Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Θ. Τζάκρη: Συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

Δελτίο Τύπου

Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών χαρακτηρίζεται αποκλειστικά νοσοκομείο covid. Για αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο οι γιατροί και ζητούν αναθεώρηση της απόφασης του ΚΕΣΥ.


Συναντήσεις εργασίας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών για τους εμβολιασμούς και την προετοιμασία ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε σήμερα 8-2-2021 συναντήσεις εργασίας με τους Διοικητές του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Χρήστο Δόντσιο και Γιαννιτσών κ. Βαγγέλη Λόγγο για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών και την προετοιμασία των δύο νοσοκομείων ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Ο Διοικητής του Νοσοκομείο Έδεσσας ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι στις δύο εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν στο Νοσοκομείο της Έδεσσας έχουν εμβολιαστεί, από τις 4-1-2021 που άρχισαν οι εμβολιασμοί ως σήμερα, με το εμβόλιο της pfizer περίπου 1600 πολίτες και πιο συγκεκριμένα πρώτα το υγειονομικό προσωπικό και στην συνέχεια οι πολίτες πάνω από την ηλικία των 85 ετών,  ενώ ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί των αστυνομικών και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν και θα ακολουθήσουν οι λοιπές ηλιακές ομάδες (άνω των 80 κλπ). 

Η βουλευτής ενημερώθηκε ακόμη ότι κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο νοσοκομείο της Έδεσσας ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που εκκρεμούσε από τον Μάϊο του 2019 για την πρόσληψη 5 μονίμων γιατρών (ειδικότητας αναισθησιολόγου, γυναικολόγου, ακτινολόγου, βιοπαθολόγου και οφθαλμίατρου) και προσελήφθησαν 2 επικουρικοί γιατροί ειδικότητας παθολόγου και γυναικολόγου και ως επικουρικό προσωπικό προσελήφθησαν 26 νοσηλευτές και 37 ακόμη άτομα ως  βοηθητικό προσωπικό (βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς κλπ) ενώ σύμφωνα με νέα προκήρυξη της 3ης ΥΠΕ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού έχουν προσληφθεί ήδη 9 ΔΕ Νοσηλευτές και εκκρεμεί η πρόσληψη άλλων 6, καθώς επίσης και οι πρόσληψη άλλων 5 ΤΕ νοσηλευτών και 5 ατόμων βοηθητικού προσωπικού. 

Ο κ. Δόντσιος ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι επίκειται άμεσα η έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη 4 μονίμων γιατρών και πιο συγκεκριμένα 2 παθολόγων, Επιμελητών Α, ενός πνευμονολόγου, Επιμελητή Α και ενός Ακτινολόγου, Επιμελήτη Β για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Έδεσσας ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών, η ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών και από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν. 

Η βουλευτής ενημερώθηκε ακόμη ότι κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας  ολοκληρώθηκε επίσης ο διαγωνισμός που εκκρεμούσε από τον Μάϊο του 2019 για την πρόσληψη 5 μονίμων γιατρών στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και πιο συγκεκριμένα ενός ορθοπεδικού, ενός παιδιάτρου, δύο μικροβιολόγων και ενός αναισθησιολόγου και προσελήφθησαν 3 επικουρικοί γιατροί (1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος και 1 παθολόγος) και ως επικουρικό προσωπικό  (μέχρι εξαντλήσεως των πινάκων της 3ης ΥΠΕ), νοσηλευτές ΤΕ και ΔΕ καθώς και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, ενώ επίκειται η πρόσληψη μέσω της 3ης ΥΠΕ,  10 νοσηλευτών ΤΕ, 10 Νοσηλευτών ΔΕ και 10 βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων κλπ.

Ο κ. Λόγγος ενημέρωσε επίσης την κυρία Τζάκρη ότι επίκειται άμεσα (μέχρι 16-2-2021) η πρόσληψη 4 μονίμων γιατρών και πιο συγκεκριμένα δύο εντατικολόγων, ενός γυναικολόγου και ενός πνευμονολόγου  για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η κυρία Τζάκρη ζήτησε να ενημερωθεί από τους Διοικητές των δύο νοσοκομείων για την φάση στην οποία βρίσκεται ο διαγωνισμός που αφορά τις δύο Μονάδες Παραγωγής Οξυγόνου για τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών , οι οποίες με απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018  στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG και θα έπρεπε μέχρι 31-12-2020 οι δύο Μονάδες να λειτουργούν πλήρως. Ο κ. Δόντιος ενημέρωσε την κυρία Τζάκρη ότι έχουν την δέσμευση του ανάδοχου ότι από τις 28-2-2021 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των δύο μονάδων παραγωγής οξυγόνου και στα δύο νοσοκομεία, που θα διαρκέσει 2 μήνες περίπου. 

