Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Ενισχύεται ο ΕΛΓΑ - Ξεκινούν άμεσα οι προκαταβολές

Διαβάστε την ανάρτηση του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη
Διαβάστε την ανάρτηση του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη:

Έναντι (έως 40%) ως ένεση ρευστότητας μέχρι την εκκαθάριση των εξατομικευμένων πορισμάτων

Την προηγούμενη Πέμπτη αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ η άμεση πληρωμή προκαταβολών στους παραγωγούς καλλιεργειών που επλήγησαν από τον «Παγετό Άνοιξης 2021».

Η απόφαση βρίσκεται εντός του πλαισίου που είχε θέσει το ΥΠΑΑΤ, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 22 Ιουλίου, ενώ βασίζεται στην εισήγηση των υπηρεσιών και των αρμόδιων με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ζημιών.

Σήμερα, όπως με ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζος, υπεγράφη η σχετική απόφαση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με τα πρώτα  60 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες προηγούμενων ετών. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενισχύσεις, και με αυτό τον τρόπο μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προκαταβολές. Η πίστωση στους δικαιούχους προσδιορίζεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το επόμενο διάστημα και σε δεύτερη φάση, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και αποσταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα ληφθεί νέα απόφαση και για άλλες καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ακτινίδια κ.α. Επιπλέον, αναμένεται η έγκριση από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τη χορήγηση προκαταβολής από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και για καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο.

Ειδικά για το κεράσι, έχει δοθεί προτεραιότητα στην εξατομίκευση των ζημιών, ώστε να υπάρχουν πιο ακριβή δεδομένα και να πληρωθούν και αυτά στο επόμενο διάστημα και όσο πιο σύντομα γίνεται. Άλλωστε το χρονοδιάγραμμα της τροπολογίας για τις προκαταβολές δίνει αυτή τη δυνατότητα,

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για προκαταβολές, συνεπώς για να δοθούν γρήγορα βασίζονται σε μέσους όρους των ζημιών ανά περιοχή και ανά καλλιέργεια και όχι σε προσωποποιημένα στοιχεία. Πρόκειται για γενναία ένεση ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει ο αγρότης, μέχρι την εκκαθάριση και εξόφληση των τελικών εξατομικευμένων αποζημιώσεων, οι οποίες αναμένεται να καταβληθούν εντός έτους ή και νωρίτερα. Κανείς δεν θα ευνοηθεί, ούτε θα αδικηθεί στην εκκαθάριση, εφόσον αυτή θα βασίζεται σε εξατομικευμένα πορίσματα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο αλλά και σε όλους τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις πέραν των συνηθισμένων διαδικασιών, όπως ακριβώς ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης και την αλλαγή της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός πληρώνει στο 100% και όχι σε δόσεις, το κράτος ενισχύει κατά 20% τον προϋπολογισμό του, γίνονται προσλήψεις γεωπόνων για τις εκτιμήσεις, δίνονται προκαταβολές μετά από 20 χρόνια και όχι με 3€ το δέντρο, και όλα αυτά με στόχο να εξοφληθεί ο αγρότης εντός του έτους και όσο το δυνατό νωρίτερα.

Αντιμετωπίσαμε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με μια σοβαρή καταστροφή, αλλά αποδεικνύεται ξανά ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα η αγροτική ασφάλιση μπορεί να γίνει το δίχτυ προστασίας που χρειάζεται ο Έλληνας παραγωγός.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ανά στρέμμα διαμορφώνονται:

Για την Α Ζώνη, σε τοπικές κοινότητες με ζημιές με μέσο όρο 80%
▪️ Βερύκοκα βιομηχανικά 180€ 
▪️ Βερύκοκα επιτραπέζια 300€ 
▪️ Δαμάσκηνα 230€
▪️ Συμπύρηνα ροδάκινα 180€
▪️ Νεκταρίνια 240€
▪️ Ροδάκινα επιτραπέζια 180€

Για τη Β Ζώνη, σε τοπικές κοινότητες με ζημιές με μέσο όρο 65%,
▪️ Βερύκοκα βιομηχανικά 135€
▪️ Βερύκοκα επιτραπέζια 230€
▪️ Δαμάσκηνα 170€
▪️ Συμπύρηνα ροδάκινα 135€
▪️ Νεκταρίνια 175€ 
▪️ Επιτραπέζια ροδάκινα 135€

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365