Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Νέα Ζωή Σκύδρας: Ο τρύπιος βράχος και ο Μέγας Αλέξανδρος (BINTEO)

Δείτε το βίντεο του InPozar

Λίγο έξω από τη Νέα Ζωή Σκύδρας, ένα μικρό χωριό της Πέλλας, βρίσκεται ο επιβλητικός και μυστηριακός "Τρύπιος βράχος".


Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα βράχων με περίεργη μορφολογία και υφή. Το κύριο χαρακτηριστικό του, που τραβά αμέσως το βλέμμα του επισκέπτη, είναι η τεράστια τρύπα, την οποία τα παιχνίδια της φύσης δημιούργησαν με το διάβα των αιώνων. 


"Ο μύθος λέει πως πως στο σημείο έφεραν την γυναίκα του βασιλιά Φιλίππου, όπου πέρασε τον τρύπιο βράχο και τεκνοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο".


Στην λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας, εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να ισχύει αυτή η δοξασία και πολλοί είναι αυτοί, που πιστεύουν στην "μαγικές" ιδιότητες της περιοχής του βράχου.


Πολλά άτεκνα ζευγάρια επισκέπτονται τον Τρύπιο βράχο και ακολουθούν την εξής ιεροτελεστία:


Η γυναίκα του ζευγαριού που επιθυμεί να μείνει έγκυος πηγαίνει μαζί με τον σύζυγο στην περιοχή, όπου υπάρχει μια τρύπα. Κάνει τρεις γύρους , γύρω από αυτήν , ενώ ο σύζυγος απελευθερώνει το ζώο-συνήθως κόκορα ή αρνάκι- το οποίο έχουν φέρει μαζί τους. Ελπίζουν έτσι, με αυτό τον τρόπο να γίνουν και αυτοί γονείς , όπως και η μητέρα του Μεγαλέξανδρου η Ολυμπιάδα.


Μύθος ή πραγματικότητα, πάντως το σίγουρο είναι η άρρηκτη σχέση των κατοίκων με την λαϊκή  παράδοση και την Ελληνική Μακεδονική ιστορία. 


Δείτε το βίντεο του InPozar:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365