Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα ο Πανιώνιος του Εδεσσαίου Αντώνη Σαπουντζή γονάτισε τον Παναθηναϊκό (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια ο Πανιώνιος του Εδεσσαίου Αντώνη Σαπουντζή γονάτιζε τον Παναθηναϊκό σηκώνοντας κούπα και το sport-fm.gr θυμάται μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ελληνικού ποδοσφαίρο.


Τα παραμύθια που λέμε στα παιδιά πριν τα βάλουμε για ύπνο ξεκινούν με το «μια φορά κι έναν καιρό».

Τα ποδοσφαιρικά παραμύθια, από την άλλη, αυτά που δεν τα λέμε μόνο στα παιδιά, αλλά συχνότατα τ’ αναπολούμε μεταξύ μας και οι… μεγάλοι, δεν έχουν συγκεκριμένο ξεκίνημα.

Έχουν όμως συγκεκριμένο φινάλε: Συγκίνηση αν τα είδες με τα μάτια σου να εξελίσσονται. Χαμόγελο (ακόμα κι αν το happy end ήταν εις βάρος της δικής σου ομάδας).

Την ίδια ικανοποίηση που έχεις στο φινάλε μιας ταινίας μποξ -όχι επειδή αντιπαθούσες ντε και καλά τον πυγμάχο που ήταν φαβορί, αλλά απλώς επειδή νίκησε το ξεγραμμένο αουτσάιντερ.

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 22 ακριβώς χρόνια ο Πανιώνιος πανηγύριζε την κατάκτηση του δεύτερου Κυπέλλου Ελλάδας που βρίσκεται στην τροπαιοθήκη του. Περισσότερο όμως κι από τον ίδιο τον τίτλο, πέρασε στην ιστορία για τις συνθήκες υπό τις οποίες τον κατέκτησε…



Έχοντας επιστρέψει από τη Β’ Εθνική, όπου είχαν υποβιβαστεί την αμέσως προηγούμενη σεζόν, οι «κυανέρυθροι» χαροπάλευαν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Ταλανίζονταν από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν κάποια στιγμή ακόμα και σε απεργία των ποδοσφαιριστών. Είχαν στον πάγκο ως υπηρεσιακό προπονητή την παλιά δόξα της ομάδας, Χρήστο Εμβολιάδη (που είχε αναλάβει μετά την αποχώρηση Κυράστα).

Και παρόλο που είχαν κατακτήσει μια παλικαρίσια πρόκριση στα ημιτελικά απέναντι στον ΠΑΟΚ (1-0 στη Νέα Σμύρνη, 1-1 στην Τούμπα) όταν έφτασαν στον τελικό θεωρούνταν… εύκολη λεία για τον Παναθηναϊκό.



Εξάλλου οι «πράσινοι» ήθελαν οπωσδήποτε μια κούπα για να γλυκάνουν τη νέα απώλεια του πρωταθλήματος. Παρόλο που δεν ήταν στα καλά τους, διέθεταν ακόμα μεγάλους παίκτες και σίγουρα κλάσεις ισχυρότερο ρόστερ από τον Πανιώνιο.

Ο αντίπαλός του όμως διέθετε κάτι που αποδείχθηκε ισχυρότερο: Καρδιά. Λύσσα για μια επιτυχία που θα γραφόταν στην ιστορία. Έξτρα κίνητρο από το γεγονός ότι θεωρούσε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τον υποβιβασμό του προ διετίας το περιβόητο πέναλτι Σπανέα.

Και ορισμένους παίκτες που όσο cult φυσιογνωμίες μοιάζουν σήμερα, τόσο μερακλίδικοι μπαλαδόροι της εποχής θεωρούνταν! Αφού πέρασε λοιπόν ένα ανούσιο πρώτο ημίχρονο και η αποβολή του Γ.Χ. Γεωργιάδη έκανε τους Νεοσμυρνιώτες να πιστέψουν στο θαύμα, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα μόλις λεπτά ώστε η τριπλέτα Σαπουντζή-Καμίτση-Ναλιτζή να το… δρομολογήσει:

Σουτ του πρώτου στην αντεπίθεση που απέκρουσε ο Βάντσικ. Ψύχραιμη σέντρα του δεύτερου πάνω από το «βουνό». Και μια γλυκιά κεφαλιά του τελευταίου, που έβαλε φωτιά στο πέταλο του παλιού «Καραϊσκάκη» από την πλευρά της Καστέλλας (όπου φιλοξενούνταν οι 10.000 φίλοι του Πανιωνίου).


Αυτό ήταν… Το μεγάλο αουτσάιντερ είχε απλώσει ήδη το ένα χέρι πάνω στην κούπα. Και δεν επρόκειτο πια να την αφήσει να του ξεγλιστρήσει.


Παρόλο λοιπόν που έμειναν εννέα (λόγω αποβολής του Καμίτση με δεύτερη κίτρινη στο 57’ και του Ιωαννίδη με απευθείας κόκκινη στο 72’) και παρόλο που είδαν τον χάρο με τα μάτια τους στις καθυστερήσεις (σε κραυγαλέα ευκαιρία του Λυμπερόπουλου) το τελευταίο σφύριγμα του Μποροβήλου βρήκε τους παίκτες του «ιστορικού» ένα κουβάρι. Οι σκηνές αλλοφροσύνης είχαν ήδη ξεκινήσει. Και όχι μόνο από τη μια πλευρά...


Γιατί την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού υπήρχε αναβρασμός. Μερίδα οπαδών του ξεσπούσε σε ζημιές στις εξέδρες του «Καραϊσκάκη».


Και ο Κριστόφ Βαζέχα (μπροστά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, που έδινε για πρώτη φορά το «παρών» σε τελικό) απειλούσε να πετάξει το μετάλλιο του σε οπαδούς που τον αποκάλεσαν… «πουλημένο»!


Την ίδια στιγμή το γλέντι είχε ήδη ξεκινήσει στη Νέα Σμύρνη. Θα κορυφωνόταν λίγες ώρες αργότερα με την άφιξη του πούλμαν της ομάδας (στην οροφή του οποίου εντοπίστηκε ο νεαρός τότε Λεωνίδας Κουτσόπουλος να πανηγυρίζει).


Και θα πήγαινε σε άλλο επίπεδο τις προσεχείς ημέρες, όταν οπαδοί των «κυανέρυθρων» θα γιόρταζαν την επιτυχία της ομάδας τους στη Νέα Σμύρνη, ψήνοντας μέχρι και… αρνιά.



Οι συνθέσεις των ομάδων


ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Χρήστος Εμβολιάδης): Στρακόσια, Μπουγάς, Ιωαννίδης, Κατσαμπής (78’ Καρασαββίδης), Βόκολος, Μάντζιος, Μένταν (66’ Κάφαλης), Καμίτσης, Ναλιτζής (73’ Βάσμπεργκ), Σαπουντζής, Φύσσας


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης (65’ Σιμπνιέφσκι), Νικολαΐδης, Γκούμας, Γ. Σ Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, Γ.Χ Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Μίκλαντ (48’ Μπασινάς), Αλεξούδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365