Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Θ. Τζάκρη: «Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να στηριχτεί το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας»

Δελτίο Τύπου

Θεοδώρα Τζάκρη στην τηλεδιάσκεψη του Δήμου Πέλλας για τους παγετούς: «Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να στηριχτεί το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας».


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας στις 23 Απριλίου για τους πρόσφατους παγετούς και τη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα την καταστροφή της δενδροκαλλιέργειας και εξ αυτού του λόγου του συνόλου της  τοπικής αγροτικής οικονομίας και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει η καταστροφή αυτή να αντιμετωπιστεί. 


Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη δυναμικής διεκδίκησης του κοινού διεκδικητικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από όλους τους φορείς της Πέλλας και δήλωσε  την διαθεσιμότητά της για συμμετοχή σε όλες τις δράσεις ώστε αυτό να επιτευχθεί, διότι αν  αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης όχι μόνο οι αγρότες, αλλά και όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας στην Πέλλα, εφόσον το σύνολο της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και δη στην δενδροκαλλιέργεια.-


Ακολουθεί η τοποθέτηση της κ. Τζάκρη:

«Φίλες και Φίλοι

Οι δυο συνεχόμενοι παγετοί στις 24, 25 και 26   Μαρτίου και στις 8, 9 και 10 Απριλίου προξένησαν τεράστια ζημιά στις δενδροκαλλιέργειες στο Νομό. Η ζημιά στις καλλιέργειες ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων), νεκταρινιών, βερίκοκων, κερασιών, δαμάσκηνων, ακτινίδιων, αμυγδάλων, μήλων κ.λπ. με δεδομένο ότι βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και στο στάδιο της καρπόδεσης και της δημιουργίας του καρπού, στάδια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον παγετό, είναι σχεδόν ολοσχερής. Ο δεύτερος παγετός του Απριλίου στην ουσία αποτελείωσε αυτό που άρχισε ο παγετός του Μαρτίου. 

Επιπλέον, απίστευτες ήταν οι εικόνες μετά την ισχυρές χαλαζοπτώσεις που «χτύπησαν» περιοχές της Πέλλας στις 18 και 19 Απριλίου.  Τα χωράφια και οι καλλιέργειες καλύφθηκαν από στρώματα χαλαζιού. Το χαλάζι έπληξε περιοχές της Αλμωπίας (Θεοδωράκι κλπ ), της Σκύδρας (Μάνδαλο, Άνυδρο, Καλλίπολη, Σανδάλι, Καλύβια, Δάφνη, Άσπρο, Λιποχώρι, Αρσένι, Ριζό, Σεβαστιανά κλπ) καθώς και περιοχές του Δήμου Πέλλας (Αραβησσός, Λιπαρό, Πλαγιάρι, Γαλατάδες, Ν Μυλότοπος κλπ) αλλά και άλλες περιοχές του Ν. Πέλλας καθώς και περιοχές της Βεγορίτιδας (Άρνισσα, Ζέρβη, Παναγίτσα κλπ ), δίνοντας την χαριστική βολή σε ότι ελάχιστο είχε απομείνει ζωντανό στις δενδροκαλλιέργειες μετά από δύο απανωτούς παγετούς στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα [και μάλιστα θα φανεί πολύ σύντομα] την κατάρρευση της τοπικής αγροτικής οικονομίας διότι μαζί με τους αγρότες θα υποστεί οικονομική ζημιά ένας μεγάλος κύκλος επιχειρήσεων, μεταποιητικές, εμπορικές, παραγωγής εισροών και εφοδίων, φυτωρίων κλπ. που οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους (κύκλου εργασιών τους) στην αγροτική παραγωγή. Στην Πέλλα όπως και στη γειτονική Ημαθία η τοπική οικονομία στηρίζεται σε μεγαλύτερο  βαθμό στην αγροτική παραγωγή. 

Ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συνεχώς σε κρίση, λόγω των χαμηλών τιμών που πετυχαίνουν τα αγροτικά προϊόντα στην αγορά, αλλά και των μεγάλων καταστροφών που συμβαίνουν στις παραγωγές σχεδόν κάθε χρόνο, από τις βροχοπτώσεις τους παγετούς και τις πλημύρες.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η πρωτοφανής υγειονομική κρίση της COVID-19 που έχει επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στο οικονομικό επίπεδο με τον σχεδόν μηδενικό τουρισμό, την κλειστή εστίαση, την ανεργία, κλπ.

Επομένως η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να στηριχτεί το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Το διεκδικητικό πλαίσιο από πλευρά των παραγωγών έχει τεθεί: 


Οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατόν.

Να αποζημιωθούν φέτος οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ στο 100% της εκτίμησης για τη ζημία από τον παγετό και το χαλάζι

Να χορηγηθούν από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές ανά δέντρο έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί λόγω ζημιών στις καλλιέργειές τους από τον παγετό και το χαλάζι, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες τρέχουσες δαπάνες.

Να απαλλαγούν οι παραγωγοί κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο από τα εκτιμητικά τέλη. 

Να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές  εισφορές του ΕΛΓΑ που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2022με τις αποζημιώσεις που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Να υπάρξουν τραπεζικές ρυθμίσεις για τα χρέη των συνεταιρισμών, μείωση επιτοκίων και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις κ.λπ.

Πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, Εφορία κ.α. και σε αυτό βοηθά η κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ ) για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της τοπικής αγροτικής οικονομίας το οποίο είναι απαραίτητο να αποφασιστεί, δεδομένου ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας αλλά και για μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως μεταποιητικές, εμπορικές, παραγωγής εισροών και εφοδίων, φυτωρίων κλπ. που οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους (κύκλου εργασιών τους) στην αγροτική παραγωγή.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τι έχει πει ως τώρα:

1) Έχει κάνει γενικόλογες μόνο αναφορές ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύντομα, χωρίς να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις καταβολές των αποζημιώσεων, χωρίς να κάνει μνεία για την καταβολή προκαταβολών καθώς, όπως  λέει ότι η πραγματική εικόνα της ζημίας θα υπάρχει στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όπου και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία και θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας.

2) Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ  βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές για τις απαραίτητες προεπισκοπήσεις. Όμως έγιναν  προσλήψεις μόνο 146 συμβασιούχων γεωπόνων, από τη σχετική λίστα του ΕΛΓΑ που έχει εγκρίνει το ΑΣΕΠ, ενώ όλα τα Καταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν υποβάλει αιτήματα  για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Να σας πω μόνο ότι οι ανάγκες  για το κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια είναι 50 επιπλέον γεωπόνοι εκτιμητές. Και πρόβλημα παγετού φέτος αντιμετωπίζει όλη η χώρα από την Φλώρινα μέχρι την Αρκαδία. Όπως αντιλαμβάνεστε με 160 μόνο συμβασιούχους γεωπόνους εκτιμητές δεν υπάρχει περίπτωση οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα. Θα πάμε ένα χρόνο μετά, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και το κυριότερο πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν. Αυτό σημαίνει πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού γεωπόνων – εκτιμητών από την σχετική λίστα του ΑΣΕΠ κι όχι μόνο 160.

Να εξηγήσει ο Υπουργός πως θα γίνει αυτό και μάλιστα να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι «οι αποζημιώσεις θα πραγματοποιηθούν εκτός του κανονισμού ΕΛΓ».Όσον αφορά στη γεωργία, επειδή χορηγούνται ενισχύσεις μέσω της ΚΑΠ, οτιδήποτε γίνει εκτός του πλαισίου αυτού πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν.

Να αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρωτοβουλία  επικοινωνίας και συνεργασίας, προς του ομολόγους του υπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Παγετοί φέτος υπάρχουν και στη ν Ισπανία και στην Ιταλία κλπ


Όσον αφοράστονομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από την Βουλή με τίτλο«Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες κλπ»

Ο νόμος προβλέπει την ίδρυση ενός ακόμη κρατικού φορέα, ο οποίος θα δίνει αποζημιώσεις σε εμπορικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές και αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές.Ωστόσο δεν γνωρίζω αν μπορεί να εφαρμοστεί, και αν ναι, σε τι ποσοστό στην περίπτωση αυτή.

Φυσικές καταστροφές – θεομηνίες ορίζονται οι σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, χιονοστιβάδες, χαλαζοπτώσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι αποζημιώσεις θα καλύπτουν υλικές ζημίες σε κτήρια, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, προϊόντα, φορτηγά, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης και μέσα παραγωγής.

Από το σχέδιο νόμου δεν προκύπτει σαφώς ο τρόπος χρηματοδότησης αυτού του Ταμείου, που θα κληθεί να αποζημιώσει όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, όταν πληγούν από φυσικές καταστροφές. Αναφέρει ότι ο κύριος πόρος του Ταμείου είναι «εισφορές ιδιωτών».

Άποψή μου είναι ότι θα πρόκειται για ένα Ταμείο που θα βοηθά σε περιπτώσεις θεομηνιών – φυσικών καταστροφών κλπ, βέβαια αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί.

Κοιτάξτε οι παγετοί  που έπληξαν το σύνολο σχεδόν της Π.Ε. Πέλλας είναι μεν σπάνιο φαινόμενο όταν συμβαίνει σε αυτή την ένταση και σε αυτή την έκταση, όμως δεν συμβαίνουν πρώτη φορά. Εδώ στην Πέλλα έχουμε ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Όλοι θα θυμάστε την χιονόπτωση της 9ης Απριλίου του 2003. Τότε για πρώτη φορά η Πολιτεία είχε εκπονήσει και είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που περιλάμβανε από την καταβολή προκαταβολών ανά δέντρο και  αποζημιώσεων των παραγωγών, μέχρι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνεταιρισμούς, τα διαλογητήρια- συσκευαστήρια, την βιομηχανίακλπ, μέχρι τα προγράμματα (ΛΑΕΚ) για την επιμόρφωση των εργαζομένων στην κονσερβοποιία κλπ. Μπορεί να γίνει το ίδιο και σήμερα. 

Τέλος θέλω να επισημάνω ότι βρίσκομαι στην διάθεσή σας και δηλώνω την διαθεσιμότητά μου για συμμετοχή σε όλες τις δράσεις ώστε να διεκδικήσουμε δυναμικά το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί και είναι κοινό για όλους. Γιατί αν  αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης όχι μόνο οι αγρότες, αλλά και όλοι οι άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας στην Πέλλα, εφόσον το σύνολο της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και δη στην δενδροκαλλιέργεια.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365