Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Κερασιά Έδεσσας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Ένα όμορφο χωριό της Έδεσσας άφησε ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, στην ομώνυμη εκπομπή της Ροζαλίας Γαβριηλίδου μέσα από την συχνότητα του Life 106.3 .


Κερασιά Έδεσσας


Οι Κερασιές (Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς - Δημοτική Ενότητα ΕΔΕΣΣΑΣ), ανήκουν στον δήμο ΕΔΕΣΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “αι Κερασέαι”. Έδρα του δήμου είναι η Έδεσσα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Κερασιές ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Καρυδιάς, του πρώην Δήμου ΕΔΕΣΣΑΣ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ.


Οι Κερασιές έχουν υψόμετρο 705 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


Οι Κερασιές ή  Κερασιά όπως επίσης ονομάζεται, βρίσκεται προς τα σύνορα με τα Σκόπια και το  χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, σε απόσταση 14 χλμ. ΒΔ. από την Έδεσσα. Είναι κτισμένη ανάμεσα σε κατάφυτους λόφους και γειτονεύει με τους οικισμούς Καρυδιά (Ν.) και Σαρακηνοί (Β.). Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μία παραδοσιακή πλατεία, ένας μεγάλος πλάτανος και γύρω του καφενεία  και παντοπωλεία. 


Η κεντρική εκκλησία του είναι ο Άγιος Δημήτριος που είναι ο πολιούχος του χωριού. Οι κάτοικοί του είναι κατά το πλείστο  αγρότες και καλλιεργούν κυρίως κερασιές στις οποίες οφείλεται και το όνομά του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασιάς και πολιτιστικά δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Αριστοτέλης", με πλούσια δράση.


Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Κρουτσέλοβο και έτσι αναφέρεται μετά την απελευθέρωση το 1918  όταν προσαρτήθηκε στην τότε κοινότητα Τεχόβου (Καρυδιάς). Το 1926 με το ΦΕΚ 97Α - 18/03/1926 μετονομάστηκε σε Κερασιά. 


Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με τον οικισμό Καρυδιά αποτελούν την τοπική κοινότητα Καρυδιάς που ανήκει στη δημοτική ενότητα Έδεσσας του Δήμου Έδεσσας και με την απογραφή του 2011 φαίνεται να έχει πληθυσμό 473 κατοίκους.


Είναι ένα γραφικό χωριό με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική και πολύ πράσινο. Από τη μία είναι τα απέραντα δάση και από την άλλη οι μεγάλες καλλιέργειες των κατοίκων. Τα περισσότερα σπίτια είναι καινούργια ή αναπαλαιωμένα αλλά υπάρχουν και αρκετά παλιά που έχουν εμφανή τα σημάδια του χρόνου. Κάνοντας τη βόλτα σας ανάμεσα στα στενά σοκάκια, θα δείτε παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά, τις πλατείες και τους ναούς. 


Στην μικρή κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού έχει μεγάλα πλατάνια αλλά και καφενεία για να ξαποστάσετε για καφέ ή φαγητό. Το χωριό είναι ιδιαίτερα γνωστό ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν συχνά στο χιονοδρομικό κέντρο. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού υποδέχονται εγκάρδια τους επισκέπτες και είναι πάντα πρόθυμοι να τους ξεναγήσουν αλλά και να τους μιλήσουν για τις παραδόσεις και την ιστορία του χωριού τους. Φημίζεται  σε όλη την Ελλάδα για την παραγωγή κερασιών, τα γνωστά σε όλους κεράσια Εδέσσης.







Ροζαλία Γαβριηλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365