Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Σκύδρα: Ο Ιατρός Νίκος Καλαϊτζόγλου απαντάει για το θέμα των εμβολίων

Διαβάστε την ανάρτηση του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού - Νίκου Καλαϊτζόγλου

Διαβάστε την ανάρτηση του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού - Νίκου Καλαϊτζόγλου:


Θα ηθελα να αναφερθώ στον εμβολιασμο για τον covid19 που εχει αρχισει και στη χωρα μας προσπαθωντας να βοηθησω οσο μπορώ στα εύλογα ερωτήματα σας. Όπως ξερετε εγκριση πηραν από τον FDA (Ευρωπαϊκός και Αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων) τα εμβολια της Pfizer και της Moderna (για την ώρα μονο στις ΗΠΑ). Η αποτελεσματικοτητά τους φτάνει στο 95%, αρκετα θετικο στοιχείο αρκει να το δουμε και στην πραξη.

Ως τωρα εγιναν σχεδον 2 εκατομυρια εμβολιασμοι παγκοσμιως και οι μονες παρενεργειες του εμβολιου ηταν καποιες συνηθισμένες αλλεργικες αντιδρασεις (όπως σε άλλα φάρμακα) μη απειλητικες για τη ζωη που αντιμετωπιστηκαν οπως ολες οι αλλεργιες. 

• Το ερωτημα που μου θέτουν κάποιοι οτι τα εμβολια χρειαζονται μελετες δεκαετιων για να θεωρηθουν ασφαλη δεν ισχυει. Το καθε εμβολιο εκτός απο πολλά εκατομμύρια επένδυσης χρειαζεται 3 φασεις μεχρι να φτασει στην αγορα. Μεχρι τωρα για καθε εμβολιο ηταν χρονοβορα η γραφειοκρατια αναμεσα σε αυτες τις 3 φασεις. Εκει υπηρχε η μονη μεγάλη καθυστερηση και οχι η διαρκεια των φασεων. Στο συγκεκριμενο εμβολιο λογω μέγαλης ανάγκης δαπανηθηκαν αμυθητα ποσα και παρακαμφθηκε καθε γραφειοκρατια, η καθε φαση ξεκινουσε αμεσα μετα το τελος της προηγουμενης χωρις την παραμικρη καθυστερηση. 

• Επισης αυτο που διαβάζω τελευταια στο διαδυκτιο ειναι μια καχυποψια οσον αφορα την πραξη του εμβολιασμου. Πρεπει να γνωριζετε οτι για το εμβολιο χρησιμοποιειται διαλυτης 1.8 ml NaCl  0.9% (φυσιολογικος ορος δηλαδη). Σας επισυνάπτω τις οδηγίες του εμβολίου για να τις διαβάσετε, το αναφέρει (φωτο). Άρα ορθα βλεπουμε μικρούς ορους κατα την προετοιμασία διότι γίνεται ανάμειξη με το εμβολιο.

• Ηθελα να τονισω για οσους αμφιβαλλουν για τη διατηρηση αυτων των εμβολιων οτι γινεται με ξηρο παγο ο οποιος βρισκεται μεσα στις κουτες μεταφορας μαζί με τα εμβολια και τα διατηρει σε θερμοκρασια εως -78 βαθμους (φωτο που το αναγράφει ως dry ice). 

Οι οδηγίες που έχουμε ως τώρα είναι:

• Δεν θα εμβολιαστουν για την ωρα ολοι κατω των 18 ετων, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες καθοτι δεν ολοκληρωθηκαν οι μελετες με αυτες τις ομαδες. Πιθανον του χρονου να παρουν ενδειξη και αυτοι. 

• Όσοι εχουν περασει τη λοιμωξη (τελευταίο 6μηνο) δεν θα εμβολιαστουν καθοτι εδειξαν οι μελετες οτι εχουν ανοσια για ενα διαστημα (πιστευεται εως 6 μηνες), χωρις να σημαινει οτι αν το κανουν θα ειναι προβλημα. Αντιθετα μαλιστα. 

• Δεν θα γινεται εμβολιασμος σε ατομα με ιστορικό βαριάς αλλεργικης αντιδρασης (αλλεργικό σοκ).

Εγω ως κλινικος γιατρος βλεποντας αρκετα κρουσματα το τελευταιο διαστημα σας δηλωνω υπεύθυνα οτι θα κανω το εμβολιο και εχω δηλωθει στον Ιατρικο σύλλογο ως υποψηφιος. Συστήνω το εμβολιο σε ολους τους ασθενεις μου και σε όλον τον ενηλικο πληθυσμό χωρις δισταγμο πλεον με οσα διαβασα, μελετησα και ενημερωθηκα. Ειναι η μονη ελπιδα αντιμετωπισης της πανδημιας αυτην την στιγμη. Δεν τιθεται θεμα ασφαλειας του εμβολιου και το επαναλαμβανω. Περισσοτερο τιθεται θεμα αποτελεσματικοτητας θα ελεγα παρα ασφαλειας. Περιμενω δηλαδή να είναι τοσο αποτελεσματικο οσο δείχνουν οι μελετες.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα γινει υποχρεωτικος ο εμβολιασμος. Κατι τετοιο με βρισκει αντιθετο αν και θα συμφωνουσα να γινει υποχρεωτικος σε όλους τους επαγγελματιες υγειας. Ο εξαναγκασμος δεν θα πεισει τον κοσμο, αντιθετα θα αντισταθεί σε κατι καλό για την υγεία του. Οι πολίτες με τον καιρο θα πειστούν βλεποντας την ασφαλεια των ηδη εμβολιασμένων. Ειναι σημαντικο να εμβολιαστουμε οσο περισσοτεροι γινεται για να πετυχουμε την ανοσια που θελουμε. Ειμαστε κοντά στο τέλος αυτού του εφιάλτη. Συγγνώμη αν κούρασα, προσπάθησα να σας ενημερώσω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.

Όλοι μαζί θα νικήσουμε...

Θα ηθελα να αναφερθώ στον εμβολιασμο για τον covid19 που εχει αρχισει και στη χωρα μας προσπαθωντας να βοηθησω οσο μπορώ...

Δημοσιεύτηκε από Γενικός Οικογενειακός Ιατρός - Νίκος Καλαϊτζόγλου στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365