Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ας μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό των πολιτών της Πέλλας και της Βόρειας Ελλάδας»

Δελτίο Τύπου

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτή για την θωράκιση της Πέλλας που βάλλεται από την πανδημία.


Συζητήθηκε σήμερα, παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη με τίτλο: «Ανάγκη για την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός ειδικού τοπικού σχεδίου δράσης για τη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της Π.Ε Πέλλας».


Η κ. Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας της στάθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Πέλλα, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: 


«Δεν έχουμε σήμερα εδώ έναν από τους θορυβώδεις «πανηγυριστές» υπουργούς να μας μιλήσει για την υπερηφάνεια την οποία αισθάνεται  για το γεγονός ότι έχουμε  πια πάνω από 3.000 νεκρούς, αλλά λιγότερους από το Βέλγιο και μας απονέμεται μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, στις απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στο Β’ κύμα της πανδημίας. Έχουμε έναν μαθηματικό, που δεν διακρίνεται όμως και τόσο για την αυστηρότητα των ορισμών και των αριθμών. 


Για να έχουμε καλό ερώτημα κ. Υπουργέ, που επαναλαμβάνεται συνεχώς τα περί επιτυχημένης διαχείρισης σας, πράγμα που δεν δηλώνει φλέγμα αλλά μάλλον αναισθησία, πού ακριβώς τίθεται ο πήχης της επιτυχίας σας; Στους 4000 θανάτους από covid κατά το τρέχον έτος, στους 5000 μετά τις γιορτές; Γιατί αν σας έλεγα τον Οκτώβριο ότι όταν θα μου απαντήσετε στην ερώτηση μου οι νεκροί θα υπερβαίνουν τις 3.000, δηλαδή θα έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε δύο μήνες, φαντάζεστε τι θα μου λέγατε;


Εσείς λοιπόν πάντα με χαμηλή την ένταση της φωνής αλλά και με πλήρη επίγνωση, λόγω πτυχίου, του απολύτως παραπλανητικού παιγνίου με τους αριθμούς, έρχεστε εδώ αποφασισμένος να μας πείτε τα ίδια ψέματα. Επιτυχημένοι στα 300 θύματα, εξίσου επιτυχημένοι στα 3.000. Γιατί εσείς απολογείστε μόνον σε αυτόν που σας διόρισε κι όχι στον ελληνικό λαό, γιατί  ελέγχεστε μόνο από τα πετσωμένα ΜΜΕ κι όχι από την Βουλή, γιατί οι μόνοι αριθμοί που σας τρομάζουν δεν είναι των θυμάτων αλλά των δημοσκοπήσεων.


Κι επειδή φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να μας πείτε με ακρίβεια το που είναι ο πήχης της επιτυχίας σας, τώρα που αποκτήσατε και όψιμες ευαισθησίες  κι όσο εσείς θα επιχειρείτε να κρύψετε τις ευθύνες του αδίστακτου θύτη πίσω από το προσωπείο του πενθούντος θύματος, ας μάθετε τα νέα από εμένα. Στην Πέλλα και στην Κεντρική Μακεδονία, που σαν παράταξη την έχετε υποτίθεται στην καρδιά σας, αυτό που σας είπα δεν είναι σκηνές από το μέλλον αλλά είναι ήδη το παρόν! Ο φόρος αίματος είναι ήδη δεκαπλάσιος από άλλες περιοχές της χώρας.


 Ωστόσο εσείς απτόητος. Δεν μας εξαιρείτε καν της επιτυχίας σας. Δεν λέτε πετύχαμε παντού, πλην Βορείου Ελλάδος. Όχι! Επιλέγοντας κάθε φορά τον κατάλληλο όρο, την μία μέσος όρος, την άλλη διάμεση τιμή, την μία σύγκριση με τους προηγμένους, την άλλη σύγκριση με όλη την υφήλιο, την μια κατά περιφέρεια, την άλλη σε εθνικό επίπεδο, την μία για το κύμα του φθινοπώρου, την άλλη προσθέτοντας και το πρώτο κύμα της άνοιξης έχετε ενσαρκώσει την έννοια της δημιουργικής λογιστικής Είστε ο Αλογοσκούφης της πανδημίας! Είστε η περίπτωση μαθηματικού που παραποιεί τόσο την αξιολόγηση και ερμηνεία των στοιχείων ώστε να μας φέρνετε  στο μυαλό την γνωστή ρήση «όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. Κι επειδή στο δίπολο του Υπουργείου σας, με τον καλό και τον κακό, εσείς έχετε αναλάβει το δεύτερο ρόλο, φαντάζομαι ότι εσείς είστε που  δίνετε κι όλες αυτές τις εντολές απροκάλυπτου αυταρχισμού στις διοικήσεις ώστε να επιβάλουν σιωπητήριο στους υγειονομικούς που είναι πια καζάνι που βράζει. Αν δεν σας το είπαν οι δικοί σας, δεν έχετε παρά να στραφείτε και σεις στα ξένα μέσα. Να ακούτε Spiegel, Financial Times, Politico, Euronews, NY Times και να βλέπετε τα βίντεο του Reuters, αφού δεν μαθαίνετε την αλήθεια από τις διοικήσεις σας και από τα ελληνικά ΜΜΕ».


Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Πέλλα «έχουν δεχτεί πίεση» και παραδέχτηκε πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν, ενώ υποστήριξε πως «ο ΕΟΔΥ είναι παρών σε όλες τις περιοχές που παρουσιάζουν αυξητική τάση κρουσμάτων» και πως «κλιμάκια του Υπουργείου έχουν επισκεφθεί τη Βόρεια Ελλάδα για την εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας».


Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη ανέπτυξε τη δευτερολογία της ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,

αν έντιμα αναγνωρίζατε τα παιδαριώδη λάθη σας, δεν θα είχατε πρόβλημα και στο να αναγνωρίσετε ότι στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πέλλα έχει επέλθει ήδη υγειονομική καταστροφή και χρειάζεται αντίστοιχη αντιμετώπιση.  Μετά από ένα μήνα λοκντάουν και αν βάλετε κάτω τα επίσημα καθημερινά κρούσματα που είναι κατά μέσο όρο 100 και υπολογίσετε και τους ασυμπτωματικούς ή αυτούς που νοσούν με πολύ ελαφρά συμπτώματα που είναι δύο ή τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν να εξεταστούν και τους δεκάδες θανάτους,  τότε πραγματικά μετατρέψατε  την Πέλλα (και την Κεντρική Μακεδονία) σε  ένα τοπικό πείραμα της ανοσίας της αγέλης. 


Πέραν των καθυστερημένων και εξαιρετικά δειλών βημάτων σας όσον αφορά την συμμετοχή των στρατιωτικών υποδομών, του ιδιωτικού τομέα που ακόμη δεν έχει επιταχθεί και του εθελοντισμού,  η απάθεια σας φαίνεται χαρακτηριστικά σε κάτι απλό. Ούτε καν τοπικά και δεδομένης της καταστροφής δεν εφαρμόσατε αυτό που όλος ο κόσμος γνωρίζει εδώ και 9 μήνες: τον μαζικό και δωρεάν έλεγχο του πληθυσμού με αξιόπιστα τεστ. Όχι μόνο δεν εμποδίσατε την καταστροφή αλλά για λόγους εικόνας, κάνετε κι ότι δεν την βλέπετε. Καμία ουσιαστική βοήθεια δεν στείλατε!


Δεν είναι μόνο ότι δεν φροντίσατε εγκαίρως. Επιπλέον, τσιγκουνευτήκατε τα «πεταμένα λεφτά» για τις ΜΕΘ. Κατά την τουριστική περίοδο προυπολογίσατε την  θυσία ζωών συνειδητά για τα διαφυγόντα κέρδη. Ψεύδεστε συστηματικά, τηρείται συνεχώς δυο μέτρα και δύο σταθμά ενώ εργαλειοποιήσατε αδίστακτα την τραγωδία προκειμένου να αποκομίσετε πολιτικά κέρδη. Τώρα όμως πια κρυβόσαστε με δειλία πίσω από επιτροπές κατορθώνοντας να γκρεμίσετε μόνοι το αφήγημά σας ότι ακολουθείτε τις εντολές της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων ενώ μέλος της προχθές παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι η Επιτροπή αντί να εισηγείται πολιτικές καλείτε να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πολιτική και κάνετε διακρίσεις μπροστά στο θάνατο, ρίχνοντας τις ευθύνες σας αλλού Δεν είστε απλώς αποτυχημένοι αλλά εντελώς ανήθικοι. Δεν έχουν  λοιπόν καμία σημασία τα ποσοτικά στοιχεία. Ακόμη και μια υγειονομικός υπάλληλος, μόλις 37  ετών, που πεθαίνει πρακτικά αβοήθητη εκτός ΜΕΘ, θα αρκούσε για όποιον είχε  λίγο φιλότιμο. Η συμπατριώτισσα μου, μια νέα γυναίκα που πέθανε αβοήθητη ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, ερωτά σήμερα μέσα στην Βουλή κι όχι εγώ. Γι’ αυτό προσέξτε πολύ τις απαντήσεις σας.


Κύριε υπουργέ, όταν σε μια περιοχή μια τέτοια ασθενής δεν βρίσκει θέση σε ΜΕΘ, τότε ποιος βρίσκει; Είναι πασίγνωστο και προφανές ότι στην περιοχή μου οι 4 στους 5 τεθνεώτες δεν είδαν ποτέ τους ΜΕΘ. Σας ρωτώ ευθέως πώς επιλέγεται αυτός ο πέμπτος; Όταν η συμπατριώτισσα μου 37 ετών, η κατ’ εξοχήν βιώσιμη περίπτωση έμεινε έξω, ποιος μπαίνει μέσα; Ποιος το αποφασίζει αυτό και με ποιο κριτήριο; Ποιες οδηγίες έχετε δώσει. Ενημερώστε άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία αλλιώς ομολογείτε ότι κι εδώ κρατάτε διπλά βιβλία». 


Τέλος ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε στην κ. Τζάκρη πως «η κυβέρνηση διπλασίασε τις ΜΕΘ και πως αυτό το βλέπει καθημερινά ο κάθε συμπολίτης μας» και ότι «στόχος είναι να αυξηθούν τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία».

2 σχόλια:

  1. Δεν μας ενδιαφέρουν τα δελτία τύπου που εκδίδεις. Ούτε η προσωπική προβολή που επιδιώκεις. Δεν είμαστε πρόβατα. Έχουμε και γνώση και κρίση για να αποδώσουμε τις ευθύνες όπου πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πει κανείς.Μιλαει αυτή που είναι μια ζωή στη Βουλή και το μόνο που έκανε για την Πέλλα ήταν να τη πουλήσει γιατί κυρά μου δεν έκανες περισσότερα όταν ήσουν κυβέρνηση...(εκτός από κάτι προσλήψεις στο μουσείο της Πέλλας...) Εάν άκουσα καλά.τοτε δεν χρειάζονταν γιατροί και ΜΕΘ;;;;;;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365