Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020

Έρχεται αύξηση των επιδομάτων - Πόσο αυξάνονται τα ποσά και οι νέοι δικαιούχοι

Με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού

Θα αυξηθούν τα ποσά για τα επιδόματα τέκνων, στέγασης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 


Στην αύξηση του ποσού για τα επιδόματα τέκνων, στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος  προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. 


Με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ οι πόροι του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την καταβολή επιδομάτων όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


Υπενθυμίζεται πως τα υφιστάμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα τρία επιδόματα είναι τα εξής:

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά με 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, θα απαιτηθεί να αυξηθεί η δαπάνη χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, καθώς αναμένεται αύξηση των δικαιούχων του λόγω μείωσης εισοδημάτων από την κρίση του κορονοϊού. Επιπλέον θα δοθεί έξτρα ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Το επίδομα τέκνων χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες με 70, 42 και 28 ευρώ ανά παιδί για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανά μήνα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αύξηση του προϋπολογισμού που θα δοθεί για την καταβολή του επιδόματος, καθώς εκτιμάται πως φέτος -λόγω της υγειονομικής κρίσης- οι δικαιούχοι θα αυξηθούν, καθώς θα βρεθούν με χαμηλότερα εισοδήματα εξαιτίας των πολύμηνων αναστολών συμβάσεων και αυτόματα θα ενταχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα επιδόματος.

Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται σε πάνω από 260.000 οικογένειες με 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται αύξηση του βασικού ποσού στα 100 ευρώ το μήνα και αύξηση των δικαιούχων που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Στην περίπτωση που αυξηθεί το βασικό ποσό, τότε το ανώτατο όριο της επιδότησης ενοικίου θα διαμορφωθεί στα 240 ευρώ.


Παράταση λόγω «Ιανού»

Στο μεταξύ παρατείνεται για δύο μήνες η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του Επιδόματος Στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τους δικαιούχους που κατοικούν στις περιφερειακές ενότητες και στους δήμους που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη θεομηνία «Ιανός» στις 18 και 19  Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ οι αποφάσεις για το επίδομα στέγασης που έληξαν ως τις 30/9/2020 παρατείνονται ως τις 30/1 1 2020, ενώ οι αποφάσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με ισχύ ως τις 31/8/2020  παρατείνονται ως τις 30/1 0/2020.


Οι πληγέντες δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν νέα αίτηση για το επίδομα στέγασης από την 1η/12/2020, ενώ όσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από την 1 η/11/2020.


Η παράταση υφίσταται εφόσον δεν έχει υποβληθεί νέα αίτηση εντός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου για τη συνέχιση της χορήγησης των δύο επιδομάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365