Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία και τα ΑΕΙ

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία

Με πλειοψηφία 166 βουλευτών (συνολικά ψήφισαν 298) ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.  


«Πέρασε» κατά πλειοψηφία στην Βουλή το νομοσχέδιο για την παιδεία με τις αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.


Συγκεκριμένα, με 166 ψήφους «υπέρ» έναντι 132 «κατά» ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.


Μετά από μία τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θετική ψήφο παρείχαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν. Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο.


Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας ψηφίσθηκε επίσης κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του όπως και οι τροπολογίες.


Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στα ΑΕΙ, τις βάσεις των εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.


Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα για το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια υπερασπίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Όπως είπε, στο εξής βασικά την ευθύνη θα έχει η μονάδα ασφάλειας και προστασίας, που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη ή τον αντιπρύτανη. Αυτή θα πλαισιώνεται από τη νεά αυτή ομάδα,  ηοποία θα αποτελείται από στελέχη της ΕΛΑΣ, που θα είναι στα Πανεπιστήμια χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση, θα συνεργάζονται με τον πρύτανη, καθώς και με την ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ένα νέο όργανο που θα μελετά τις συνθήκες φύλαξης κάθε Σχολής.


«Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» συμπλήρωσε. 


Μύδρους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».


Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξιά του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα». «Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365