Η κυρία Τζάκρη ζήτησε ακόμη ενημέρωση για την φάση στην οποία βρίσκεται το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο Νοσοκομείων, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ ευρώ, ένα έργο που είχε ενταχθεί επίσης από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΠΠΕΡΑΑ και αφορά την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση led, την αντικατάσταση λεβήτων, την θερμομόνωση του κελύφους των δύο νοσοκομείων, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών  κλπ. Ο κ. Δόντσιος ενημέρωσε την κυρία Τζάκρη ότι το έργο «τρέχουν» οι τεχνικές υπηρεσίες της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Όσον αφορά δε το έργο της διαμόρφωσης και της επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Νοσοκομείου της Έδεσσας, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ η χρηματοδότηση του οποίου επίσης είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δόντσιος ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι ενέκυψε ένα πολεοδομικό πρόβλημα (επέκταση του συντελεστή δόμησης) το οποίο μόλις επιλυθεί το έργο θα προχωρήσει

Σε ότι αφορά τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η κυρία Τζάκρη υπογράμμισε ότι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 8 κλίνες στην ΜΕΘ (ενώ αναπτύχθηκαν  6 κλίνες ΜΑΦ) και 3 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Έδεσσα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση των διαθεσίμων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων  Έδεσσας και Γιαννιτσών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό  και την αναβάθμιση του εξοπλισμού των υφιστάμενων κλινών και την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού (εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους κλπ) και νοσηλευτικού προσωπικού για την λειτουργία τους σε μόνιμη βάση. Ο κ. Δόντσιος ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι έχει ήδη καταθέσει στην 3η ΥΠΕ την μελέτη που βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη άλλων 6 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, συνολικού προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί. 

Σε συνάντηση μάλιστα που πραγματοποίησε η κ. Τζάκρη με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ενημερώθηκε ότι σύμφωνα  με πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ το Νοσοκομείο Γιαννιτσών χαρακτηρίστηκε αποκλειστικά αρμόδιο για την νοσηλεία των περιστατικών covid στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ενώ το Νοσοκομείο της Έδεσσας θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι 6 από τις 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών να χαρακτηριστούν κλίνες covid και για την νοσηλεία των μη covid περιστατικών απομένουν σε όλη την ΠΕ Πέλλας ουσιαστικιά μόνο οι 3 κλίνες της ΜΕΘ στην Έδεσσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την νοσηλεία των βαρέως πασχόντων (μη covid) περιστατικών. 

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις σφοδρότατες αντιδράσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, οι οποίοι κάνουν λόγο για αυταρχισμό από την  πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και παντελή έλλειψη προετοιμασίας των δύο νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος,  παρά τον χρόνο που τους δόθηκε από την ύφεση του δεύτερου κύματος. 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Γιαννιτσών επισημαίνουν ότι διαλύεται ουσιαστικά η λειτουργία του ενώ κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη αποτελεσματικότητας στην διαχείριση ακόμη και των covid περιστατικών 

πρώτον γιατί με το ίδιο προσωπικό υποχρεούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid ολόκληρης της ΠΕ που κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν ούτε από τα δύο νοσοκομεία, 

δεύτερον διότι τίθεται εν κινδύνω η λειτουργία όλων των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών (ήτοι της χειρουργικής, της ορθοπεδικής, της ΩΡΛ, της οφθαλμολογικής, της μαιευτικής και της ογκολογικής κλινικής) με αποτέλεσμα να μακραίνουν οι λίστες αναμονής και οι ασθενείς με χειρουργικά προβλήματα να μην μπορούν να χειρουργηθούν και 

τρίτον ότι στην πράξη καταργείται η λειτουργία της μαιευτικής κλινικής, χωρίς να έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών από άλλα νοσοκομεία. 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Γιαννιτσών μετέφεραν στην κυρία Τζάκρη ότι ζητούν επιτακτικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσουν την απόφασή τους αυτή και να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία με μόνιμο ιατρικό προσωπικό στις κρίσιμες ειδικότητες των παθολόγων, εντατικολόγων και πνευμονολόγων ενόψει του τρίτου κύματος.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365