Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Περαία Έδεσσας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η εκπομπή ΑΠΟΤΗΠΩΜΑΤΑ και η Ροζαλία Γαβριηλίδου κι αυτή την εβδομάδα στον life 106,3 έκανε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα σ’ ένα υπέροχο χωριό του Νομού μας. την Περαία του Δήμου Έδεσσας.



Περαία

Στο νομό Πέλλης, στους πρόποδες του Βόρρα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας βρίσκεται το χωριό Περαία. Είναι ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους (περίπου 500) σε υψόμετρο περίπου 650μ. με καταπληκτική θέα στη λίμνη. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Κότσανα. Ανήκει διοικητικά στον Καλλικρατικό Δήμο Έδεσσας, μετά από την διάλυση του Δήμου Βεγορίτιδας που επήλθε από τον Καποδιστριακή συνένωση των γύρω χωριών.

Οι κάτοικοι του χωριού, είναι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, κυρίως από την Απολλωνιάδα της Προύσας και το Τσανάκαλε. Ασχολούνται με τη γεωργία, με διάφορες δενδρώδεις και υπέδαφες καλλιέργειες, την αλιεία και την κτηνοτροφία, εκμεταλλευόμενοι τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Πλεονεκτήματα τα οποία δεν αγνόησαν και οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής, γεγονός που πιστοποιείται από τα λείψανα προϊστορικής θέσης βόρεια της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων.
Από τον οικισμό μεταξύ των άλλων έχουν περισυλλεγεί λίθινα και οστέινα εργαλεία, θραύσματα πήλινων διακοσμημένων και ακόσμητων αγγείων, με χαρακτηριστικότερο αυτό που μιμείται το σχήμα βάρκας. 

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Μικρασιατών Περαίας, που ιδρύθηκε το 1995 και από τότε παρουσιάζει πλούσια δράση. Κάθε χρόνο ο σύλλογος του χωριού διοργανώνει δύο μεγάλες γιορτές: Η μια διοργανώνεται την άνοιξη στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, όπου γιορτάζει το ξωκλήσι με το ομώνυμο όνομα. Στη γιορτή αυτή έρχονται επισκέπτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από την Μακεδονία. Οι επισκέπτες σερβίρονται δωρεάν με ρεβυθάδα και άφθονο κρασί, ενώ έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους  παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, και να προσκυνήσουν τον ιερό βράχο με το Αγίασμα. Μάλιστα ο θρύλος λέει ότι το στενό πέρασμα βράχων που υπάρχει για να προσεγγίσει κάποιος την πηγή, στενεύει ακόμα περισσότερο, όταν αυτός που μπαίνει είναι αμαρτωλός, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει από εκεί. 

Επίσης μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση του Συλλόγου είναι η δημιουργία λαογραφικού μουσείου. Ένας χώρος φτιαγμένος με μεράκι από τα μέλη του, τα οποία κατάφεραν να διασώσουν και να συντηρήσουν σημαντικούς θησαυρούς του προηγούμενου αιώνα και να αναβιώσουν εκθετικά τις χρήσεις τους. Επισκεφθείτε το, εάν σας φέρει ο δρόμος σας στο χωριό και να είστε σίγουροι ότι θα σας συγκινήσει, θα προκαλέσει μνήμες στους παλιούς και γνώση στους νεώτερους.

Μια δεύτερη γιορτή μέσα στο έτος, διοργανώνεται το καλοκαίρι προς τιμήν των προσφύγων μικρασιατών. Η γιορτή γίνεται συνήθως στα μέσα του Ιούλη στην ακρογιαλιά της λίμνης Βεγορίτιδας  και διαρκεί δυο βράδια. Το πρώτο βράδυ οι επισκέπτες απολαμβάνουν το χορευτικό του χωριού και των γύρω χωριών και στη συνέχεια η βραδιά παραδίνεται στους θεατές. Τη δεύτερη βραδιά  οι θεατές παρακολουθούν μία καταπληκτική μουσική βραδιά στην οποία παίρνουν μέρος η χορωδία της περιοχής και μία θεατρική παράσταση.

Το χωριό απέχει  28 χλμ από την  Έδεσσα και 120 από τη Θεσσαλονίκη.

Συνήθως τουρισμό έχει το χειμώνα και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τα Σαββατοκύριακα. Οι τουρίστες οι οποίοι την επισκέπτονται είναι από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, και έρχονται είτε για σκι στο βουνό είτε για να θαυμάσουν τις ομορφιές της περιοχής. Το χωριό φημίζεται για τη λαογραφική του ταβέρνα, η οποία σερβίρει στους πελάτες του παράξενες μερίδες, όπως στρουθοκαμήλους, κροκόδειλους, φίδια εξωτικά κ.α. και για το ξενοδοχείο με την καταπληκτική θέα της λίμνης.

Προτείνουμε λοιπόν μέσα από την εκπομπή μας, να επισκεφθείτε αυτό το πανέμορφο παραλίμνιο χωριό  και να γνωρίσετε όλα αυτά που σας περιγράψαμε.
Ροζαλία Γαβριηλίδου












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365