Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Αξός Πέλλας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Ένα χωριό των Γιαννιτσών, η Αξός  απασχόλησε την εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου από τα ερτζιανά του life 106,3. Οι γνωστοί διεθνο-μεταφορείς του Νομού μας,  έφτασαν τη φήμη του και κατ’ επέκταση τα προϊόντα του, στις διεθνείς αγορές.  


Αξός Γιαννιτσών

Η Αξός, Τοπική Κοινότητα Αξού - Δημοτική Ενότητα Κύρρου, ανήκει στον δήμο ΠΕΛΛΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Αξός”. Έδρα του δήμου είναι τα Γιαννιτσά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά και κατοικείται κυρίως από απόγονους προσφύγων της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα από την περιοχή της Καππαδοκίας που προέρχονται μάλιστα από δυο γειτονικά χωριά Αξό και Τροχό.


Η Αξός έχει υψόμετρο 41 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


Ο ανασκαφική έρευνα στην Αξό έφερε στο φως νεολιθικό οικισμό έκτασης 30 στρεμμάτων. Αποκάλυψε στοιχεία για τις οικιστικές κατασκευές και τα δομικά υλικά. Συγκεντρώθηκαν σημαντική ποσότητα κεραμικής, εργαλεία, καθώς και ποσότητες οστών, οστρέων και απανθρακωμένων σπόρων καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της θέσης και παρέχοντας δεδομένα για το περιβάλλον, την καθημερινή ζωή, την τεχνογνωσία και τις συνήθειες διατροφής του νεολιθικού ανθρώπου. 


Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν κοινότητα Παλαιού που αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1933, όταν αποσπάστηκε από την κοινότητα Μυλοτόπου και  μετονομάστηκε το 1956  σε κοινότητα Αξού. Σήμερα ο πληθυσμός του χωριού προσδιορίζεται στoυς 1.500 κατοίκους με αυξητικούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο. Οι Αξώτες ήταν και είναι ακόμη άνθρωποι κατά βάση του εμπορίου. Αυτό ξεκίνησε από τις δραστηριότητες τους στην «πατρίδα», όπως την αποκαλούν. Στην "πατρίδα" λοιπόν, οι Αξώτες εργάζονταν ως αγωγιάτες, αραμπατζήδες και κυρατζήδες. Φορτώνανε εμπορεύματα, σιτηρά, καλαμπόκια και τα εμπορεύονταν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας. Και αφού οι πρόγονοι διέπρεψαν στο εμπόριο, φυσικό επακόλουθο ήταν να ακολουθήσουν αυτήν την οδό και οι απόγονοί τους, με την εξέλιξή του στις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.


Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, οι περισσότεροι Αξενοί δημιούργησαν τη Νέα Αξό Γιαννιτσών, όπου διαπρέπουν, εκτός των άλλων και ως νταλικέρηδες, οργώνοντας τους εμπορικούς δρόμους με τα φορτηγά τους.  


Η ευμάρεια της Αξού κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες οφείλεται στην ενασχόληση των κατοίκων με τις διεθνείς οδικές μεταφορές.


Η Αξός έχει χαρακτηριστεί το χωριό των εφοπλιστών της ασφάλτου. Αφού σε πολλά ταξίδια των Αξωτών στην Ευρώπη πολλοί ήταν που αναρωτιόντουσαν που είναι αυτή η πόλη...η Αξός.


Είναι το πρώτο χωριό στην Ελλάδα σε φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών σε σχέση με τον πληθυσμό 550 σπίτια με 250 φορτηγά αυτοκίνητα.


Αναμφίβολα, η σημερινή κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την ακμή που γνώρισε το χωριό πριν μερικές δεκαετίες, καθώς ο στόλος μειώθηκε σημαντικά, με αρκετούς αυτοκινητιστές να αλλάζουν επάγγελμα και κάποιους άλλους να στρέφονται σε φορτηγά με πινακίδες ξένων χωρών. Ωστόσο, όσοι παραμένουν στο χώρο κρατάνε τη σημαία της διεθνούς μεταφοράς ψηλά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, ελπίζοντας παράλληλα σε καλύτερες μέρες.


Τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγής είναι κατά κύριο λόγο τα παραγόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως φρούτα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα), κονσέρβες παραγωγής των μεγάλων μονάδων κονσερβοποιίας της περιοχής, βαμβάκια και βαμβακόσποροι. Επιπλέον, εξάγουν βιομηχανικά προϊόντα από διάφορα εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας.


Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στους Αγίους προστάτες των δύο χωριών της Μ.Ασίας Γρηγόριο και Γεώργιο.


Το χωριό έχει έξι πηγάδια. Όσοι δεν ασχολούνται με τις διεθνείς μεταφορές ασχολούνται με την γεωργία και καλλιεργούν ροδάκινα, καπνά, βαμβάκια και σιτάρι. 


Στο χωριό δραστηριοποιείται πολιτιστικά ο Σύλλογος Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Καππαδόκων Αξού Πέλλας που ιδρύθηκε το 2009. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια της Καππαδοκίας και  τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. 


Ο Αθλητικός Σύλλογος Νίκη Αξού είναι αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Ιδρύθηκε το 1970 με έδρα την Αξό. Στα χρόνια παρουσίας της στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ε.Π.Σ. Πέλλας έχει να επιδείξει δύο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της. Η μια είναι το διάστημα 1979–1982, με τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της  Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας, όταν οι επίσημες κατηγορίες ήταν τρεις, δηλαδή ουσιαστικά η σημερινή Γ΄ Εθνική. Η δεύτερη στιγμή είναι η πενταετία 1990–1995 με τη συμμετοχή της στη Δ΄ Εθνική.


Η εκπομπή μας σας προτρέπει να επισκεφθείτε το χωριό των «εφοπλιστών της ασφάλτου» και να απολαύσετε την φιλοξενία των κατοίκων του.









Ροζαλία Γαβριηλίδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365