Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Το εργασιακό "κάψιμο" αναγνωρίζεται ως ασθένεια

Επίσημα πλέον, το να έχεις "καεί" στην δουλειά αναγνωρίζεται ως πρόβλημα υγείας

Το σύνδρομο “burn out” ήτοι η εργασιακή εξουθένωση λόγω υπερβολικού φόρτου εντάχθηκε επίσημα στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χρησιμεύοντας ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας.


Η απόφαση του ΠΟΥ, ελήφθη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη και περιγράφει το σύνδρομο με τρία συμπτώματα: χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή εξάντληση, αυξημένη νοητική απόσταση από τη δουλειά ή αρνητικά συναισθήματα ή κυνικά συναισθήματα για τη δουλειά και μειωμένη επαγγελματική απόδοση.

Το πρωτόκολλο του Οργανισμού πάντως διευκρινίζει ότι το burn-out "αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής".

Η νέα κατάταξη υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον εθισμό στα video games και την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά ως ψυχική διαταραχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365