Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Βασίλης Κανονίδης για Μελίνα Μερκούρη: "Μνήμες Ανεξίτηλες

Διαβάστε την ανάρτηση του Βασίλη Κανονίδη

Διαβάστε την ανάρτηση του Βασίλη Κανονίδη:


Μνήμες Ανεξίτηλες.

 Πέρασαν 27 χρόνια, είκοσι επτά χρόνια χωρίς το πλατύ της χαμόγελο, τη μεγάλη ψυχή της, τα υψηλά της οράματα, τη λάμψη της. Μελίνα! Τα λόγια είναι φτωχά και νιώθουμε φτωχότεροι χωρίς εσένα και όλα όσα εσύ αντιπροσώπευες. Μας λείπει η ανθρωπιά σου, ο ενθουσιασμός σου, η ασυμβίβαστη ευθύτητα, η ειλικρίνειά σου, η φαντασία σου. Είχες μεγάλα οράματα, πίστευες πως ο μεγάλος μας πολιτισμός, παλιός και σύγχρονος, είναι το μόνο αγαθό που μπορούμε να προβάλλουμε, να φωτίσουμε, να αναδείξουμε και να δείξουμε στον έξω κόσμο. Μεγάλοι οι αγώνες σου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και καθόλου εξωπραγματική η πολιτική σου αυτή. Βασιζόταν σε συγκεκριμένη απόφαση της Ουνέσκο* που είχε εφαρμοστεί αποτελεσματικά για πολλά αριστουργήματα. Εκεί στήριξες την εκστρατεία σου και είχες δίκιο. Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί και χωρίς εσένα, γιατί μας τον άφησες ιερή παρακαταθήκη. Ως προς εμάς πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου αυτό που έλεγες: ότι το αδύνατο γίνεται δυνατό αρκεί να το πιστέψουμε βαθιά και να το παλέψουμε. Ως προς τους άλλους…


*Απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ. " Αν ένα μνημείο αποτελεί σύμβολο για τον λαό που το δημιούργησε, αν μέλη του μνημείου αποσπάστηκαν σε καιρό που ο λαός δεν ήταν σε θέση να το υπερασπιστεί, τότε η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να βοηθήσει για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου, για την επιστροφή των εξόριστων μελών του. "

2 σχόλια:

  1. ωραία αναφορά,αλλά το κίνημα ξέφυγε από σοσιαλιαστικό κι έγινε εθνικιστικό παρεάκι ...Κεγκέρογλου Χρηστίδη Φώφη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφοι χωνεύτε το ανήκετε στο παρελθόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365