Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ραχώνα: Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ και η Ροζαλία Γαβριηλίδου, μέσα από τη συχνότητα του LIFE 106,3 έκανε ένα ενδιαφέρον ιστορικό αφιέρωμα στο χωριό Ραχώνα του Δήμου Πέλλας, το οποίο δημοσιεύουμε για τους αναγνώστες μας. 



Η Ραχώνα

Η επίσημη ονομασία είναι “η Ραχώνα” θηλυκού γένους. Ανήκει σήμερα μετά την υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης, στον Δήμο Πέλλας με έδρα του δήμου τα Γιαννιτσά και στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ραχώνα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ραχώνας, του πρώην Δήμου ΠΕΛΛΑΣ, με έδρα την Πέλλα.

Η Ραχώνα έχει υψόμετρο 97 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η τοπική κοινότητα αποτελείται από δύο οικισμούς, τα χωριά Ραχώνα και Λειβαδίτσα, και δημιουργούν ένα ενιαίο δημοτικό διαμέρισμα, με σύνολο 685 κατοίκους, που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπάρχει σύνδεση των χωριών με το Νομό Θεσσαλονίκης  μέσω υπεραστικών λεωφορείων, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στο μεγάλο αστικό κέντρο ιδιαίτερα ελκυστική.

Η πρώτη ονομασία της Ραχώνας μέχρι το 1926,  ήταν Ράμελ και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου από τα κλασικά χρόνια. Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν πολλοί Μακεδονικοί τάφοι και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. 

Το σύνολο των κατοίκων της περιοχής αποτελείται από γηγενής και πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και τον Πόντο. Οι Πόντιοι κατάγονται από το Κάρς, τον Μονδολά, το Ματέν και την Τραπεζούντα και ήρθαν το 1923, ενώ το 1927 εγκαταστάθηκαν και οικογένειες Σαρακατσάνων από την Ήπειρο.

  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Ραχώνας, χρονολογείται από το 1803 και κάθε χρόνο πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγίου. Στον οικισμό της Λειβαδίτσας  θα δείτε τις εκκλησίες της Αγίας Τριάδας ή Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Αθανασίου. Αυτό είναι ένα  παλιό εκκλησάκι, που χτίστηκε  το1805, και άλλοτε ήταν τόπος συνδεδεμένος με τις χαρές των ανθρώπων, σήμερα όμως μένει σταθερά στον τόπο του και σιωπηλό.

Αντίθετα, το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας, έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, όπου κάθε χρόνο, γίνεται σημείο αναφοράς  από προσκυνητές που προέρχονται από διάφορα μέρη της Μακεδονίας την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, για να προσκυνήσουν την εικόνα και να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Χαρακτηριστικό της περιοχής του μικρού αυτού οικισμού της Λειβαδίτσας είναι οι εναλλαγές του τοπίου, όπου εναρμονισμένα ξεπροβάλλουν αυτές οι μικρές εκκλησίες πίστης.
 Εκείνο που είναι σταθερό και στους δύο οικισμούς είναι το πολύ πράσινο, αφού θα δούμε πέρα από τα δάση και μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες.

Γνωστά είναι τα νόστιμα και βραστερά ρεβύθια Ραχώνας, που συστήνουμε σε όλους να δοκιμάσουν. Άλλωστε ο πολιτιστικός Σύλλογος ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ,  σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον Δήμο Πέλλας, διοργανώνει τα τελευταία χρόνια, κάθε Σεπτέμβριο, γιορτή «ρεβυθιού» όπου μπορούν οι επισκέπτες να δοκιμάσουν διάφορες παραλλαγές συνταγών με βασικό υλικό αυτό το θρεπτικό όσπριο. Η γιορτή περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και γλέντι για τους παρευρισκόμενους. 

Στα χωριά της Πέλλας θα βρείτε φρέσκα φρούτα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, τσίπουρο, κρασί και ντόπια τυροκομικά προϊόντα με πιο γνωστό το «μπάτσο».

Ροζαλία Γαβριηλίδου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365