Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Συνάντηση Διονύση Σταμενίτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη

Δελτίο Τύπου

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις για ροδάκινα, οπωροκηπευτικά και σταφύλια. 
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη επισκέφθηκε τη Δευτέρα (28.09.2020) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών αποτέλεσαν τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους παραγωγούς του Νομού Πέλλας. 

Ειδικότερα συζητήθηκαν τα θέματα: 

1. Της αποζημίωσης των δενδροκαλλιεργητών ροδάκινων (συμπήρυνα, νεκταρίνια & επιτραπέζια) λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου. 
2. Της αποζημίωσης των αμπελοπαραγωγών του Νομού Πέλλας, λόγω της μειωμένης παραγωγής και της χαμηλής τιμής σε σχέση με πέρυσι.
3. Των αποζημιώσεων των παραγωγών θερμοκηπίων για τις απώλειες εισοδήματος, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 που επιβλήθηκαν στις αγορές οπωροκηπευτικών (λαϊκές - υπαίθριες αγορές). 

Όπως επισήμανε ο Βουλευτής πρόκειται για κατηγορίες παραγωγών, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο εισόδημα τους για διαφορετικό λόγο η κάθε μια και συνεπώς κρίνεται απαραίτητο να εξεταστεί από πλευράς του Υπουργείου ο τρόπος αποζημίωσης τους. 
Στο σημείο αυτό ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, τα οποία, όπως επισήμανε, τα βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας, καθώς κάθε χρόνο αυξάνουν οι περιπτώσεις των καταστροφών που επιφέρουν στις παραγωγές οι νέες κλιματολογικές συνθήκες. Στα πλαίσια αυτά και μέχρι να υπάρξει η συνολική αναμόρφωση του κανονισμού, η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου καλούνται να βρουν τους τρόπους και τα εργαλεία ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν. 

Ο Υπουργός αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα στήριξης των παραπάνω κατηγοριών των παραγωγών, σημείωσε ότι όσον αφορά τις καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες (συμπήρυνα, νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα), από την καταγραφή που έχει γίνει, πράγματι διαπιστώνεται σημαντική ζημιά στις παραγωγές. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται το σχέδιο της αποζημίωσης των δενδροκαλλιεργητών, με βασικό προσανατολισμό την καταβολή άμεσων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), στις ποικιλίες, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει συντάξει το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Στον ίδιο σχεδιασμό, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, εντάσσεται και η εξέταση του αιτήματος για αποζημίωση, με άμεσες ενισχύσεις, των αμπελοπαραγωγών. 

Τέλος, όσον αφορά τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτό το διάστημα συντάσσεται ο σχετικός φάκελος, όπου αναζητούνται και καταγράφονται τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο Υπουργός, η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις απώλειες που έχουν υποστεί, στα πλαίσια μάλιστα και της πολιτικής στήριξης των παραγωγών και της ενίσχυσης του εισοδήματος τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365