Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Σιδεράκια: Όσα πρέπει να ξέρετε

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα γνωστά «σιδεράκια» σε παιδιά και ενήλικες

Ένα χαμόγελο με ίσια δόντια αυξάνει την αυτοπεποίθηση και κάνει το άτομο πιο ελκυστικό, όμως πέρα από αυτό, τυχόν προβλήματα στις γνάθους επιβάλλουν την ορθοδοντική θεραπεία από μικρή ηλικία.


Ακόμα όμως και για όσους την... ξεπέρασαν, υπάρχουν λύσεις.  Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα γνωστά «σιδεράκια» σε παιδιά και ενήλικες;

1. Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6 – 7 ετών προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος. Η κυρίως ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πριν την εφηβεία, ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων.

2. Πόσο διαρκεί;

Συνήθως από 12 –24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος 3 – 6 εβδομάδων.

3. Τι μηχανισμοί υπάρχουν;

Υπάρχουν ακίνητοι και κινητοί μηχανισμοί. Ακίνητοι μηχανισμοί είναι τα παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια, τα γλωσσικά ορθοδοντικά που συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση και τα διαφανή (λευκά) ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Οι κινητοί είναι συνήθως ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται, ενώ εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

4. Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική διορθώνει και τις σχέσεις των γνάθων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ηλικίες στις οποίες υπάρχει ακόμη ανάπτυξη του οδοντογναθικού συστήματος, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 13-14 ετών.

Για τους ενήλικες ασθενείς που δεν έκαναν έγκαιρα την θεραπεία υπάρχουν σήμερα αόρατοι τρόποι θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες ή μηχανισμούς που τοποθετούνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών (γλωσσικά σιδεράκια) και δεν φαίνονται.

5. Χρειάζεται να κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Με την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει απαραιτήτως, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, να τοποθετηθούν συγκρατικοί μηχανισμοί.

6. Εάν δεν θέλω να βάλω σιδεράκια μπορώ να βάλω κάτι άλλο;

Υπάρχουν εναλλακτικές οδοντιατρικής αποκατάστασης, εφόσον τα δόντια το επιτρέπουν, έτσι ώστε το χαμόγελο να δείχνει τα δόντια ίσια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού για την κάθε γνάθο. Προϋπόθεση φυσικα, ο οδοντίατρος να είναι ειδικευμένος στην αισθητική, και να έχει ανάλογη μακρόχρονη εμπειρία.

7. Πόσο κοστίζουν;

Καθώς δεν υπάρχει μόνο μία ορθοδοντική θεραπεία, οι τιμές διαφέρουν κατά περίπτωση. Ενδεικτικά οι τιμές για τη συμβατική θεραπεία για άνω και κάτω γνάθο ξεκινούν από 2.000€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365