Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ο δρόμος (του Λουτρακίου) έχει τη δική του ιστορία

Του Νίκου Βόλτση

Ταξιδεύοντας κανείς από Αριδαία για Λουτρά Πόζαρ, διασχίζει  αναγκαστικά και το Λουτράκι ακολουθώντας  τον ευθύ δημόσιο δρόμο από την είσοδο του χωριού μέχρι την έξοδό του στην περιοχή που βρίσκονται τα εστιατόρια: Καλοφαγάς, Καρατζοβίτισσα, Τσολιάς κ.λ.π. Αυτός ο δημόσιος δρόμος εξυπηρετεί αποκλειστικά τους ταξιδεύοντες από Αριδαία προς Λουτρά και αντίστροφα και φυσικά τη διακίνηση προϊόντων για προορισμούς εκτός Λουτρακίου.


Ένας άλλος δρόμος, που αρχίζει επίσης από την είσοδο του χωριού με στροφή προς τα δεξιά και παράλληλα προς το ποταμάκι του χωριού, περνάει δίπλα από την εκκλησία, την πλατεία, το ηρώο, το ψητοπωλείο του Μπίλη, το νερόμυλο, το μικρό καταρράκτη και ενώνεται με το δημόσιο δρόμο στο ύψος της Καρατζοβίτισσας. Αυτός ο δρόμος εξυπηρετεί, όπως και όλοι οι δρόμοι του χωριού,  τις ανάγκες εντός του κατοικημένου αστικού ιστού. Αριστερά και δεξιά του δρόμου υπάρχουν πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και πλήθος κατοικιών με ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Κατά την ολιγοήμερη παραμονή μου (23-27/8/21) στο γενέθλιο χωριό μου, το Λουτράκι, πολλές φορές καθόμουν στη βεράντα του σπιτιού του αδελφού μου, που βρίσκεται δίπλα στο ποταμάκι και απολάμβανα τη δροσιά και το κελάρυσμά του. Ταυτόχρονα παρατηρούσα παιδάκια της γειτονιάς, και όχι μόνο, να κυκλοφορούν φωνασκώντας, οδηγώντας ποδήλατα και σύγχρονα πατίνια, έφηβους με μηχανάκια (η αλήθεια είναι με απαράδεκτα υπερβολική ταχύτητα μέσα σε χωριό), επισκέπτες του χωριού να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα στο ποταμάκι, χωριανούς να πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους. Μέχρι κι ένας σχετικά μεγαλόσωμος,  όμορφος σκύλος, μ’ ένα κουδουνάκι στο λαιμό περνούσε πρωί απόγευμα σαν τρένο πάντα στην ώρα του!


Και ξαφνικά, αυτή την εικόνα διατάρασσε και αμαύρωνε  κάποιο απροσδιόριστο βουητό και στη συνέχεια η εμφάνιση ενός τεραστίων διαστάσεων φορτηγού, φορτωμένο με δεκάδες τόνων χλωρών κορμών δέντρων από κάποιο Μαύρο Δάσος του Καϊμακτσαλάν. Και αναρωτήθηκα.


Επιτρέπεται τέτοιων διαστάσεων και βάρους φορτηγά να διασχίζουν ένα τουριστικό χωριό και να μην ακολουθούν το δημόσιο δρόμο;


Ποια ανάγκη ωθεί τους επαγγελματίες ξυλέμπορους να εκτρέπονται από το δημόσιο δρόμο;


Ο πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο του χωριού, οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι, ο ένας της συμπολίτευσης και ο άλλος της αντιπολίτευσης, οι ιδιοκτήτες των  τουριστικών επιχειρήσεων κατά μήκος της παραπάνω διαδρομής, τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης ξενοδόχων Λουτρακίου και του Σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Λουτρακίου και τα διοικητικά συμβούλια των δυο πολιτιστικών συλλόγων του χωριού δεν ανησυχούν από την παραπάνω κατάσταση καθότι πάντοτε παραμονεύει ο κίνδυνος ενός δυστυχήματος;


Σε περίπτωση δυστυχήματος (φυσικά και το απευχόμαστε) ευθύνες θα αναζητηθούν μόνο  από τον φυσικό αυτουργό, ή θα υπάρξουν και ηθικοί αυτουργοί;


Η Τροχαία γνωρίζει τη διέλευση των υπέρβαρων φορτηγών μέσα από την καρδιά του χωριού;


Για όλες τις παραπάνω απορίες, αν φυσικά και οι χωριανοί τις θεωρούν σοβαρές, πρέπει να δοθούν υπεύθυνες και σοβαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους του Δήμου Αλμωπίας και την Τροχαία, πριν είναι αργά.


Και η παροιμία το λέει: Κάλλιο γαϊδουρόδε(ρ)νε, παρά γαϊδορογύρευε!


Νίκος Βόλτσης

Κομοτηνή

6 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχο άρθρο. Έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ξέρεις όμως ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του χωριού, ζούνε από αυτό το επάγγελμα.Δεν έχουν όλοι ξενοδοχεία.Επισης , πώς θα πάνε στις μάντρες,να ξεφορτώσουν τα ξύλα;Θα πετάξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός, αλλά πολύ ψιλά γράμματα για τον τόπο μας δυστηχώς. Το ίδιο και με τον περιφερειακό Σωσάνδρα - Πρόμμαχοι. Εδώ το να κόψεις χόρτα και να αλλάξεις 3 λάμπες θεωρείται κατόρθωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε στην καρατζοβα ζείτε. Όλα είναι χωριά. Δεν είμαστε υπάλληλοι. Και φορτηγό και τρακτέρ και αλυσοπριονο, τα πάντα θα ακούσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο θα ηταν τα φορτηγα απο προμαχουσ.να μη τρεχουν.στο λουτρακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και συ άνθρωπε μου αφού σου φταίνε όλα γιατί δεν καθησες σπίτι σου στην Κομοτηνή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365