Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πρόδρομος Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Ένα ακόμα χωριό της Αλμωπίας,  με πλούσια ιστορικά ευρήματα απασχόλησε την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου από τα ερτζιανά του life 106,3.


Πρόδρομος Αλμωπίας


Ο Πρόδρομος (Τοπική Κοινότητα Νερομύλων - Δημοτική Ενότητα ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ), ανήκει στον δήμο ΑΛΜΩΠΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “ο Πρόδρομος”. Έδρα του δήμου είναι η Αριδαία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Πρόδρομος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νερομύλων, του πρώην Δήμου ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ.


Ο Πρόδρομος έχει υψόμετρο 249 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. 


Το όνομα του χωριού διατηρήθηκε κατά την Τουρκοκρατία, παρ’ όλα τα βίαια εξισλαμιστικά γεγονότα που βίωσαν οι κάτοικοί του. Εξάλλου και βυζαντινές πηγές αναφέρουν ύπαρξη Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Σήμερα ανάμεσα στα χωριά Πρόδρομος και Φούστανη, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κτισμένο πάνω σε ερείπια και στο κέντρο μιας υπέροχης κοιλάδας 500 στρεμμάτων. Το μοναστήρι ανήκε στη Μονή της Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, όπως άλλωστε και πολλές μονές της γύρω περιοχής. Αδιάσειστα στοιχεία που  μαρτυρούν τα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που βρίσκονται διάσπαρτα. Επίσης άλλο ένα τεκμήριο της βυζαντινής παράδοσης του οικισμού είναι τα ερείπια του βυζαντινού τείχους στο λόφο ανατολικά του χωριού.


Στη μικρή πλατεία μπορεί να δει κανείς, τους μαρμάρινους κίονες και πάνω σε μια βρύση ένα κιονόκρανο με σκαλιστούς σταυρούς στις πλευρές. Ακόμη, μερικά αρχιτεκτονικά μέλη με μεγάλο όγκο. Όλα αυτά είναι λείψανα του παλαιοχριστιανικού ναού.


Στο χώρο της παλιάς εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής βρέθηκε επιγραφή, όπου υπάρχει εμφανής η λέξη «στρατευσάμενον». Επίσης έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό της, ενώ μέχρι το 1990 υπήρχε εντοιχισμένη μια στήλη με μορφή ολόσωμης κόρης. Δυστυχώς εκλάπη από αρχαιοκάπηλους.


 Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν ίχνη παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Κάπου εκεί θα πρέπει να βρισκόταν και το μοναστήρι του 12ου αιώνα που αναφέραμε.


Στους σημερινούς οικισμούς σώζονται πολλοί μύλοι σε σημεία όπου θεωρητικά κρίθηκαν κατάλληλοι λόγω της ροής του ποταμού που έρεε.


Το έθιμο της Τζαμάλας, αναβιώνουν οι κάτοικοι κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο,  στον Πρόδρομο Αλμωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά μπορεί να ξορκίζει το κακό και παρουσιάζει μια καμήλα, που την περιφέρει πλήθος καρναβαλιστών με πειράγματα, περιπαίγματα ή παινέματα κι αυτή υπομένει, συνερίζεται, συμβιώνει και διασκεδάζει μαζί τους ή αντιδρά και επαναστατεί ανάλογα με τη συμπεριφορά τους. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. 







Ροζαλία Γαβριηλίδου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365