Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι επέκταση σε 4 ακόμα κατηγορίες εργαζομένων, για ποιους χτυπά η καμπάνα

Για ποιους χτυπά η καμπάνα

Μετά τους υγειονομικούς και τους φαρμακοποιούς, εξετάζεται να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους τομείς όπως σε εστίαση, Δημόσιο και ένοπλες δυνάμεις.


Με τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν σταθερά πάνω από 3.000 και τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας μέσα στις επόμενες ημέρες που θα γυρίσουν οι εκδρομείς απο τις διακοπές τους και θα δούμε το πραγματικό καλοκαιρίνο επιδημιολογικό αποτύπωμα, ολοένα και φουντώνει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.


Έως τώρα όπως είναι γνωστό, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός μόνο για τους υγειονομικούς και τους φαρμακοποιούς, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει σύντομα.


Στο τραπέζι λοιπόν μπαίνει το σενάριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο, επανέρχεται η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους εκπαιδευτικούς.


Την ίδια στιγμή υπάρχουν και φωνές που τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση των εμβολιασμών στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε κρίσιμες υπηρεσίες για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, όπως για παράδειγμα στον ΔΕΔΔΗΕ, ή και σε υπηρεσίες που οι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες (π.χ. ΕΦΚΑ).


Βόμβα Γεραπετρίτη επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία (μετά των υγειονομικών), ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.


«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.


Απαντώντας στην κριτική πως ενώ στους κλειστούς χώρους το χειμώνα οι πελάτες θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το προσωπικό μπορεί να μην είναι εμβολιασμένο, εξήγησε ότι «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».


Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορονοϊού εβδομαδιαίως.


«Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.


Εξατομικευμένη προσέγγιση για Σώματα Ασφαλείας - Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει όντως δεύτερη φάση υποχρεωτικών εμβολιασμών, -ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό, δυναμικό και αξιολογείται, θα καταλαμβάνει χώρους και κρίσιμες υποδομές που μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση.


Ειδικά για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις τόνισε ότι θα υπάρξει μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση «όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» καθώς δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση και το αναγκαίο προσωπικό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις.


Βορίδης: Στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μίλησε ο Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας μάλιστα οτι εξετάζεται επέκταση του και στο δημόσιο και στυγκεκριμένα σε κλάδους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε καθημερινή επαφή με πολίτες.


«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.


«Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργιάς αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί» εξήγησε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365