον ελληνικό στρατό και πολέμησαν για την Πατρίδα. Παρόλα αυτά, οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό, όπως και ολόκληρη την χώρα από το 1941 μέχρι το 1944. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στα γειτονικά χωριά, λόγω της θέσης του χωριού, που οι ομάδες χρησιμοποιούσαν σαν πέρασμα,  με αποτέλεσμα το Λουτροχώρι να μείνει  ακατοίκητο ως την Άνοιξη του 1950, οπότε  έληξε ο εμφύλιος και οι κάτοικοι επέστρεψαν.

Αργότερα κατά τις  δεκαετίες του 1960 και 1970, υπήρξε μεγάλο κύμα μετανάστευσης των κατοίκων κυρίως προς τα αστικά κέντρα του εσωτερικού, αλλά και στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλλίτερων συνθηκών ζωής. Το 1977 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αριστοτέλης Λουτροχωρίου ενώ το 1995, ιδρύθηκε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος "Το Καρς" Λουτροχωρίου. Και οι δύο Σύλλογοι έχουν πλούσια πολιτιστική δράση με απήχηση σε κατοίκους όλης της ευρύτερης περιοχής.
Ένα νέο κύμα προσφύγων ελληνικής καταγωγής από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εγκαταστάθηκε στο χωριό και μέσα στα επόμενα χρόνια ενσωματώθηκε πλήρως στην τοπική κοινωνία του χωριού. 

Ιαματικές πηγές Λουτροχωρίου

Στο Λουτροχώρι , υπάρχουν ιαματικές μεταλλικές πηγές, και νερό τους, έχει χαρακτηριστεί από το Εργαστήριο του ΑΠΘ  υπόθερμο, υποτονικό, μονομεταλλικό και θειούχο, με 17 μέταλλα, ενώ η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας το κατατάσσει στην κατηγορία των Ιαματικών Νερών και υποδεικνύει τις θεραπευτικές ενδείξεις του για δερματολογική χρήση, δερματικές παθήσεις και ερεθισμούς, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων, για παθήσεις του πεπτικού συστήματος (όταν χορηγείται από το στόμα), των πνευμόνων (αναπνευστικού) και για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (υπό μορφή λουτροθεραπείας). Το νερό έχει θερµοκρασία 23 °C, είναι μέτριο προς ψυχρό και είναι κατάλληλο για πόσιμο. 

Η αξία των πηγών είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία κιόλας χρόνια, πρώτοι, όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις ιαματικές (θεραπευτικές) τους ιδιότητες. Σήμερα το νερό χρησιμοποιείται  και για την Παρασκευή φυσικών καλλυντικών γνωστής εταιρίας.

Η σημερινή του ονομασία Λουτροχώρι, αποτελεί απόδοση των "Μπάνιων" σε συνδυασμό με τη λέξη χωριό (από: λουτρό + χωριόν, → δηλαδή: χωριό με λουτρά). Κι όμως τα λουτρά που έδωσαν το όνομά τους στο χωριό μένουν για χρόνια τώρα αναξιοποίητα. Παλιοί κάτοικοι θυμούνται την αίγλη της περιοχής όταν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα έκαναν τα μπάνια τους στα ιαματικά νερά και εύρισκαν θεραπεία στα προβλήματά τους. Τώρα υπάρχει μόνο μια βρύση που τρέχει ακατάπαυστα νερό χωρίς «εκμετάλλευση» των δυνατοτήτων του. 

Καιρός λοιπόν για την ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού πλούτου του τόπου μας.

Ροζαλία Γαβριηλίδου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365