Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ζαλάδες: Οι 9 πιο συνηθισμένοι λόγοι που τις προκαλούν

Οι 9 πιο συνηθισμένοι λόγοι που νιώθουμε ζάλη

Η ζάλη είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Συνήθως νιώθουμε ότι χάνουμε την ισορροπία μας, καθώς επηρεάζονται αισθητήρια όργανα, ειδικά τα μάτια και τα αυτιά, οπότε ορισμένες φορές προκαλείται και λιποθυμία. Η ζάλη δεν αποτελεί κάποια πάθηση, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα.


Ο ίλιγγος μπορεί να περιέχει αίσθηση ζάλης, αλλά είναι ένας όρος που περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα, όπως αίσθηση περιστροφής και ότι το δωμάτιο κινείται. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την περιστασιακή ζάλη. Εντούτοις, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας άμεσα αν βιώνετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ζάλης για μη εμφανή λόγο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι 9 πιο συνηθισμένοι λόγοι που νιώθουμε ζάλη

Αφυδάτωση

Ορισμένες φορές η λύση στα μεγαλύτερα προβλήματα είναι απλά ένα ποτήρι νερό. Η αφυδάτωση ή υπερθέρμανση μπορεί να μειώσουν τον όγκο του αίματος. Αυτό δυσκολεύει την κυκλοφορία, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Δοκιμάστε λοιπόν να πιείτε νερό.

Άγχος

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένη κατάσταση, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, και ένα συμπτώματα είναι η ζάλη. Το σώμα μας αντιδρά με υπεραερισμό και η αίσθηση δεν υποχωρεί, ειδικά όταν εμφανίζονται μικρές εκρήξεις αδρεναλίνης. Δοκιμάστε να αναπνέετε αργά και βαθιά και καθίστε κάπου ήσυχα για λίγο. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος, μπορεί να εμφανίζετε κρίση πανικού και χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Αλλεργίες

Το έσω αυτί είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της ισορροπίας. Όταν η σκόνη, η γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα εισέρχονται στο σύστημά σας και μπορούν να προκαλέσουν κάποιο επίπεδο απόφραξης ή φλεγμονή στο μέσο αυτί, στο οποίο το σώμα ανταποκρίνεται ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο.

Γήρανση

Άνθρωποι άνω των 50 ετών βιώνουν αλλαγές στο έσω αυτί. Αυτή η φυσιολογική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει και ζάλη, όπως όταν σηκωνόμαστε ενώ κοιμόμαστε σε λάθος θέση. Αν η αίσθηση επιμένεις για πάνω από λίγα λεπτά ή συμβαίνει τακτικά, χρειάζεται να δείτε έναν γιατρό.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Αν παραλείπετε συχνά γεύματα ή έχετε διαβήτη, μπορεί το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει. Το σώμα σας τότε χρησιμοποιεί τα αποθέματα που έχει και ο εγκέφαλός σας χάνει ενέργεια, κάτι που δημιουργεί ζάλη. Ο διαβήτης προκαλεί επίσης προβλήματα με το έσω αυτί. Καταναλώστε άμεσα έναν χυμό πορτοκαλιού ή ρυθμίστε τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Άθληση

Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή άσκηση κάνουν την καρδιά σας να αντλεί αίμα σε βραδύτερο ρυθμό, κάτι που είναι καλό, αλλά ορισμένες φορές προκαλεί ζάλη μετά από απότομη αλλαγή θέσης. Δοκιμάστε να ηρεμήσετε λίγο και περπατήστε αργά μετά από γυμναστική. Αν η αίσθηση επιμείνει, χωρίς ανακούφιση, χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

Παρενέργειες από φάρμακα

Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, έντονες ή μη, και η ζάλη συχνά αναφέρεται στο χαρτί οδηγιών. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες, πιείτε αρκετό νερό και να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, ενημερώστε το γιατρό σας για να προσαρμόσει τη δοσολογία.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Οι περισσότερες περιπτώσεις έντονης ζάλης οφείλονται σε χαμηλή πίεση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Προβλήματα στο νευρικό μας σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση πυροδοτούν απότομες πτώσεις. Αυτός ο λόγος συνδέεται με την ηλικία και χρειάζεται το άτομο να προσέξει την περίπτωση λιποθυμίας.

Καρδιακό έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν η ζάλη συνοδεύεται από στηθάγχη, δύσπνοια, ναυτία και πόνο στο χέρι, μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, μπορεί και να εμφανιστεί χωρίς τα υπόλοιπα συμπτώματα και πάλι να υποδεικνύει ένα επερχόμενο εγκεφαλικό ή έμφραγμα, αν δεν φύγει.

enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365