Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Τα επόμενα βήματα της άρσης του lockdown – Πότε θα επανέλθει η «κανονικότητα»

Η επιτροπή των ειδικών αναμένει τα «αποτελέσματα» από την περίοδο των γιορτών προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα

Ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής που έφερε παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου.


Η επιτροπή των ειδικών αναμένει τα «αποτελέσματα» από την περίοδο των γιορτών προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο να βρίσκονται σε… αναμονή.


Οι αντιδράσεις των εμπόρων υπήρξαν έντονες αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, ενώ αναμένουν αυξημένα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα.


Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν λίγα και αργά βήματα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα.»


Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής.


Σχετικά με το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες είπε: «Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα.»


Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, επεσήμανε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα.


«Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα.»


Προβληματισμός για τους «κόκκινους» δήμους


Εξάλλου το πρόβλημα στην Αττική φαίνεται να ξεπερνά τα «σύνορα» της Δυτικής πλευράς. Οι Δήμοι που παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο είναι πλέον σύμφωνα με το Mega ο δήμος Βύρωνα, ο δήμος Δάφνης, το Γαλάτσι, ο Υμηττός, ο δήμος Ζωγράφου, ο δήμος Ηλιούπολης, οι δήμοι Κασαιριανής, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.


Πρώτα η Γ' Λυκείου


Για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται αν δίνεται προτεραιότητα στην Γ’ Λυκείου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»


Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.


Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό.»


«Στις 11-12 του μηνός περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς», προσέθεσε η κα Παγώνη.


«Κανονικότητα» το καλοκαίρι


Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για το καλοκαίρι με δεδομένη και την επιχείρηση των εμβολιασμών.


«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.


«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.


Πάντως ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθεί για όλον τον πληθυσμό πριν το καλοκαίρι.


Στο ζήτημα των εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο κ. Γκίκας, λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ομαλοποιηθεί η εισροή εμβολίων και σιγά - σιγά θα έχουμε κάλυψη του πληθυσμού. Με φοβίζει η καθυστέρηση της παραλαβής».


7 σχόλια:

  1. Και όσο υπάρχουν ζώα που έχουν ανοικτά μαγαζιά στα κρυφά έτσι θα είναι...... Δεν σέβεστε κανέναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ σίγουρα πουλάς γυαλιά και δεν μηλασ για τα μαρκετ φυσικα

      Διαγραφή
    2. Όλοι φταίνε φίλε καλά λέει ο επάνω ... μαγαζιά και τραπέζια κανονικά με κόσμο μέσα?????Ελεος

      Διαγραφή
    3. αυτός που ζοριζόταν τωρα με τον κορονοϊό απλά βρήκε δικαιολογία.

      Διαγραφή
  2. Καλά λέει ο άλλος επάνω... Χωριά με κόσμο μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χωρίς εμβόλιο κανονικότητα δεν Υπάρχει.Θέλετε να ανοίξουν όλα? σπρώξτε τον κόσμο να εμβολιαστεί.Θέλετε το καλοκαίρι να περάσουμε όλοι καλά?Εμβόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πολύτεκνες Οικογενειες πρέπει να στηριχτούν γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365