Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ξιφιανή Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η Ροζαλία Γαβριηλίδου στα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ του life 106.3 ασχολήθηκε με την Ξιφιανή του Δήμου Αλμωπίας. Το αφιέρωμα της εκπομπής παραθέτουμε για τους αναγνώστες μας.

ΞΙΦΙΑΝΗ

Η Ξιφιανή (Τοπική Κοινότητα Ξιφιανής - Δημοτική Ενότητα ΑΡΙΔΑΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΛΜΩΠΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Ξιφιανή”. Έδρα του δήμου είναι η Αριδαία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ξιφιανή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ξιφιανής, του πρώην Δήμου ΑΡΙΔΑΙΑΣ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ, έχει υψόμετρο 133 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Κουστούργιαννη αποτελούνταν από τους Οικισμούς Άλωρο (παλιά ονομασία Ρούδινο) και Χρυσή (παλα ονομασία Σλάτινα), και ονομάστηκε Ξυφόνεια το 1922 και Ξιφιανή το 1953, προς τιμήν του Βυζαντινού στρατηγού Νικηφόρου Ξιφία που μαζί με τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Β’ τον Βουλγαροκτόνο ανακατέλαβε από τους Βουλγάρους το κάστρο των Μογλενών το 1016.

Το 1972, όταν έγινε η διάνοιξη του δρόμου Αριδαίας – Ξιφιανής, βρέθηκε στα δυτικά του χωριού παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο και μέσα σ αυτό ένας καμαροσκεπής τάφος, με εμφανή χαρακτηριστικά των μακεδονικών τάφων.

Αξιόλογο μνημείο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Είναι μια βασιλική του 1857 με ενδιαφέροντα για την ξυλογλυπτική τους τέμπλο, δεσποτικό και άμβωνα. Επιγραφή σε  πλάκα μίγματος μπαγδαντιού  πάνω από την κεντρική είσοδο, δίνει την ταυτότητα του ναού: «Άγιος Δημήτριος. Ο ιερός ούτος ναός εθεμελιώθη τη 15η Σεπτεμβρίου 1857 και ανεκαινίσθη το 1858 υπό των Αρχιεπισκόπων Νεοφύτου και Μελετίου, τη συνδρομή των Ορθοδόξων Ελληνικών Κοινοτήτων Κουστούργιαννης και λοιπών Καρατζόβας». Εκεί στην περιοχή της εκκλησίας υπάρχει μια πέτρα με χαραγμένη πάνω της τη λέξη «τοπ» που σημαίνει κανόνι και επίσης η σέρβικη βρύση.  

Οι κάτοικοι της Ξιφιανής είναι ντόπιοι και πρόσφυγες, Θράκες από το Νεοχώριον Καλλιπόλεως, Πόντιοι από την περιοχή της Σεβάστειας και της Τραπεζούντας και Μικρασιάτες.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. 

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο  Μορφωτικός Σύλλογος Ξιφιανής ''Άγιος Δημήτριος'' με πολιτιστική και πολιτισμική δράση. Ιδρύθηκε το 1982 και διοργανώνει κάθε χρόνο δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Η μία γίνεται τον Οκτώβριο στον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, όπου σε διήμερες εκδηλώσεις τα χορευτικά του Συλλόγου και άλλοι προσκεκλημένοι Σύλλογοι από την  γύρω περιοχή, παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι κυρίες του Συλλόγου προσφέρουν χειροποίητα παραδοσιακά κεράσματα, που ετοίμασαν με μεράκι και εθελοντισμό, στους συμμετέχοντες. Η δεύτερη εκδήλωση είναι μια καλοκαιρινή εκδήλωση με γλέντι και χορό για όλους και πραγματοποιείται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου του χωριού κάθε καλοκαίρι.

Η εκπομπή μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου κύριο Νίκο Τοπάλη ο οποίος μας έδωσε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ξιφιανή και τον μορφωτικό Σύλλογο «Άγιος Δημήτριος». 

Μια επίσκεψη στο χωριό θα σας αποζημιώσει!

Ροζαλία Γαβριηλίδου










1 σχόλιο:

  1. Αγαπημενο χωριο ζωη να δινει ο Θεος στους κατοικους του και βοηθεια απο τον Αγιο Δημητριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365